Ο Α.Τσίπρας «κάρφωσε» το νέο όνομα των Σκοπίων με δήλωση-σοκ – Δυστυχώς ξεπουλήσαμε…

Φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η πληροφορία για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ ως «Νέα Μακεδονία» και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού, Α.Τσίπρα, με μια σκόπιμη διατύπωση. Μάλιστα η ΝΔ κατάλαβε αμέσως τι ακριβώς είπε ο Α.Τσίπρας και ζήτησε εξηγήσεις.

Το περασμένο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Βελιγράδι για τη συνάντηση με τους ομολόγους
του από τη Βουλγαρία, την Σερβία και τη Ρουμανία.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Ας δούμε τι ακριβώς είπε:
“Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες” είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας, είτε άθελα του είτε ενδεχομένως έχοντας στο μυαλό του κάτι άλλο, υπονόησε με τον τρόπο διατύπωσης που χρησιμοποίησε ότι οι Σκοπιανοί είναι και αυτοί απόγονοι των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
“Να σταματήσουν την αχρείαστη ρητορική πως αποτελούν τους ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ απογόνους”, σημείωσε, αφήνοντας χώρο σε όποιον επιθυμεί να ερμηνεύσει ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως οι Σκοπιανοί αποτελούν συνέχεια της Μακεδονίας, αλλά δεν είναι οι “μοναδικοί”.
Aρα μιλάμε για σύνθετη ονομασία με το «Μακεδονία» μέσα για τη ΠΓΔΜ.
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό ζητάει η ΝΔ αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο Βελιγράδι για την ονομασία της πΓΔΜ.
Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε ότι «η εθνική θέση διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει τι εννοεί με τη δήλωσή του ότι “ίσως το 2018 να είναι ένα έτος, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα μπρος. Αν σταματήσει μια αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχτεί μια λύση στην ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες”».
Δηλώσεις Μάθιου Νίμιτς- Εντονη κινητικότητα στις Βρυξέλλες
Με στόχο να ολοκληρωθεί η προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και ΠΓΔΜ και -κυρίως- να επιλυθεί οριστικά η ονοματολογική διαφορά, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες οι επαφές Αθηνών και Σκοπίων, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Χθες, ο κ. Νίμιτς είχε χωριστές επαφές με τους δύο αρμόδιους διαπραγματευτές, τους κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη από πλευράς Ελλάδος και Βάσκο Ναουμόφσκι από την ΠΓΔΜ που βρίσκονται με τους συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος που επικρατεί στις συνομιλίες, είναι ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών αποτελούνται, πλέον, από δύο άτομα η καθεμία. Βασικός τους στόχος, είναι να κλείσουν “κεφάλαια” όπου μπορούν να σημειωθούν γρήγορα βήματα, ώστε η συζήτηση να προχωρήσει στο κύριο θέμα, το ονοματολογικό.
Οι αντιπροσωπίες θα σηκώσουν το κύριο βάρος της “λάντζας” των διαπραγματεύσεων, στόχος όμως είναι οι συνομιλίες να περάσουν από το διπλωματικό-τεχνοκρατικό επίπεδο σε καθαρά πολιτικό πεδίο, με συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών αλλά ακόμη και σ’ επίπεδο κορυφής, μιαν απ’ ευθείας συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ.
Τα Σκόπια, έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ταχεία μεθόδευση συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Την προοπτική αυτή δεν βλέπει αρνητικά ούτε η Αθήνα, αλλά διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο και “βλέπει” την συνάντηση αρκετά αργότερα, με βασικό σκεπτικό ότι μια τέτοια επαφή κορυφής σκόπιμο είναι να πραγματοποιηθεί σε φάση κατά την οποία οι δυο πλευρές θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες συγκλίσεις, και δεν θα καταλήξει στο να επιβεβαιώσει, απλώς, πιθανή διαφωνία.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018, κρίνεται ως ο ιδανικός χρόνος για την τακτοποίηση της πολυετούς διαφοράς περί το όνομα, εκ του λόγου ότι Ιούνιο και Ιούλιο του ’18 θα πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ αντίστοιχα, κατά τις οποίες ελπίζεται (κυρίως από πλευράς ΗΠΑ) να αποφασισθεί η ευρωαντλαντική ένταξη της ΠΓΔΜ, κάτι όμως που προϋποθέτει ότι θα έχει λήξει το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας- άρα και του ελληνικού βέτο για την ένταξη.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, έπειτα από μια δίωρη συνομιλία των δύο πλευρών, ο διαμεσολαβητής, είπε πως φαίνεται να υπάρχει θετική βούληση, ιδιαίτερα από τη πλευρά των Σκοπίων, στην εύρεση μιας λύσης και στην επίτευξη ενός συμβιβασμού, εντός του 2018. Παράλληλα ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε πως, και στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός, φαίνεται να έχει θέληση για λύση.
Στο πλαίσιο του διαλόγου των δύο πλευρών, ο Μάθιου Νίμιτς ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται ένα χρονοδιάγραμμα εντός των επόμενων τριών μηνών έτσι ώστε να επιτευχθεί απτή πρόοδος.
«Δεν έχουμε ημερομηνία λύσης αλλά το γενικό πλαίσιο είναι πως στο επόμενο έτος θέλουμε να επιλυθεί το θέμα. Θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική προσπάθεια για να έχουμε μια λύση, διότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Ήδη επεξεργαζόμαστε το ζήτημα 20 χρόνια και άλλα 10 χρόνια δεν θα μας βοηθήσουν. Υπάρχουν βέβαια δύσκολα θέματα και για τις δύο πλευρές αλλά θα προσπαθήσω για λύση στους επόμενους μήνες», δήλωσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα ο διαμεσολαβητής τόνισε πως δεν έγινε καμία πρόταση, αλλά προσπάθεια να πλαισιωθούν οι δύο πλευρές, που έδειξαν θέληση να ακούσουν την εκάστοτε γνώμη και πιθανές λύσεις για το ζήτημα.
Πάντως σε ερώτηση για την ακριβή μορφολογία του ονόματος, ο Μάθιου Νίμιτς απάντησε πως οι συζητήσεις για το θέμα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι και οι 2 πλευρές να είναι ικανοποιημένες.
«Μετά από τόσα χρόνια δεν νομίζω να υπάρξει κάποια μαγική πρόταση για το όνομα πρέπει όλοι να ξανασκεφτούν το θέμα και να βρουν έναν συμβιβασμό, με πολιτική θέληση και διπλωματία θα λυθεί», είπε ο διαμεσολαβητής.

pentapostagma.gr

loading...

2 thoughts on “Ο Α.Τσίπρας «κάρφωσε» το νέο όνομα των Σκοπίων με δήλωση-σοκ – Δυστυχώς ξεπουλήσαμε…

  1. Συνεχίζεται το πρόγραμμα καταστροφής της χώρας,με συνεργάτες εντός και εκτός των "τειχών". Εδώ και 7-8 χρόνια,ζούμε μια πραγματικότητα,που ούτε στα πιο φρικτά όνειρά μας δεν θα μπορούσαμε να δούμε.
    Κάποιοι πολιτικοι φρόντισαν πριν μερικά χρόνια να μας βάλλουν στα μνημόνια,είμαι σίγουρος με το αζημίωτο,και οι τωρινοί συνεχίζουν το έργο της διάλυσης της Ελλάδας,για μια ενωμένη Ευρώπη.Σχήμα οξύμωρο,αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.
    Δεν είναι δυνατόν κάποιος ή κάποιοι να θέλουν το καλό σου,πριονίζοντας ότι έχτισες με χρόνια και χρόνια δουλειάς. Δεν μιλώ φυσικά για τα λαμόγια που πλούτιζαν τρώγοντας δημόσιο χρήμα. Μιλώ γι αυτούς που με κόπους και δάνεια πέτυχαν ότι πέτυχαν στη ζωή τους.
    Και 'ερχονται ένα πρωί οι "εταίροι μας" και μας κουρεύουν τα εισοδήματά μας. αφήνοντάς μας ξεκρέμαστους να χρωστάμε ότι χρωστούσαμε και πριν,να έχουμε την ίδια και μεγαλύτερη ακρίβεια,να έχουμε ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,και πνιγμένους σε φόρους και χαράτσια,που κάποια διεστραμμένα μυαλά φρόντισαν να εφεύρουν.
    Επ ευκαιρία λοιπον των εορτών,έυχομαι μέσα από την ψυχή μου σε όλους αυτούς, Ελληνες και ξένους,που βάλαν το χέρι τους για να φτάσουμε σ αυτό το χάλι, να μή προλάβουν να χαρούν τίποτα στην ζωή τους,ούτε αυτοί,ούτε και οι οικογένειές τους.
    Οπως καταστρέφονται οι δικές μας ζωές,έτσι να καταστραφούν και οι δικιές τους.

  2. Να δούμε σε λίγο καιρό αν αυτά τα πολιτικά καρναβάλια παραμείνουν στην εξουσία να παζαρεύουν και το όνομα της Ελλάδας! Κάτι σε ΝΕΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ μπορεί να θεωρείται επιλέξιμο ,θα το στηρίξουν και ιστορικά οι εθνοπροδότες με το επιχείρημα ότι ο Σαμουήλ είχε καταλάβει τον κορμό της Ελλάδας.Ολα να τα περιμένουμε από τους ανθέλληνες

Comments are closed.