ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΓΕΓΟΝΟΤΑ “ΒΡΑΖΕΙ” ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

ΚΡΙΣΙΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 

 Γράφει ο Ν.Ι.Μέρτζος

«Πολύ νερό τρέχει στα Σκόπια κάτω από τις γέφυρες του Βαρδάρη και χύνεται στον Θερμαϊκό μπροστά στη Θεσσαλονίκη», σημείωνε ένα πρόσφατο άρθρο μας.
Πολύ περισσότερο νερό κατέβασε τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και αλλάζει άρδην το τοπίο. Συγκεκριμένα:

1ον Ο πρωθιερέας του «μακεδονισμού» και του εξαρχαϊσμού Νίκολα Γκρούεφσκι ανήγγειλε πριν λίγες μέρες ότι παραιτείται από την ηγεσία του εθνικιστικού ΒΜΡΟ- DNME και Έκτακτο Συνέδριο θα εκλέξει τον διάδοχό του μετά το Βατερλώ του την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 οπότε κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών το ΒΜΡΟ-DPMNE έχασε 51 από τους 56 Δήμους που κατείχε έως τις 15 Οκτωβρίου, σε σύνολο 81.

Αντίθετα το κόμμα SDSM του σημερινού Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που κυβερνά από την Άνοιξη σε συνασπισμό με τα κόμματα των Αλβανών, κέρδισε 57 Δήμους ενώ είχε μόνον 4! Τα τέσσερα αλβανικά κόμματα επεκράτησαν σε 14 Δήμους. Σε 3 Δήμους εξελέγησαν ανεξάρτητοι ενώ στον Δήμο Τσένταρ Ζούπα σάρωσε από τον πρώτο γύρο με 70,48% το Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων.

2ον Αναφερόμενος σε συμφωνία με την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Παρασκευή 1/12/2017: «Δεν φοβάμαι να χάσω την εξουσία αν αυτό είναι το τίμημα για να προβεί η χώρα σε γενναίες αποφάσεις. Μπορώ να πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι τώρα με την στάση του ΒΜΡΟ- DNME σχετικά με την ονομασία».

3ον Ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών καθηγητής Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» την περασμένη Κυριακή 3/12/2017: «Όλοι οι συνομιλητές μας κατανοούν πως οι δυο πλευρές πρέπει να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό. Να λειτουργήσουν στη βάση της συναίνεσης με αρχές.

Αυτό αφορά και εκείνους τους Ευρωπαίους που στο παρελθόν δημιουργούσαν στην ηγεσία της φίλης χώρας τις αυταπάτες ότι ο δρόμος για την ένταξη στην Ε.Ε. και αλλού μπορεί να ανοίξει χωρίς συμβιβασμούς.

Οι γείτονές μας πίστεψαν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν στην ένταξη χωρίς συμφωνία μαζί μας -κάτι το αδύνατον- ενώ κάποιοι δικοί μας πίστεψαν την αυταπάτη ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική είναι όπλο».

4ον Τέσσερις ημέρες ενωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρώφ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, όπου προφανώς συζήτησε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα και δήλωσε: «Κλειδί για μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι να αντιμετωπισθούν οι φόβοι των δυο πλευρών χωρίς νικητές και ηττημένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...