Κορυφαίος Βρετανός αστρονόμος: «Εξωγήινη ζωή και νοημοσύνη υπάρχει πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα σε μορφή που δεν μπορούμε να συλλάβουμε!»(ΒΙΝΤΕΟ)

«Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μορφές που δεν μπορούμε να συλλάβουμε», λέει ο Martin Rees , που είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοσμολογίας και Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το βασιλικό αστρονόμικό κέντρο, μέλος της Βουλής των Λόρδων της Βρετανίας και πρώην πρόεδρος της Royal Society .
«Θα μπορούσαν να μας κοιτάζουν επίμονα στο πρόσωπο και εμείς απλά δεν τους αναγνωρίζουν. Το πρόβλημα είναι ότι ψάχνουμε για κάτι πολύ σαν κι εμάς, υποθέτοντας ότι τουλάχιστον έχουν κάτι σαν τα ίδια τα μαθηματικά και την τεχνολογία.»

«Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε να υπάρχει ζωή και νοημοσύνη εκεί έξω με μορφές που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ακριβώς όπως ένας χιμπατζής δεν μπορεί να καταλάβει την κβαντική θεωρία, θα μπορούσε να είναι εκεί ως πτυχές της πραγματικότητας που βρίσκονται πέρα από την ικανότητα του εγκεφάλου μας.»

Μια εις βάθος συνέντευξη με τον Rees διεξήχθη στο Trinity College, του Cambridge, από τον Matt Warren σε μια συνομιλία που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων, του μεγέθους του σύμπαντος και την πιθανότητα νοημοσύνης των μηχανών. Τα παρακάτω είναι η απάντησή του στην ύπαρξη προηγμένης εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.

Γνωρίζουμε τώρα ότι οι πλανήτες υπάρχουν γύρω από πολλούς, που είναι ακόμη περισσότερο, αστέρια. Γνωρίζουμε ότι στο Γαλαξία μας είναι πιθανό τα εκατομμύρια των πλανητών να είναι με πολλούς τρόπους, όπως η Γη, με υγρό νερό. Το ερώτημα είναι αν η ζωή έχει αναπτυχθεί πάνω τους – και δεν μπορούμε ακόμα να απαντήσουμε.

Αν και γνωρίζουμε πώς μέσω της Δαρβινικής θεωρίας ένα συγκρότημα της βιόσφαιρας που εξελίχθηκε στη Γη περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, δεν έχει ακόμα κατανοηθεί η πραγματική προέλευση της ζωής – τη μετάβαση από το συγκρότημα χημείας με τον πρώτο μεταβολισμό, την αντιγραφή και τις δομές. Τα καλά νέα είναι ότι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς αυτό συνέβη μέσα στα επόμενα δέκα ή 20 χρόνια και κυρίως, πόσο πιθανό ήταν να συμβεί. Αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του πόσο πιθανό είναι να συμβεί και αλλού. Σε αυτό το διάστημα, θα έχουμε επίσης τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε καλύτερα για την εξωγήινη ζωή.

Αλλά επειδή υπάρχει ζωή αλλού δεν σημαίνει ότι υπάρχει ευφυής ζωή. Η εικασία μου είναι ότι αν πεύχουμε να εντοπίσουμε έναν αλλοδαπό με νοημοσύνη, δεν θα είναι κάτι σαν κι εμάς. Θα είναι ένα είδος ηλεκτρονικής οντότητας.

Αν κοιτάξουμε την ιστορία μας πάνω στη Γη, έχει λάβει περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια για να πάρει από τα πρώτα πρωτόζωα στον τρέχον τεχνολογικό πολιτισμό μας. Αλλά αν κοιτάξουμε στο μέλλον, τότε είναι πολύ πιθανό ότι μέσα σε μερικούς αιώνες, οι μηχανές θα έχουν καταλάβει – και στη συνέχεια θα έχουν δισεκατομμύρια χρόνια μπροστά τους.

Με άλλα λόγια, το χρονικό διάστημα που καταλαμβάνεται από οργανική νοημοσύνη είναι απλά μια λεπτή λωρίδα από τις αρχές της ζωής και την μεγάλη εποχή των μηχανών. Επειδή όπως πολιτισμοί θα αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα βρούμε ευφυή ζωή στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εμάς. Πιο πιθανό, είναι ότι η ζωή θα εξακολουθεί να είναι πολύ πιο απλή, ή πλήρως με ηλεκτρονικές πληροφορίες.

loading...