Ανακλήθηκε το “ναι” για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία! Νέα πυρά Φίλη! “Ήταν λάθος, εκτεθήκαμε ηθικοπλαστικά”!

Αναίρεσε, κατά πλειοψηφία, τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής. Επίθεση ξανά από Φίλη, “εξηγήσεις” από Καμμένο.

Mε την αναίρεση της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία, συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της ΝΔ. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απείχε από αυτήν την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντάς την «προσχηματική».
Πίσω από τις… λέξεις για την Σαουδική Αραβία

Εδώ αξίζει να σημειωθούν δύο πράγματα: Πρώτον, είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

Δεύτερον, όπως προαναφέραμε, δεν συμμετείχε καν στην ψηφοφορία για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία μόνο η ΝΔ. Που σημαίνει πως υπέρ της ανάκλησης τάχθηκαν και οι ΑΝΕΛ, των οποίων πρόεδρος είναι ο Πάνος Καμμένος. Ο οποίος και είχε εισηγηθεί αρχικά να γίνει η αγοραπωλησία.
Τι είπε ο Πάνος Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποδέχθηκε μεν τη γνωμοδότηση της Επιτροπής. Εξήγησε όμως πως η συμφωνία πώλησης των βλημάτων έχει ακυρωθεί ουσιαστικά από την παρέλευση της ημερομηνίας της ανέκκλητης πίστωσης που έπρεπε να είχε γίνει από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ η δεύτερη συμφωνία για τις βόμβες έτσι και αλλιώς αυτή δεν ξεκίνησε να υλοποιείται.
Τι προβλέπεται τώρα

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, επειδή οι δύο συμφωνίες έχουν εγκριθεί από ΚΥΣΕΑ και Βουλή θα πρέπει να υπάρξει και τυπική ακύρωσή τους. Το ΚΥΣΕΑ θα πρέπει να συγκληθεί και να εκδώσει τη νέα αυτή απόφαση. Η Επιτροπή της Βουλής έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα η πρωτοβουλία είναι της Κυβέρνησης.
Και πάλι πυρά από Φίλη για τα όπλα στη Σαουδική Αραβία!

Ο Νίκος Φίλης, πάντως, επέκρινε ξανά την όλη υπόθεση! Και απέδειξε ξανά δεν διστάζει να… παρεκκλίνει της κυβερνητικής γραμμής!

Συγκεκριμένα, ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης: «Αποκαθίσταται ένα λάθος που εξέθετε την χώρας ηθικοπλαστικά»!
Ανέφερε πως στην συνεδρίαση της Επιτροπής άσκησε «αυτοκριτική και σε εμάς τους βουλευτές τους ΣΥΡΙΖΑ και εδώ δεν εξαιρώ και εμένα, και για την Κυβέρνηση καθώς ενώ οι ευρωβουλευτές μας γνώριζαν το θέμα με την Σαουδική αραβία και την Υεμένη και την θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εμείς εδώ δεν το γνωρίζαμε και η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύναψη αυτών των συμφωνιών…».
Ο κ. Νίκος Φίλης, τόνισε επίσης ότι «η γνωμοδότηση της Επιτροπής είναι μια ηθικοπολιτική απόφαση και εντολή…». Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ λέγοντας: «Η στάση της στην ευρωβουλή να μην συνταχθεί με το ψήφισμα της πλειοψηφίας, αλλά με αυτό του ΕΛΚ και η σημερινή στάση των βουλευτών της στην Επιτροπή, να απέχουν από την ψηφοφορία, υποκρύπτει ότι η ΝΔ δεν θέλει να μην πωλούνται όπλα στην Σαουδική Αραβία και να υπάρξει εμπάργκο…».
Ο κ. Νίκος Φίλης έκανε γνωστό επίσης ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών αποφάσισε στην επόμενη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Τρίτη, να εξετάσει και το θέμα που προέκυψε με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Άδωνη Γεωργιάδη.
Θέμα απορρήτου!
Εντύπωση προκάλεσε ένα ακόμη γεγονός. Ο Νίκος Φίλης επικαλέστηκε μια επείγουσα υποχρέωση και ζήτησε να τοποθετηθεί με την έναρξη της συνεδρίασης. Τοποθετήθηκε και με την αποχώρησή του και σχεδόν ταυτόχρονα είδαμε δημοσιευμένες σε sites τις θέσεις του και τους διαλόγους… Κάτι που δημιουργεί θέμα τήρησης του απορρήτου των συνεδριάσεων της Επιτροπής…
Προς… αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων;
Μια σημαντική απόφαση, πάντως, φαίνεται πως πάρθηκε. Και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Η απόφαση αυτή προβλέπει πως και οι διακρατικές συμφωνίες του ΥΠ.ΕΘ. Α θα πρέπει να περνάνε δύο φορές για γνωμοδότηση από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής.
Μια πρόταση που έθεσε και η ΝΔ. Λέγοντας πως εάν είχε περάσει δεύτερη φορά η σύμβαση αυτή από την Επιτροπή, θα είχε εντοπιστεί ότι εκεί υπήρχε κάποιος Παπαδόπουλος και θα είχαν αποφευχθεί όλα αυτά…
loading...