Στουρνάρας:Η Ελληνική οικονομία υστερεί σε κρίσιμους καινοτόμους και διεθνώς ανταγωνιστικούς βιομηχανικούς κλάδους

Υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την ανάκαμψη της οικονομίας, υποστηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Υπάρχουν, λοιπόν, σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να περάσει σε μια νέα
αναπτυξιακή τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο, αναπτυξιακό πρότυπο με έμφαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια, επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.


Ωστόσο, όπως είπε, τούτο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αδυναμιών που περιόριζαν την εξαγωγική επίδοση της χώρας στο παρελθόν έχει διευθετηθεί.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, παρά την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την ανοδική πορεία που καταγράφουν οι εξαγωγές, η εξαγωγική επίδοση της χώρας υπολείπεται του επιπέδου που θα αναμενόταν, με βάση τις ιστορικές συσχετίσεις μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών.
Συνεπώς, όπως επεσήμανε, υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση που πρέπει να διανυθεί, ώστε οι εξαγωγές να αποτελέσουν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2017-2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών όσον αφορά την ποιότητα των θεσμών. Η Ελλάδα κατατάσσεται σε αρκετά χαμηλή θέση ως προς την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών, το βάρος των διοικητικών ρυθμίσεων και την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου για την επίλυση διαφορών και την αμφισβήτηση κανονισμών. Επίσης σύμφωνα με τον παραπάνω Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία και την προτελευταία θέση όσον αφορά την παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις (137η μεταξύ 137 χωρών) και εργασία (136η μεταξύ 137 χωρών).

Επιπλέον, σύμφωνα με το δείκτη «ευχέρειας του επιχειρείν» που καταρτίζει η Παγκόσμια Τράπεζα σχετικά με τους όρους ίδρυσης μιας επιχείρησης, η θέση της Ελλάδος έχει βελτιωθεί σημαντικά μεταξύ 2011 και 2017 (από 148η το 2011 σε 37η το 2017), αλλά παραμένει χαμηλή σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και εξαιτίας της υπερφορολόγησης, η οποία όπως είπε επιβραδύνει ή και ανακόπτει την πρόοδο προς την αποκατάσταση της συνολικής ανταγωνιστικότητας.

Επιπρόσθετα, μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν σε θέματα όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και η δημιουργία οικονομικού περιβάλλοντος πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Επίσης, απαραίτητη είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε τέλος ότι η ελληνική οικονομία υστερεί σε κρίσιμους καινοτόμους και διεθνώς ανταγωνιστικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως και σε μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και υψηλής εξειδίκευσης θέσεις εργασίας. Για να βελτιωθεί αυτό όπως είπε , αυτό ένα ιδιαίτερα σημαντικό προαπαιτούμενο είναι οι νέες επενδύσεις.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΡΕ ΑΛΗΤΗ, ΑΦΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΚΑΚΗΝ- ΚΑΚΩΣ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΠΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ Η ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ?

  Η ΝΑΣΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ, ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ
  ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ, ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΥΑΛΑ.

  ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΕΙΛΗ !!

  ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΡΑΝΤΑΡ ΠΟΥ ΕΦΗΥΡΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΣΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΣΑΣ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ, ΕΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΧΑΡΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ !

  ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΑΤΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΛΒΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΛΗΤΕΣ, ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΙ ΤΟΝ ΚΩΝ/ΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΕΚΛΕΨΕ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΚΛΕΦΤΗΣ ΑΪΝΣΤΑΙΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΓΝΩΣΤΟ!

  ΤΟ ΑΡΘΡΟ 106 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ Κ Α Τ Α Δ Ι Ω Κ Ε Ι ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΡΕ ΑΓΡΑΜΜΑΤΕ ΗΛΙΘΙΕ ?

  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 106 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 & 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ :

  " ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και :

  " ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ Α Ν Α Γ Κ Α Σ Τ Ι Κ Α Σ Ε ΑΥΤΕΣ ".

  ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΑΡΠΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΝΔΡΕΑΔΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ, Η ΟΠΟΙΑ, ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΩΣ : " ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ".

  ΠΟΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ? ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΕΙΝΑΙ !!!

  ΚΑΙ ΕΝΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΚΑΡΙΖΕ ΟΤΙ :

  " ΡΟΥΦΑΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ", ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΓΙΞΕ !

  Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ " ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ" ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ !!

  ΓΙΑΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΞΕΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΤΑΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΑΡΠΑΞΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ?

  ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ " ΚΟΛΛΗΤΟΙ" ΣΑΣ, ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΣΩΡΗΔΟΝ ΔΑΝΕΙΑ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΦΑΝΤΟΙ, ΜΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ !

  ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΠΕΡΙ " ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ" ΚΛΑΔΩΝ, ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΟΥ ΒΡΩΜΙΑΡΗ !

  ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ....

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]