Μπ. Παπαδημητρίου: Η οικονομία… στον γύψο

Γράφει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου…

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που αναμένεται να συμβεί καθώς γράφω, θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής. Πίσω από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα κόκκινα δάνεια και
τους στρατηγικούς κακοπληρωτές υπάρχουν κάποιες πρακτικές αλήθειες και μερικές ειδικώς επικίνδυνες καταστάσεις. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης μοιράζονται τεράστιες ευθύνες για την επιπόλαιη απαίτηση «σεισάχθειας», δηλαδή τη διαγραφή δανείων με πολιτικά κριτήρια. Η συμμαχία που τελικώς κέρδισε τον Ιανουάριο του 2015 ήταν πολύ ισχυρότερη απ’ όσο νομίζουν εκείνοι που πιστεύουν ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τον κ. Τσίπρα επειδή «περνάει τα δύσκολα», που δεν μπορούν οι άλλοι. Αν αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να εξυπηρετούν την ανάπτυξη της οικονομίας, αν ο κίνδυνος να απαιτηθούν νέα, πρόσθετα, κεφάλαια εις βάρος των φορολογουμένων παραμένει υψηλός, αυτό οφείλεται σε εμμονές και τεράστιες καθυστερήσεις της κυβέρνησης. Εμπόδισε αρχικώς αλλά και μετά την υπογραφή του μνημονίου την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, τη μεταπώληση σε ειδικούς των διαγεγραμμένων δανείων, την υποστήριξη γενναίων ρυθμίσεων για τον σχηματισμό νέων επιχειρηματικών σχημάτων.

Ακόμη σήμερα, η κυβέρνηση διαδηλώνει ότι θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές η εθελοντική αποχή των τραπεζών από ενέργειες, δηλαδή από πλειστηριασμούς δανείων για αξίες μικρότερες των 300.000 ευρώ. Κι ας γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σχετική συμφωνία ούτε με την ΕΚΤ ούτε με τις τράπεζες.

Βεβαίως, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν με τα μεγαλύτερα χρέη και με εκείνους μεταξύ των μεγάλων οφειλετών που δεν πληρώνουν ενώ έχουν περισσότερα από εκείνους που πληρώνουν. Είναι όμως αμφίβολο αν θα επιτύχουν να αναστήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Πρέπει να πολλαπλασιάσουν τους επιτυχείς πλειστηριασμούς και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν βγει 15.000-20.000 αποφάσεις, αν θέλουμε τα επικείμενα αυστηρά τεστ κοπώσεως, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου, να μην αναξέσουν τη μεγάλη όσο και κρυφή πληγή της οικονομίας, που είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες δέσμευσαν ένα τεράστιο τμήμα του διαθέσιμου κεφαλαίου με τη μορφή εξασφαλίσεων για δάνεια το οποίο όμως έχει παγώσει. Ετσι, ούτε οι τράπεζες έχουν τη ρευστότητα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν ως… τράπεζες, ούτε η ιδιωτική οικονομία (πρόσωπα και επιχειρήσεις) μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ακίνητα που διαθέτει για να δημιουργήσει νέα δάνεια. Η οικονομία έχει μπει στον γύψο και η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει την πολιτική συμμαχία που κυβερνά.

loading...