Επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα: Αποτύχατε παντού και σε όλα – Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία – BINTEO

Το αφήγημα επιτυχίας της κυβέρνησης έβαλε στο στόχαστρό του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, εστίασε στην αποδόμηση τριών βασικών ισχυρισμών της κυβέρνησης: ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει, ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και ότι έχει κοινωνικό πρόσωπο.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ισχνή ανάκαμψη, αλλά μία κυβέρνηση με ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης που θα το πιστεύει, είπε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ έχει το σχέδιο αυτό και είναι έτοιμη να το υλοποιήσει. «Συνεχίζουμε», είπε, «τον δικό μας αγώνα, ώστε το 2018 να είναι έτος μεγάλης ανατροπής», για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και το μέλλον μας, γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι αξίζουμε καλύτερα.

Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που παραμένει σε μνημόνια και η οικονομία με τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο λαός δεν θα σας δώσει τρίτη ευκαιρία. Αποτύχατε παντού και σε όλα», τόνισε. Ο προϋπολογισμός, είπε, επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή, είναι προϋπολογισμός λιτότητας, βαθιά αντιαναπτυξιακός και άδικος.

Η οικονομία δεν υπεραποδίδει, τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, αλλά πέφτει έξω σε όλους τους στόχους, με βασικότερο αυτόν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος γιατί έχουν νομοθετηθεί μέτρα για 2019 και 2020 και έχουν τεθεί δημοσιονομικοί περιορισμοί ως το 2022 τουλάχιστον. Όλοι ξέρουν, πρόσθεσε, ότι θα υπάρξει ειδική αυξημένη επιτήρηση μετά τον Αύγουστο του 2018, η οποία θα συνδέεται με τα μέτρα για το χρέος. Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, γιατί φτωχοποιούνται, όπως φτωχοποιείται και η μεσαία τάξη, είπε.

Μετά από δυο χρόνια ύφεσης, συνέχισε, η ελληνική οικονομία έχει αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, κάτω από τις δυνατότητές της. «Υπεραπόδοση σημαίνει να πηγαίνεις καλύτερα από τις εκτιμήσεις, αλλά η ελληνική οικονομία πηγαίνει χειρότερα από τις προβλέψεις», είπε, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 θα ήταν 2,7% και τελικά θα είναι 1,3% έως 1,5%, δηλαδή στο μισό της πρόβλεψης. Στις επενδύσεις, πρόσθεσε, ο στόχος ήταν να αυξηθούν 9,1%, αλλά θα αυξηθούν 5,1%. «Αυτό δεν λέγεται υπεραπόδοση σε κανένα λεξικό. Λέγετε πλήρης αποτυχία στην αναπτυξιακή πολιτική».

Αναφορικά με το υπερπλεόνασμα, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να υπάρχουν, στερώντας πόρους από την οικονομία. Η μόνη εξήγηση, πρόσθεσε, που η κυβέρνηση θέλει να έχει υπερπλεόνασμα είναι για να μοιράζει επιδόματα, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές πελατειακών σχέσεων. «Παίρνετε δέκα είπε από τη μία τσέπη για να δώσετε ένα στην άλλη». Απέρριψε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το υπερπλεόνασμα δημιουργείται από τη μείωση της ανεργίας. Όπως είπε, στην Ελλάδα χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται μερικής ή εκ περιτροπής και έτσι δεν αυξάνονται τα εισοδήματα για να δημιουργηθεί υπερπλεόνασμα.

Συμπλήρωσε ότι το υπερπλεόνασμα δεν έρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το υπερπλεόνασμα προέκυψε, είπε, από την ανελέητη υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις σε ένα εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις, τη διευρυμένη στάση πληρωμών, την σκόπιμη καθυστέρηση απονομής 300.000 συντάξεων και τη μείωση επενδυτικών δαπανών.

Η κυβέρνηση έχει βάλει με τα μέτρα του 2019 και του 2020 τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κύπρος, Ιρλανδία και Πορτογαλία όταν βγήκαν από τα μνημόνια , είπε, δεν είχαν ψηφίσει μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος; Όπως είπε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιούν τον όρο «υβριδικό» μνημόνιο για μετά το καλοκαίρι του 2018.

Ο αρχηγός της ΝΔ θύμισε ότι πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά τελικά δεν το κέρδισε και τώρα ισχυρίζεται ότι η ένταξη στο QE δεν είναι κρίσιμης σημασίας. «Φταίω εγώ αν σας πω ψεύτη;» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό, «Ή μήπως προτιμάται τον όρο κωλοτούμπας που έχετε πατεντάρει;».

Πίσω από το greek comeback, τόνισε, ο κ. Μητσοτάκης, κρύβονται βόμβες, όπως η δραματική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες και τη ΔΕΗ.

Η πιο προβληματική εξέλιξη, είπε, είναι στην ανταγωνιστικότητα, όπου η χώρα υποχωρεί παρά τη μείωση των μισθών και των αξιών. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας πέσαμε έξι θέσεις, ενώ σημαντικές επενδύσεις έχουν βαλτώσει και οι αποκρατικοποιήσεις σέρνονται.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης για κοινωνικό πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επιβλήθηκαν 27 φόροι και μειώθηκε δυο φορές το αφορολόγητο, κόπηκε το ΕΚΑΣ και μειώθηκαν οι δικαιούχοι του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Αυτά πλήττουν τους αδύναμους, είπε, ενώ στον νέο προϋπολογισμό υπάρχουν πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ.

«Τα χειρότερα, η μείωση των συντάξεων και το αφορολόγητο είναι μπροστά σας, είναι το τέταρτο μνημόνιο», κατέληξε.

Λέτε ψέματα, είπε, ο Πρόεδρος της ΝΔ, ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Δεν υπάρχει καμία οριζόντια προστασία. Σήμερα προστατεύονται μόνο η κατοικία υπερχρεωμένων που μπήκαν στον νόμο Κατσέλη. Όποιος δεν έχει υπαχθεί είναι τελείως απροστάτευτος, είπε, ενώ ζήτησε να αποκαλυφθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ώστε οι πλειστηριασμοί να αφορούν αυτούς και όχι τους αδύναμους πολίτες.

loading...