Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ: Εξοικονομήσαμε 320 εκατ. για το 2018 -Θρίλερ με τα κοινωνικά επιδόματα

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την συνάντηση που είχε για τα δημοσιονομικά με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου στο «Χίλτον» εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Εκτιμώ ότι θα έχουμε staff level agreement (SLA) το Σάββατο» είπε στους δημοσιογράφους, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά, την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του Ευκλείδη Τσακαλώτου: Να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement). Τα 70-80 προαπαιτούμενα πρέπει να κλείσουν ως το Εurogroup της 22ας Ιανουαρίου.Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος 320 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση των δαπανών του κράτους (spending review).Με άλλα λόγια, υποστήριξε ότι η Αθήνα βλέπει εξοικονόμηση του ποσού των 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από καλή διαχείριση των οικονομικών, ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να μπούμε στην λογική περικοπών. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού (240 εκατ. ευρώ), θα πάει στα οικογενειακά επιδόματα. Συγκεκριμένα στόχος είναι:

Τα 160 εκατ. ευρώ να διατεθούν στα οικογενειακά επιδόματα, εφόσον συμφωνήσουν οι θεσμοί στη συνάντηση του Σαββάτου. Αν δεν συμφωνήσουν όμως, τότε θα πρέπει να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, να γίνουν πιο αυστηρά ώστε να μοιραστεί καλύτερα το κονδύλι μεταξύ τρίτεκνων, πολύτεκνων και άλλων.Τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ από τα 320 που εκτιμά ότι εξοικονομεί, η κυβέρνηση θέλει να τα διαθέσει ως ισοδύναμο για την αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου.

Η απάντηση των θεσμών επ’ αυτού του «αγκαθιού» θα δοθεί το Σάββατο.

Κρίσιμες συναντήσεις την Παρασκευή

Σήμερα, Παρασκευή, θα συζητηθούν τα ζητήματα των κοινωνικών επιδομάτων – για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους, το φοιτητικό και το θέρμανσης – ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης κύριων και επικουρικών αλλά και του εφάπαξ, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου.

Οπως ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών έχει ως εξής:

10.30 Κοινωνική πρόνοια (επιδόματα)

11.30 Συντάξεις (επανυπολογισμός)

12.30 Δημοσιονομική διαχείριση

Το απόγευμα οι επαφές θα συνεχιστούν με άλλα ζητήματα:

14.00 Αγορές προϊόντων

15.00 Ιδιωτικοποιήσεις

16:00 Ενέργεια . Εκεί αναμένεται να συζητηθεί ησυμφωνία με Κομισιόν για πώληση 4 λιγνιτικών μονάδων και να δοθεί απάντηση στην ελληνική πρόταση για μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου ενόψει απελευθέρωσης. Η Αθήνα έχει προτείνει να αποσυρθεί η ΔΕΠΑ από την αγορά της Β. Ελλάδος και αντιστοίχως να ενισχύσει θέση της στην Αττική.

17:30 Μεταφορές

loading...