Θεσσαλονίκη: Έκκληση μητέρας για αγωγή ειδικού φαρμάκου για τον 2χρονο γιο της που παλεύει με την Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία.

Έκκληση μητέρας για αγωγή ειδικού φαρμάκου για τον 2χρονο γιο της που παλεύει με την Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία.

Η Δημητροπούλου Ιωάννα είναι ειδικευόμενη αναισθησιολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο γιος της ηλικίας 2 ετών εδώ και 6 μήνες παλεύει με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία. Από την αρχή της διάγνωσης του εντάχθηκε σε υψηλού κινδύνου σχήματα χημειοθεραπείας λόγω της πτωχής απάντησης που είχε στα αρχικά φάρμακα.Ένα από τα φάρμακα που τον βοήθησε να κάνει ύφεση της νόσου του είναι η ασπαραγινάση. Όμως στο σκεύασμα που κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα μας εμφάνισε σοβαρό αλλεργικό σοκ και έτσι απαγορεύεται να το πάρει ξανά.

Τον Αύγουστο του 2017 έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες να φέρουν από το εξωτερικό (από την Αγγλία συγκεκριμένα) ένα σκεύασμα που περιέχει την ουσία ασπαραγινάση αλλά από ένα φυτό την ερβίνια. Το φάρμακο αυτό, ERWINASE, δεν έχει έρθει από τότε.

Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν όλα τα στοκ φιαλίδια που υπήρχαν στην Ελληνική επικράτεια (από το νοσοκομεία Παπανικολάου και το Παίδων Αγ.Σοφία).

Μην βρίσκοντας άλλα φιαλίδια αποφάσισαν οι θεράποντες να χορηγήσουν την τρίτη και τελευταία επιλογή φαρμάκου, το Ongaspar, το οποιο επειδή περιέχει και αυτό ανασυνδυασμένη ασπαραγινάση όπως το πρώτο, έκανε και αυτό αλλεργικό σοκ στο παιδί.

Η μόνη λύση για να ολοκληρώσει ο 2χρονος Μορφέας, τα υπόλοιπα απαιτούμενα σχήματα χημειοθεραπείας και να είναι όλα έτοιμα όταν θα βρεθεί δότης να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι το φάρμακο ERWINASE.

Η εταιρία που το παράγει ρίχνει ευθύνες στον ΙΦΕΤ, ο ΙΦΕΤ ρίχνει ευθύνες στην εταιρία που το διανέμει και μου δίνει δικαιολογίες του στυλ ότι δεν μπορούν να διαβάσουν ότι στέλνουν οι θεράποντες, ότι δεν έχουν φάρμακο, ότι το στέλνουν επιλεκτικά κα.

Το φάρμακο αυτό βρίσκεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου αλλά κανένας φορέας δεν δίνει έγκριση να έρθει στην Ελλάδα.

Σε επικοινωνία της μητέρας με τη διοίκηση του νοσοκομείου που νοσηλεύεται 2χρονος Μορφέας, με τον Υπεάρχη και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου όλοι είναι παραπάνω από πρόθυμοι να βοηθήσουν ΑΛΛΑ ακόμα δεν έχει έρθει το πολυπόθητο φάρμακο.

Οι γιατροί αναφέρουν πως σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν τα επόμενα σχήματα με αυτό το φάρμακο η πιθανότητα υποτροπής είναι μεγάλη. Σήμερα θα ξεκινήσει το επόμενο σχήμα χημειοθεραπείας και φάρμακο δεν υπάρχει πουθενά στην επικράτεια.

Η μητέρα κάνει έκκληση μέσω της προσωπικής της σελίδας στο facebook να κοινοποιηθεί το θέμα αυτό, να πάει όσο πιο ψηλά γίνεται μήπως και γίνει κάτι.

loading...