Νέες αντικειμενικές σε 20 ημέρες: Ορίζουν ιδιώτες -Τρέμουν επιβαρύνσεις σε «λαϊκές» περιοχές

«Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία είναι πολύ πιθανόν να πάρει σάρκα και οστά κατά τη διαδικασία ορισμού των νέων αντικειμενικών αξιών, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

Η πρώτη… καινοτομία ήταν ότι δεν θα στηθούν τελικά τοπικές επιτροπές- αυτό θα γίνει του χρόνου, ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου μιλώντας στοReal fm- αλλά θα οριστούν ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα πετύχουν εκεί που απέτυχαν οι Ομάδες Εργασίας με ειδικούς της ΕΛΣΤΑΤ, της Τράπεζας της Ελλάδας και τεχνικούς εμπειρογνώμονες. Κοινώς αυτοί οι εκτιμητές θα πρέπει να… τετραγωνίσουν τον κύκλο, ανακαλύπτοντας εμπορικές αξίες εκεί που δεν κινείται φύλλο, προκειμένου να καταλήξουν σε εισηγήσεις για τις αντικειμενικές αξίες.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η πρόσκληση ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τους εν λόγω εκτιμητές, ορίζει ότι αυτές οι εισηγήσεις θα πρέπει να παραδοθούν μέσα σε 20 ημερολογιακές ημέρες, από την ημέρα που θα υπογραφεί η Απόφαση διορισμού τους! Με δεδομένο ότι η υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου και με δεδομένο ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα για να επιλεγούν οι εκτιμητές, οι εισηγήσεις τους θα πρέπει να είναι έτοιμες ως τα τέλη του… Κουτσοφλέβαρου. Κι όλα αυτά, με φόντο τη μνημονιακή υποχρέωση για νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ως το Μάρτιο του 2018!

Σημειωτέον ότι βάσει της σχετικής Απόφασης της ΓΓΔΠ, οι εκτιμητές θα πρέπει να εισηγηθούν μόνο τις Τιμές Ζώνης κάθε περιοχής και μένει να διευκρινιστεί ποιος και με ποια κριτήρια θα ορίσει τους καθοριστικούς Συντελεστές, που προβλέπει η Απόφαση του 1994 για τις αντικειμενικές αξίες. Πρόκειται για τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), Εμπορικότητας (ΣΕ), Συμμετοχής Οικοπέδου (ΣΣΟ), Οικοπέδου (ΣΟ) και Εκμετάλλευσης Ισογείου (Κ), οι οποίοι αν «πειραχθούν» καταλλήλως, μπορούν να «κόψουν» ή να εκτινάξουν στα ύψη τις αντικειμενικές αξίες.

Ακόμα και η διαδικασία διορισμού αυτών των εκτιμητών είναι καινοφανής, καθώς προβλέπει και κληρώσεις στις περιπτώσεις που οι εξαιρέσεις λόγω εντοπιότητας, περιορίζουν τον αριθμό των ενδιαφερόμενων. Συγκεκριμένα, η σύνταξη εισήγησης για τις τιμές ζώνης κάθε Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας / Κοινότητας ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές και σε κάθε εκτιμητή δύναται να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών. Εάν δεν συμπληρώνεται ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα / Κοινότητα, ο αριθμός συμπληρώνεται από αυτούς που εξαιρέθηκαν λόγω έδρας. Εάν οι εξαιρεθέντες είναι περισσότεροι των απαιτούμενων για την συμπλήρωση του καθορισμένου αριθμού εκτιμητών, τότε ο αριθμός συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ των εξαιρεθέντων. Εάν και πάλι δεν συμπληρωθεί ο καθορισμένος αριθμός εκτιμητών τότε συμπληρώνεται τυχαία, κατόπιν σχετικής δημόσιας κλήρωσης μεταξύ όσων δήλωσαν ενδιαφέρον για ολόκληρη την επικράτεια.

Το επόμενο ερώτημα είναι φυσικά τι θα βγάλουν οι εκτιμητές ή μάλλον τι τελικά θα αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει τον τελευταίο λόγο, αφού θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στην κυβέρνηση ούτε που συζητάνε το ενδεχόμενο να προκύψουν επιβαρύνσεις για τις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές. Η Κ. Παπανάτσιου υπαινίχθηκε, άλλωστε, ότι αν χρειαστεί θα γίνει τέτοια αναπροσαρμογή στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για τις εν λόγω περιοχές, έτσι ώστε να μην υπάρξουν βάρη. Το ποιος θα πληρώσει τη διαφορά, είναι κάτι που δεν έχει απαντηθεί ακόμα από το υπουργείο Οικονομικών…

iefimerida.gr 

loading...