Αποχώρηση Shell από το φυσικό αέριο-Στη ΔΕΠΑ το μερίδιό της

Φεύγει η Shell απο την αγορά φυσικού αερίου παραχωρώντας τα ποσοστά της στη ΔΕΠΑ, σύμφωνα με το σχέδιο που θα παρουσιάσει στους θεσμούς το υπουργείο Ενέργειας. Η πρόταση έρχεται να
επιβεβαιώσει τους ψιθύρους στην αγορά ότι η Shell εξετάζει την αποχώρησή της, αφού συμφώνησε στην εξαγορά του μεριδίου της από την ελληνική ΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιωργος Σταθάκης θα προτείνει, κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους  των δανειστών, πλήρη αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και εξαγορά των μετοχών της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

Αν και το θέμα πώλησης των λιγνιτών έχει κλείσει, απομένει ακόμη μια εκκρεμότητα, η οποία θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού και αφορά το θέμα της απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά του αερίου. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία αλλαγής της διοίκησης της εταιρείας απο τον κ. Σταθάκη.

Ποια είναι η κατάσταση με την αγορά φυσικού αερίου; Η ΔΕΠΑ έχει μερίδιο 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και ΕΠΑ Αττικής) χωρίς όμως το μάνατζμεντ που ασκείται από τους ιδιώτες μετόχους που έχουν το 49% (ιταλική Eni σε Θεσσαλονίκη Θεσσαλία και Shell σε Αττική). Σε εκκρεμότητα υπάρχει το θέμα του “value gap” δηλαδή της αποζημίωσης των ιδιωτών μετόχων των ΕΠΑ για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που έχουν βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Σημειώνεται ότι από την  1η Ιανουαρίου 2018 ανοίγουν πλήρως οι αγορές της προμήθειας.

Με βάση την πρόταση που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, πρώτον θα γίνει ανεξάρτητη αποτίμηση για τις ΕΠΑ από ανεξάρτητο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο, θα ακολουθήσει η πλήρης αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας με κάλυψη του value gap και η εξαγορά όλων των μετοχών της Shell (49%) με ανάληψη του μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Αν και εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή η ΔΕΠΑ θα χάσει την παρουσία της σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από την Eni, τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 320 εκ. ευρώ διαθέσιμα, αλλά και ό,τι έχει μηδενικό δανεισμό.

loading...