Ακούς Αλέξη;;; ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΣΤO ΣΧΟΛΕΙΟ

Ένα φρέσκο φρούτο, ένα σάντουιτς και ένα ποτήρι χυμό ή γάλα. Για έναν στους δυο μαθητές σχολείων κοινωνικο-οικονομικά ευάλωτων περιοχών της χώρας αυτό το απλό γεύμα κάνει τη διαφορά, καθώς ο χαμηλός προϋπολογισμός των οικογενειών τους δεν τους επιτρέπει να τρέφονται σωστά και ολοκληρωμένα.
Την περσινή χρονιά, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές (61,1%) που συμμετείχαν στο πρόγραμμα σίτισης και προώθησης της υγιεινής διατροφής σε σχολεία, «Διατροφή», βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια –είχαν περιορισμένη ή αβέβαιη πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα– ενώ ένας στους τέσσερις (24,7%) πείνα (στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis).

Τα δεδομένα παραμένουν αποκαλυπτικά και απογοητευτικά. Σε ποσοστό 51,4%, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν έχει εισόδημα και στο 20,3% των οικογενειών δεν υπάρχει καμία πηγή εισοδήματος. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο στο 9% των νοικοκυριών πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερο από μια εβδομάδα.

Από τις μελέτες και τα περιστατικά ζάλης, πόνων στην κοιλιά και λιποθυμιών που αναφέρονται στα σχολεία, συμπεραίνεται ότι τα παιδιά που ζουν στο φάσμα της πείνας απουσιάζουν περισσότερο από το σχολείο, δυσκολεύονται περισσότερο να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ ανησυχούν για το μέλλον και νιώθουν περισσότερο θυμό και λύπη σε σχέση με τα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης.

Η πρόληψη και η δύναμή της

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι απαραίτητες οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των παιδιών στην υγιεινή διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων απ’ όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα τόσο για την ομαλή ανάπτυξη όσο και τη διατήρηση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας του.

Για παράδειγμα ένα υγιεινό κολατσιό πλούσιο σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα βοηθά τον μαθητή ώστε να έχει καλύτερη συγκέντρωση και διάθεση, περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ). Αντίθετα τα πρόχειρα, προπαρασκευασμένα φαγητά (fast food, snack) προσφέρουν γρήγορη και ταχεία πέψη, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες όμως στην υγεία των παιδιών καθώς δεν προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό στον οργανισμό, αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερόλης, ενώ προκαλούν φθορές στα δόντια.

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου …
loading...