ΤΟ ΠΑΓKΟΣΜΙΟ “ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ” ΝΟΜΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ…

ΔΟΛΑΡΙΟ, Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ




Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Ο γεωπολιτικός σεισμός που προκάλεσε η επίσκεψη του Σαουδάραβα βασιλιά στη Ρωσία, ιδίως οι επενδύσεις ύψους 10 δις $ που…
συμφώνησε και η αγορά των S-400, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των πετροδολαρίων – όπου οι Η.Π.Α, εάν χάσουν τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, θα απολέσουν την ηγεμονία τους από την Κίνα.

«Όποια πετρελαιοπαραγωγός χώρα θέλησε να παρακάμψει το δολάριο, χρησιμοποιώντας άλλο νόμισμα, όπως το Ιράκ υπό τον Σ. Χουσεΐν, ο οποίος ήθελε να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ, οδηγήθηκε στην καταστροφή – ενώ από την αποκάλυψη των μηνυμάτων της κυρίας Clinton εκ μέρους των Wiki Leaks γνωρίζουμε πως η ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη από τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία οφειλόταν στην πρόθεση του να μη σεβαστεί το σύστημα των πετροδολαρίων, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα χρυσού της Λιβύης για να στηρίξει ένα παναφρικανικό νόμισμα (περί τα 4,6 εκ. ουγγιές χρυσού εξαφανίσθηκαν μετά το θάνατο του Καντάφι)».

Ανάλυση

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο υπόγειος παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται, παράλληλα με τις μάχες του δολαρίου – το οποίο, εάν τυχόν χάσει τα προνόμια που έχει αποκτήσει από τις συναλλαγές πετρελαίου (πετροδολάριο), καθώς επίσης τη δεσπόζουσα θέση του ως το ισχυρότερο παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα, δύσκολα θα επιβιώσει.

Το βασικό πεδίο μάχης είναι σήμερα η Σαουδική Αραβία, η μοναρχία της ερήμου, η οποία υποφέρει από τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό της, λόγω των πολέμων που διεξάγει στην περιοχή της – με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται συνεχώς (γράφημα).

 Εν τούτοις, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις πριγκίπων της, όπου πιθανότατα πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ αυτών που επιθυμούν ένα μέλλον σταθερά ευθυγραμμισμένο με τις Η.Π.Α., καθώς επίσης εκείνων που θέλουν μία αλλαγή προσεγγίζοντας περισσότερο τη Ρωσία και την Κίνα, έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 194 δις $ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους – καθώς επίσης περιουσιακά τους στοιχεία άνω των 600 δις $, ενδεχομένως με τη βοήθεια των Η.Π.Α. (της μιλιταριστικής εταιρείας ACADEMI, πρώην BLACKWATER ). Εισαγωγικά τώρα, όσον αφορά το δολάριο, τα εξής:

(α) Είναι το κορυφαίο παγκόσμιο συναλλακτικό νόμισμα: Αυτό σημαίνει ότι, μέσω του δολαρίου διεξάγεται το 80% των παγκοσμίων συναλλαγών, εκτός από τις πωλήσεις πετρελαίου – η εκκαθάριση των οποίων διενεργείται υποχρεωτικά από την τράπεζα της Νέας Υόρκης που κερδίζει αρκετά (ένα ελάχιστο ποσοστό σε αμέτρητες συναλλαγές τρις $ αρκεί), ενώ υπάγονται στο αμερικανικό Δίκαιο.

Ως εκ τούτου, οι Η.Π.Α. μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις και πρόστιμα όταν δεν τηρούνται οι νόμοι ή οι εντολές τους – όπως, για παράδειγμα, το εμπάργκο στο Ιράν, όπου ορισμένες τράπεζες το παρέκαμψαν, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν εξοντωτικά πρόστιμα (8,9 δις $ στην BNP ). Δεν μπορούν δε να αποφύγουν την πληρωμή των προστίμων, επειδή διαφορετικά αποκόπτονται από τις συναλλαγές με δολάρια, οπότε δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν – εκτός από τους κινδύνους για τα υποκαταστήματα τους που διατηρούν στις Η.Π.Α.

Το δολάριο κατέκτησε αυτή τη θέση κυρίως μετά τη συμφωνία των Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1970 με τη Σ. Αραβία, από την οποία δημιουργήθηκε το σύστημα των πετροδολαρίων – όπου η Σ. Αραβία υποσχέθηκε να διενεργεί όλες τις συναλλαγές της από τις πωλήσεις πετρελαίου σε δολάρια, καθώς επίσης να το επιβάλλει στις χώρες του ΟΠΕΚ, με αντάλλαγμα τη στρατιωτική προστασία της από τις Η.Π.Α. Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, το δολάριο θα είχε καταρρεύσει – αφού μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού το 1971, καμία χώρα δεν ήθελε να έχει ένα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα. Έκτοτε εγκαινιάσθηκε η εποχή των χρημάτων χωρίς αντίκρισμα, η οποία κατά την άποψη μας φτάνει στο τέλος της – με τρομακτικές συνέπειες για τα χρήματα γενικότερα και ειδικά για το δολάριο (εδώ οφείλεται η αλματώδης άνοδος των ψηφιακών νομισμάτων τύπου BITCOIN, ως εναλλακτική λύση).

Στη συνέχεια, όποια πετρελαιοπαραγωγός χώρα θέλησε να παρακάμψει το δολάριο, χρησιμοποιώντας άλλο νόμισμα, όπως το Ιράκ υπό τον Σ. Χουσεΐν, ο οποίος ήθελε να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ, οδηγήθηκε στην καταστροφή – ενώ από την αποκάλυψη των μηνυμάτων της κυρίας Clinton εκ μέρους των Wiki Leaks γνωρίζουμε πως η ανατροπή του Καντάφι στη Λιβύη από τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία οφειλόταν στην πρόθεση του να μη σεβαστεί το σύστημα των πετροδολαρίων, χρησιμοποιώντας τα τεράστια αποθέματα χρυσού της Λιβύης για να στηρίξει ένα παναφρικανικό νόμισμα (περί τα 4,6 εκ. ουγγιές χρυσού εξαφανίσθηκαν μετά το θάνατο του Καντάφι).

Στα πλαίσια αυτά εάν, για παράδειγμα, η Βραζιλία θέλει να αγοράσει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ή τρόφιμα από την Αργεντινή, πρέπει να χρησιμοποιεί το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα εκκαθάρισης των συναλλαγών της – με αποτέλεσμα οι τεράστιες ποσότητες δολαρίων χωρίς αντίκρισμα που «τυπώνονται» αφειδώς από τη Fed μετά το 1971 (τα πρόσφατα QE της αμερικανικής τράπεζας είναι σταγόνα στον ωκεανό), να «εξάγονται» σε ολόκληρο τον πλανήτη, οπότε να μην προκαλούν πληθωρισμό στην οικονομία των Η.Π.Α.

Ως εκ τούτου, εάν το δολάριο έχανε αυτήν την ιδιότητα του, οι ποσότητες που θα επαναπατρίζονταν στις Η.Π.Α. θα έμοιαζαν κυριολεκτικά με ένα καταστροφικό νομισματικό τσουνάμι, το οποίο θα τις έπνιγε – θα προκαλούσαν δηλαδή έναν πληθωρισμό άνευ ιστορικού προηγουμένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...