Καταγγελία της Ομοσπονδίας Μετάλλου: H επιστολή στον Τσίπρα για τη Siemens

Σε μια ημέρα που τα θέματα κατά της διαφθοράς ανεβαίνουν στην πολιτική ατζέντα, οι εργαζόμενοι στην Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εργασία λόγω της μη εφαρμογής της συμφωνίας που η μέτοχος με 50% στο εργοστάσιο Siemens έχει
αρνηθεί να εφαρμόσει χάρη και στην κυβερνητική ανοχή, με επιστολή τους εγκαλούν προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για «αδιαφορία ως προς την τύχη τους καθώς και ως προς την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού της γερμανικής πολυεθνικής με το Δημόσιο».

Θυμίζουν επιστολή που απέστειλαν ήδη από το καλοκαίρι στον πρωθυπουργό, με τον τελευταίο όμως να αδιαφορεί και με τραγικό αποτέλεσμα το λουκέτο που όπως όλα δείχνουν κινδυνεύει να μπει στην ιστορική βιομηχανία.

Μάλιστα παρά την πρόσφατη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την τύχη της μονάδας, ουδέν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας έχουν απαντήσει.

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των εργαζόμενων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου προς τον πρωθυπουργό:

Κύριε Πρωθυπουργέ

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι «υπό προθεσμία» εργαζόμενοι του εργοστασίου της Πίτσος παρακολουθούσαν  την κοινοβουλευτική μάχη και τις πρωθυπουργικές καταγγελίες για την υπόθεση Siemens την προηγούμενη Παρασκευή.

Ως μέτοχος με ποσοστό 50% στη μονάδα στου Ρέντη μέχρι το 2014, η Γερμανική  πολυεθνική αποφάσισε, μη τηρώντας τα υποσχόμενα, αντί επενδύσεων όπως ορίζει η δεσμευτική με το Ελληνικό Δημόσιο συμφωνία της, να ακυρώσει κάθε μορφή επένδυσης και χρηματοδότηση, και να τινάξει με τη στάση της τη συμφωνία του 2012 που είχε υπογράψει με την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  οδηγώντας  στην απαξίωση το εργοστάσιο…  Κι όλα αυτά χωρίς καμία συνέπεια για  τους συνυπογράφοντες τη  συμφωνία αυτή.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του σωματείου της Πιτσος προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,  υπουργεία, πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη του  την αγωνιά των εργαζομένων.
Μιας ιστορικής  βιομηχανίας , με παράδοση και προσφορά στην Ελλάδα, που δίνει δουλειά σε οικογένειες από τις λαϊκές περιοχές της Αττικής.

Η Ομοσπονδία μας ήδη με επιστολή στις 24-5-2017 κύριε Πρωθυπουργέ σας ενημέρωνε για την υπάρχουσα κατάσταση στην εταιρία Πιτσος- Siemens  και την μη τήρηση της συμφωνίας  συμβιβασμού Siemens –Κυβέρνησης.

Συνεπώς τα ερωτήματα που τίθενται στoν Πρωθυπουργό  είναι αν θα μπει ένα τέλος στην συνεχιζόμενη κοροϊδία της γερμανικής εταιρείας, αν θα προστατευτούν οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στην Siemens και Πίτσος  και αν θα υλοποιηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός .

Κύριε πρωθυπουργέ,

Δεν απαντήσατε ούτε μια φορά για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο δεν πιέζει τη Siemens να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επενδύσει  ως αντιστάθμισμα των όσων αρνητικών έπραξε με τις γνωστές σε όλους υποθέσεις παράνομων χρηματοδοτήσεων προς το πολιτικό σύστημα.
Αντ’ αυτού αφήσατε στην τύχη τους εργαζόμενους καθώς  η μηδενική άσκηση πίεσης για να πραγματοποιηθεί η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ  οδήγησε σε απόφαση κλεισίματος της Πίτσος.

Μεταξύ των δεσμεύσεων είναι η διατήρηση του αριθμού εργαζομένων  στην εταιρία  η Siemens  στους 600  σήμερα 150 εργαζόμενοι .

Καλούμε λοιπόν έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή να αφήσετε να δείτε το μείζον. Πως δηλαδή θα κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Κάθε άλλη συζήτηση έχει παρελκυστικό χαρακτήρα και δεν αφορά τις οικογένειες που με αγωνία κοιτάζουνε το μέλλον που έρχεται  το αύριο της ανεργίας .

loading...