Τελικά ποια είναι τα «αληθινά fake news»;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη..
Και ξαφνικά, ανακάλυψαν όλοι τα fake news. Πόσο διαδεδομένα είναι, πόσο επικίνδυνα για την ενημέρωση, πόσο θανατηφόρα για τη Δημοκρατία.

Λες και δεν υπήρχαν πάντοτε οι φήμες, οι διαδόσεις, οι υπερβολές.

Λες και πρόκειται για κάτι το καινούργιο, μια μάστιγα που πρέπει οπωσδήποτε να καταπολεμηθεί, διαφορετικά θα καταστραφούμε όλοι μαζί.

Φυσικά, ουδείς νοιάζεται στην πραγματικότητα.

Αυτοί που ασχολούνται με το θέμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Σ’ αυτούς που δεν έχουν την παραμικρή ιδέα περί προπαγάνδας και παριστάνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι καινούργιο, αποδεχόμενοι έτσι την προπαγάνδα (των άλλων) περί fake news. Πέφτουν έτσι στην παγίδα οι πολιτικοί τους αντίπαλοι και κατ’ επάγγελμα προπαγανδιστές να χαρακτηρίζουν ως fake news ό,τι δεν τους βολεύει.

Και σ’ αυτούς που λένε όλη μέρα ψέματα, δηλαδή διαδίδουν fake news για να διαιωνίζουν την εξουσία τους. Οπότε ανησυχούν μήπως τα δικά τους fake news… μπερδευτούν με τα… αληθινά fake news και πλέον δεν πιστεύει κανείς ούτε τα δικά τους.

Έτσι, οι μεν πρώτοι βλέπουν κάθε τι το οποίο λένε να ταυτίζεται με τα fake news, οι δε δεύτεροι διαδίδουν άνετα τα δικά τους fake news, κατηγορώντας τους άλλους!

Με άνεση άλλωστε αποκαλούν τα πάντα fake news. Γιατί στην πραγματικότητα, η προπαγάνδα τους είναι πιο επικίνδυνη από τα fake news και την θέλουν πούρα και ανόθευτη.

Τους λες πως έχουν υπογράψει μνημόνια ως το 2060 και σου λένε πως είναι fake news.

Τους λες πως έχουμε ύφεση και σου λένε πως αυτά που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι fake news.

Τους λες πως με το υπερταμείο παραδίδεται όλος ο δημόσιος πλούτος και σου απαντούν πως είναι fake news.

Για «τα μέσα της διαπλοκής και των fake news», μιλά τελευταία ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος μιλά για… facts και καταγγέλλοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι «έχουν εξαπολύσει μία απίστευτη προσπάθεια παραπληροφόρησης. Το φαινόμενο ονομάζεται, δεν είναι μόνο Ελλαδικό, είναι διεθνές, αλλά στην Ελλάδα έχει παραγίνει. Είναι το φαινόμενο των fake news, των πλαστών ειδήσεων».

Για ανακοινώσεις κομμάτων «οι οποίες βρίθουν από fake news», μιλά ο κ. Παππάς.

Σε «φάμπρικα των fake news» αναφέρθηκε ο κ. Φλαμπουράρης.

Δηλαδή, ό,τι λέει η αντιπολίτευση είναι fake news, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κατασκευάζουν οι ίδιοι ψευδείς ειδήσεις.

Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πιο επικίνδυνα τα δικά τους από τα «αληθινά fake news».

Ή μήπως τα δικά τους είναι τα «αληθινά fake news» και τα άλλα απλώς τους δυσκολεύουν τη ζωή!

Και στο μεταξύ, δείχνουν όλοι το πρόσωπό τους.

Τον περασμένο Μάρτιο, η κύρια ένωση δημοσιογράφων της Ισπανίας, η Ένωση Τύπου της Μαδρίτης κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos ότι επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο τη δουλειά των δημοσιογράφων παρενοχλώντας τους, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση κατήγγειλε τις μεθόδους του Podemos βασιζόμενη στις μαρτυρίες και τις αποδείξεις που έφερε «μια ομάδα δημοσιογράφων που αισθάνονται να παρενοχλούνται και να υφίστανται πίεση από την ηγετική ομάδα του Podemos, με επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας».

Και απαιτούσε από τους Podemos «να εγκαταλείψουν μια για πάντα αυτή τη συστηματική εκστρατεία παρενόχλησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία διεξάγει εναντίον επαγγελματιών δημοσιογράφων διαφόρων μέσων ενημέρωσης, τους οποίους εκφοβίζει ή απειλεί όταν δεν συμφωνεί με τις πληροφορίες τους».

Όπως αναφερόταν, η παρενόχληση παίρνει τη μορφή «προσωπικών κατηγοριών και ισχυρισμών στη διάρκεια συνεντεύξεων, πολιτικών συγκεντρώσεων ή απ’ ευθείας στο Twitter», καθώς και «εκφοβιστικών τηλεφωνικών μηνυμάτων και κλήσεων».

Τον Απρίλιο του 2016, στη διάρκεια ενός συνεδρίου σε πανεπιστήμιο, ο Ιγκλέσιας είχε επιτεθεί ιδιαίτερα σ’ έναν δημοσιογράφο της κεντροδεξιάς εφημερίδας El Mundo κατηγορώντας τον ότι, για να επιτύχει στη δημοσιογραφία, γράφει ιστορίες για το Podemos «που δεν είναι ανάγκη να είναι αληθινές». Τότε, οι δημοσιογράφοι είχαν βγει αμέσως από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σημειώστε τέλος ότι στη Γερμανία το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε ζητήσει από τους δημοσιογράφους που ήθελαν να καλύψουν το Συνέδριό τους τον προσεχή Δεκέμβριο να συμπληρώσουν μια «διαφορετική» από τις συνηθισμένες φόρμα, όπου θα ανέφεραν και προσωπικά τους δεδομένα, όπως όπως εθνοτική προέλευση και πολιτικές απόψεις.

Πριν από λίγες μέρες αναγκάστηκαν να υπαναχωρήσουν, αλλά να μην έχετε καμιά αμφιβολία πως και αυτοί θα δηλώσουν όπου νάναι πως θέλουν να… προστατευτούν από τα fake news που οι δημοσιογράφοι γράφουν εναντίον τους.

loading...

2 thoughts on “Τελικά ποια είναι τα «αληθινά fake news»;

  1. ΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  2. Απορώ πως αφήνετε αυτή τη παλιογαμημενη να γράφει και να λέει μαλακιες οταν και αυτή έχει υπογράψει τα μνημόνια και τη σκλαβιά των Ελλήνων και μη σβήσετε αυτά που γράφουμε γιατί μερικές φορές εσείς οι δημόσιογραφοι του ξυπνηστε τα σβηνετε

Comments are closed.