Η επιβαρυντική για την Ελλάδα σιωπή Σταθάκη στα περί της Eldorado Gold

Η νέα απόφαση της Eldorado Gold να βάλει στον πάγο το υποέργο Σκουριών και οι νέες της προσφυγές στο ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ μάλλον δεν εξέπληξαν κανέναν, αφού οι μέθοδοι και οι πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρείας είναι πλέον γνωστές σε όλους.
Το ποιες είναι αυτές οι άδειες για τις Σκουριές τις οποίες δήθεν η εταιρεία δικαιούται να λάβει και δήθεν αδίκως της στερούνται θα το συζητήσουμε σε άλλη ανάρτηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι οτι από χθες έχουμε ένα νέο γύρο δυσφήμησης της χώρας μας από την Καναδική πολυεθνική στην οποία δυστυχώς συμπράττει, δια της σιωπής του, και ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος.
Σε ο,τι αφορά την κακοδαιμονία της Eldorado στην Ελλάδα, το σύνολο σχεδόν των ξένων και εγχώριων αναλυτών και αρθρογράφων υιοθετούν τους ισχυρισμούς της εταιρείας οτι η κυβέρνηση εμποδίζει την ανάπτυξη των μεταλλείων της στη Χαλκιδική, καθυστερώντας αδικαιολόγητα την έκδοση αδειών «ρουτίνας» κλπ. Και είναι λογικό να τους υιοθετούν γιατί το αφήγημα αυτό της Eldorado είναι το μόνο που ακούγεται και γράφεται στα μέσα ενημέρωσης, εντός και εκτός Ελλάδας. Τους ισχυρισμούς αυτούς ο αρμόδιος Υπουργός θα μπορούσε να τους καταρρίψει και όφειλε να το κάνει για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά αντίθετα:

Ο κ. Σταθάκης δεν έχει κάνει σαφές, ειδικά σε όσους παρακολουθούν από το εξωτερικό τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, οτι από τη στιγμή που έχει πλέον αποδειχθεί οτι ο στόχος της Σύμβασης, η μεταλλουργία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας, καμία νέα αδειοδότηση ή παράταση υφιστάμενης για κανένα από τα υποέργα του ΕΝΙΑΙΟΥ και ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΥ έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας δεν μπορεί να θεωρηθεί «ρουτίνας».
Ο κ. Σταθάκης δεν έχει εξηγήσει ποτέ ότι για την κακή εξέλιξη της επένδυσης της Eldorado Gold στη χώρα μας δεν ευθύνεται κανείς άλλος εκτός από την ίδια, γιατί επένδυσε σε ένα έργο που στηρίχτηκε σε απάτη όσον αφορά τη μεταλλουργική μέθοδο της ακαριαίας τήξης που η εταιρεία πρότεινε και εγκρίθηκε περιβαλλοντικά το 2011 (σχετικά εδώ, στο δεύτερο μέρος του άρθρου). Τα όσα δε μισολέει επ’ αυτού μάλλον συσκοτίζουν και παραπλανούν παρά διευκρινίζουν την όλη κατάσταση. Ενώ επί πλέον ενισχύουν τον ισχυρισμό όσων αποδίδουν τις κακοδαιμονίες της εταιρείας στο αργό αδειοδοτικό σύστημα της χώρας μας και στην απέχθεια της σημερινής κυβέρνησης στις επενδύσεις. Ισχυρισμό που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της εταιρείας και προϋπόθεση για την έγερση μελλοντικών από μέρους της αξιώσεων για αποζημιώσεις.
Επιπλέον:

Ο κ. Σταθάκης δεν έχει στηρίξει τις αποφάσεις του Υπουργείου του που φέρουν την υπογραφή του προκατόχου του και ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ την παραβίαση της Σύμβασης από την εταιρεία.
Ο κ. Σταθάκης δεν έχει ανακαλέσει όπως ήταν υποχρεωμένος την ΑΕΠΟ και όλες τις αδειοδοτήσεις προς την εταιρεία, με πλήρη εννοείται αιτιολόγηση που θα εδράζεται στις ως άνω αποφάσεις του Υπουργείου του και που δεν θα δέχεται καμία αμφισβήτηση.
Ο κ. Σταθάκης δεν έχει προβεί σε αναστροφή της σύμβασης μεταβίβασης, με υπαιτιότητα της εταιρείας, διεκδικώντας παράλληλα για λογαριασμό του Δημοσίου αποζημιώσεις από την εταιρεία.
Και όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα από τα παραπάνω ο κ. Σταθάκης, αλλά αντίθετα: έδωσε στην παράνομη εταιρεία σειρά νέων εγκρίσεων (για τις οποίες επίσης θα μιλήσουμε στην επόμενη ανάρτηση).
Ο κ. Σταθάκης έχει τώρα βάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε μια διαδικασία Διαιτησίας με την ελληνική θυγατρική της Eldorado Gold, η οποία Διαιτησία ελέγχεται ως προς τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητά της. Όπως έχουμε εκτενώς αναλύσει, η προσφυγή στη Διαιτησία όχι μόνο απαραίτητη δεν ήταν αλλά και το όποιο αποτέλεσμά της δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Ο Υπουργός είναι ως εκ τούτου εκτεθειμένος στον εύλογο ισχυρισμό ότι στόχος του με τη Διαιτησία είναι να κουκουλωθεί με κάποιο νομιμοφανή τρόπο η μονομερής παραβίαση της Σύμβασης από την εταιρεία.

Σιωπώντας επί όλων των προαναφερθέντων ο αρμόδιος Υπουργός έχει αφήσει την εταιρεία να περάσει παντού ως αληθινές τις δικές της θέσεις και έχει επιτρέψει να διασύρεται η χώρα διεθνώς, επειδή βέβαια λίγοι είναι εκείνοι που θα αναζητήσουν τα πραγματικά αίτια της κακοδαιμονίας της Eldorado Gold. Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ακριβώς όπως επιθυμεί η εταιρεία, όλο το «κλίμα» κατά της χώρας μας που με την ανοχή του κ. Σταθάκη δημιούργησε, θα χρησιμοποιηθεί για να απαιτήσει εκείνη αποζημιώσεις για όλα τα δεινά που δήθεν υπέστη στην Ελλάδα. Όλες οι καθυστερήσεις, η πτώση της μετοχής, οι αρνητικές αξιολογήσεις και oι υποβαθμίσεις της Eldorado από οργανισμούς αξιολόγησης και διεθνείς επενδυτικούς οίκους που επικαλούνται τα προβλήματα στην Ελλάδα – Moody’s, S/P, Credit Suisse, η BofA/Merrill Lynch, Royal Bank of Canada κ.α. – θα μεταφραστούν σε οικονομικές απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο και από κει που μας χρωστούσαν θα ζητάνε και το βόδι.

Ορισμένοι αναλυτές και μέτοχοι αναρωτιούνται γιατί αυτό δεν έχει γίνει ήδη. Η απάντηση βέβαια είναι «γιατί η εταιρεία έχει λερωμένη τη φωλιά της» αλλά ο κ. Σταθάκης έχει φροντίσει ώστε αυτό να μην είναι γνωστό στο εξωτερικό (ούτε καν στην Ελλάδα). Η απειλή των αποζημιώσεων χρησιμοποιείται ήδη κατά της χώρας μας και η σιωπή του Υπουργού αφήνει να εννοηθεί ότι οι αιτιάσεις της εταιρείας έχουν κάποια βάση. Ώστε να έρθει πολύ «γλυκά» και αυτονόητα το, κατά την άποψή μας και μακάρι να κάνουμε λάθος, προσυμφωνημένο υπέρ της εταιρείας αποτέλεσμα της Διαιτησίας αφού η απειλή των αποζημιώσεων θα βρίσκεται συνεχώς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δε η Διαιτησία καταλήξει στο ότι δεν υπήρξε ποτέ παραβίαση της Σύμβασης, παρά το γεγονός πως οι αποφάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΝ αποδεικνύουν το αντίθετο, τότε είναι απόλυτα βέβαιο ότι η «δικαιωμένη» και νικήτρια πλέον εταιρεία θα συνεχίσει και στο μέλλον να επισείει την απειλή των αποζημιώσεων κάθε φορά που θα θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της.

Ο κ. Σταθάκης δια πράξεων και παραλείψεων δίνει ουσιαστικά όπλα στην εταιρεία για να στραφεί κατά του Δημοσίου. Αυτό είναι και άδικο και επιζήμιο για τη χώρα μας.

πηγη

loading...

3 thoughts on “Η επιβαρυντική για την Ελλάδα σιωπή Σταθάκη στα περί της Eldorado Gold

  1. Αυτός δεν είχε ξεχάσει να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ????? βρε ούστ…..

  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Comments are closed.