Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ CRASH ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – Πληρώνουμε άδεια κτίρια με ευρωπαϊκά κονδύλια!

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του περιοδικού Crash για τα άδεια κτίρια που πληρώνει το δημόσιο με «Ευρωπαϊκά Κονδύλια» έφερε στη βουλή με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής ΝΔ, Χρίστος Δήμας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια εποχή που οι μειώσεις των εισοδημάτων των πολιτών είναι συνεχείς, αποτελεί μέγιστη πρόκληση το ολοένα και αυξανόμενο ύψος των δημοσίων δαπανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαχείριση της μεταστέγασης της ΜΟΔ Α.Ε., όπου το ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε επί 12 μήνες διπλά ενοίκια, χωρίς να χρησιμοποιεί το νέο μίσθωμα., έφερε το θέμα με Ερώτηση του στη Βουλή.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Δέσποινας Παπαγεωργίου που δημοσιεύεται στο περιοδικό Crash που κυκλοφορεί στα περίπτερα δίνει συνέντευξη μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος ΜΟΔ Α.Ε, Παναγιώτης Πάντος ο οποίος καταγγέλλει: «Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε τη μετακόμιση, αλλά μας ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών να καθυστερήσουμε, γιατί τότε έκλειναν διάφοροι έλεγχοι που χρειάζονταν στην αξιολόγηση την προηγούμενη του μνημονίου!

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Υπουργείο Οικονομικών

01.11.2017

Θέμα: Πληρώναμε 12 μήνες άδειο κτίριο για τη ΜΟΔ Α.Ε.

Η Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ Α.Ε.) είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, εποπτευόμενη από τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, με βασική αποστολή την στήριξη και ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις αρμοδιότητές της, είναι η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα μεταξύ άλλων η ΜΟΔ προβαίνει στην εξεύρεση και ενοικίαση κτιρίων για τη στέγαση τους.

Με στόχο τη συστέγαση των υπηρεσιών της, η ΜΟΔ Α.Ε. σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να μίσθωσε πριν ένα χρόνο γραφεία ιδιωτικής ιδιοκτησίας με σκοπό με μεταστεγάσει εκεί υπηρεσίες της. Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία μισθώνει ιδιωτικό ακίνητο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 124 και Ιατρίδου 2 (ημιώροφος, 5ος και τμήμα του 9ου ορόφου) συνολικού εμβαδού 1.581,56 τ.μ., με μηνιαίο μίσθωμα 18.250 €. Η μίσθωση έγινε απευθείας, δίχως διαγωνισμό, με στόχο να καλύψει την κοινή στέγαση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου με τις υπόλοιπες διευθύνσεις δημοσιονομικού ελέγχου.

Ένα χρόνο μετά και ενώ τα ενοίκια καταβάλλονται κανονικά από πόρους προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια 2014 -2020», ο χώρος παραμένει άδειος δίχως καμία εκμετάλλευση. Παράλληλα, η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της σε κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου 57, κάτι που σημαίνει πως εδώ και 12 μήνες καταβάλλονται διπλά ενοίκια, στερώντας πόρους από άλλα αναπτυξιακά έργα. Μόνο για το κτίριο επί της οδού Κηφισιάς ενδεικτικά, έχουν σπαταληθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 219.000 ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα λειτουργικά έξοδα του χώρου, τον οποίο το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει αλλά δε χρησιμοποιεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Αληθεύει ότι η ΜΟΔ Α.Ε., μισθώνει κτίριο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, το οποίο παραμένει άδειο εδώ και 12 μήνες αλλά για αυτό καταβάλλονταν κανονικά τα ενοίκια;

β) Υπήρξε γραπτό αίτημα για τη μετεγκατάσταση της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου;

γ) Με δεδομένο ότι «οι πιστώσεις που έχουν προβλεφθεί οφείλουν να καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών», ποιοι είναι οι λόγοι που 12 μήνες μετά την απόφαση για ενοικίαση του κτιρίου, αυτό παραμένει άδειο; Πόσοι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι έχουν δαπανηθεί για την ενοικίαση και τα λειτουργικά έξοδα από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης μέχρι και σήμερα;

δ) Με ποια κριτήρια επελέγη το συγκεκριμένο κτίριο;

ε) Είναι αληθές κ. Υπουργέ ότι επί της οδού Μιχαλακοπούλου 103 έχει μισθωθεί από τη ΜΟΔ Α.Ε. ολόκληρο κτίριο, το οποίο στεγάζει μόλις 30 άτομα; Ποια είναι η χωρητικότητα του κτιρίου; Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο να συστεγαστούν Ειδικές Υπηρεσίες ΕΣΠΑ στο ίδιο χώρο και ποιες είναι αυτές;

η)Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, ζητείται να εξεταστεί η μεταστέγαση δημόσιων υπηρεσιών σε νέα μικρότερα ακίνητα ή σε άλλα δημόσια κτίρια, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες. Εξετάστηκε αυτή η επιλογή;

loading...