ΔΕΗ: Μεγάλες αλλαγές! Αυξάνονται τα επιτόκια στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αυξάνεται το επιτόκιο με το οποίο θα υπολογίζονται στο εξής οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ενώ για πρώτη φορά επιβάλλεται τόκος υπερημερίας και
στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων του Δημοσίου, οι οποίες έως τώρα ήταν άτοκες.
Τις αποφάσεις αυτές έλαβε πρόσφατα, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ – ΜΠΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας παράλληλα το επιτόκιο που εφαρμόζεται στους διακανονισμούς χρεών από αυτό που επιβαρύνει τις ληξιπρόθεσμες (μη ρυθμισμένες) οφειλές.

Αναλυτικά:

-Έως τώρα, τόσο οι διακανονισμοί χρεών από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις) όσο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιβαρύνονταν με το δικαιοπρακτικό επιτόκιο που είναι 5,25%.

-Στο εξής, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ που ελήφθη στις 17 Οκτωβρίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα τοκίζονται με το επιτόκιο υπερημερίας που είναι 6% το χρόνο, ενώ το επιτόκιο στις ρυθμίσεις παραμένει στο 5,25%.

Αυξάνεται το επιτόκιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών και για το Δημόσιο

Με την ίδια απόφαση επεκτείνεται η επιβολή τόκων, εκτός από τους ιδιώτες και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίες (με στοιχεία Αυγούστου 2017) διαμορφώνονται στα 298,2 εκατ. ευρώ. Έτσι, το Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες, θα πληρώνει τόκο 5,25% για τις οφειλές που βρίσκονται σε ρύθμιση και 6% για τις ληξιπρόθεσμες, μη ρυθμισμένες.

Η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου αποφασίστηκε σε εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας του 2011 η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο το 2013 με το νόμο 4152.

Σύμφωνα, δε, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ, αν η επιβολή τόκων στο Δημόσιο είχε ξεκινήσει το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, η επιχείρηση θα είχε λαμβάνειν επιπλέον 33,9 εκατ. ευρώ από τόκους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών φορέων.

Το χρέος του Δημοσίου στη ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με το νόμο 4455/2017 (άρθρο 16), επιτράπηκε στο Δημόσιο να χορηγεί προκαταβολή για την κατανάλωση ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ εισέπραξε προκαταβολικά τον περασμένο Φεβρουάριο 80 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης στις 8 Μαρτίου, ήταν τότε 100 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση για επιβολή τόκων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εφαρμοστεί στην πράξη ύστερα από τρεις μήνες, καθώς το διάστημα αυτό απαιτείται για να καταγραφούν οι παροχές του Δημοσίου και να επιμερισθούν οι οφειλές.

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΖΟΥΣΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΗΡΧΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΓΩ ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΡΧΙΔΙ. ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ ΑΛΗΤΕΣ ΣΑΠΙΟΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΨΩΛΟΧΥΜΟ ΑΠΟ ΑΝΕΛ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ ΓΑΜΩ ΤΑ ΑΙΔΟΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΝΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΖΗΤΑΣ ΡΕ ΣΑΠΙΕ ΚΟΥΜΜΟΥΙΣΤΗ Η ΣΑΠΙΕ ΚΛΑΣΜΕΝΤΕΝ ΨΩΦΟΔΕΞΙΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΓΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΕΙΣ ΜΕ 300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΑ ΧΑΜΟΥΡΑ ΚΑ ΔΕΧΕ3ΣΑΙ ΕΝΑΝ ΚΟΠΡΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΟΥΡΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΡΙΖΕΙΣ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ? ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΤΗ ΔΩΡΙΖΕΙΣ? ΤΗΝ ΤΙΜΗΣΕΣ ΠΟΤΕ ΡΕ ΓΑΜΙΟΛΗ? ΘΑ ΠΕΙΝΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΡΕ ΓΑΜΙΟΛΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΨΩΛΟΧΥΜΑΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΜΑΛΑΚΑ ΟΥΤΕ 30 ΜΕΡΕΣ ΔΕ ΠΗΓΕΣ ΚΑΡΙΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΟΒ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ ΤΗΝ ΝΤΑΚΟΤΑ ΒΥΣΜΑ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΕ ΤΑ ΕΛΙΞΚΟΠΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΛΛΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜ ΚΑΒΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ Ο ΝΑΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΥΤΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑΣ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣΣ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ? ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΜΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΠΑΡΤΕΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥΝΙΑ....,ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΤΕΣ ΑΤΙΜΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΩΛΟΧΟΝΡΕ ΑΛΗΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΠΙΑΣΟΥΝ ΒΡΩΜΑΣ ΚΤΗΝΟΣ ΛΙΠΑΡΟ ΚΑΙ ΡΥΠΑΡΟ....ΟΥΥΣΤ ΜΟΥΝΙΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΥΥΥΥΣΤ......ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιωργος Κωνσταντινιδης
  Néa Péramos, Attica •

  ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ / ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ / ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!!

  ΠΡΟΣ Α.Α.Δ.Ε / ΤΡΑΠΕΖΕΣ / Δ.Ε.Η / ΔΗΜΟΥΣ / Ε.Φ.Κ.Α / Κ.Λ.Π ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΠΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΕΙΣ

  1) ΑΡΙΘΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
  2) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ
  3) ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

  ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑ ΕΠΙΣΗΜΕΝΩ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ !!!

  ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ !

  ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ !!!!!

  ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ !

  Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.ΣΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]