Νέος αιφνιδιασμός για τη φαρμακοβιομηχανία – Στον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων

Ενοποιείται η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη με τη δαπάνη για τα νοσοκομειακά… φάρμακα τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – ΣΦΕΕ και ΠΕΦ ζητούν άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης

Στο σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ψηφίζεται την Πέμπτη (09/11/2017) στην Ολομέλεια, περιέχει διάταξη για την ενοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ με αυτήν των φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης.

Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 14 ενοποιείται το όριο ποσού υπέρβασης της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών και ενιαίας αντιμετώπισης των δαπανών φαρμάκων που βαρύνουν άμεσα τον ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες, τόσο στην επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ όσο και στον υπολογισμό του clawback.

Για νέο αιφνιδιασμό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης (07/11/2017).

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στην Επιτροπή, ζητώντας την απόσυρση της διάταξης, η οποία μάλιστα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017. Όπως τόνισε ο κ. Αποστολίδης, η υπέρβαση για τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι μεγαλύτερη από τη δαπάνη που έχει προβλεφθεί. Η προϋπολογισμένη δαπάνη ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 124 εκατ. ευρώ. Επομένως, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με 65 εκατ. ευρώ επιπλέον των υπολοίπων rebate και clawback.

«Απαιτείται οπωσδήποτε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με εξαίρεση των εμβολίων» τόνισε ο κ. Αποστολίδης, απευθύνοντας έκκληση προς την πολιτεία να βάλει ένα «ταβάνι» στα υπέρογκα ποσά από υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, που φέτος θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ. «Έστω, να αυξηθεί το κονδύλι, έστω μετά τον Αύγουστο του 2018» οπότε και λήγει το μνημονιακό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επισήμανε, επίσης, ότι τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών – την οποία καλώς και νομοθέτησε το υπουργείο Υγείας όπως σημείωσε- καλύπτουν εξ ολοκλήρου οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επίσης, επανέλαβε τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας για την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα μητρώα ασθενών, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων. Τέλος, ανέδειξε το ζήτημα της διενέργειας των διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων, για τους οποίους είπε ότι παρότι υπάρχουν προτάσεις, ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στη δική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ζήτησε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης τονίζοντας τον άδικο, καταχρηστικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της.

Οι υπερβάσεις που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση φαρμάκων υψηλού κόστους, πρόσθεσε ο κ. Τρύφων χρεώνονται αδιακρίτως – και κατά παράβαση κάθε λογικής και νομικής σκέψης – και στους παραγωγούς οικονομικών φαρμάκων. Με άλλα λόγια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει οικονομικά φάρμακα χρεώνεται άδικα τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που προκαλούν οι εισαγωγές και η υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ρύθμισης θα είναι να επιβαρυνθούν το 2017 όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιπλέον υπέρβαση άνω των 65.000.000. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον, δεδομένου ότι η συνολική επιβάρυνση με clawback των κατόχων αδείας κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ) θα φτάσει φέτος τα 495.000.000. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το 2017 θα είναι αυξημένα και τα rebates των εταιρειών τα οποία θα φτάσουν τα 435 εκατ. έναντι 303 εκατ. που ήταν το 2016, με συνέπεια το συνολικό «χαράτσι» που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις να είναι μεγαλύτερο από 940 εκατ. Σε αυτά θα προστεθούν και περισσότερα από 150 εκατ. από τον λογαριασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επέμεινε και αυτός στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και πρότεινε, μέχρι να γίνει αυτό, το υπουργείο Υγείας να επιμερίσει νομοθετικά τους κλειστούς προϋπολογισμούς ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων σε δύο σκέλη: το πρώτο για τα προστατευόμενα με πατέντα και τα μοναδικά φάρμακα και το δεύτερο για τα εκτός προστασίας φάρμακα (off-patent και γενόσημα), κατά το ποσοστό που προβλέπεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις για τη διείσδυση των γενοσήμων.

Επανέλαβε ότι τα παλαιά και γενόσημα φάρμακα έχουν υποστεί συνεχείς, μεγάλες και άδικες μειώσεις και αυτό αποτελεί μια άνιση αντιμετώπιση σε σχέση με τις μικρές μειώσεις που έγιναν στα ακριβά on-patent φάρμακα και εξήγησε ότι η δυσμενής αυτή κατάσταση επιβαρύνεται με περαιτέρω έμμεσες μειώσεις στις τιμές των ήδη φτηνών παλαιών και γενοσήμων φαρμάκων, μέσω της σταδιακής αύξησης του rebate που τη στιγμή αυτή ξεπερνά το 55%.

Τέλος, ζήτησε για τον υπολογισμό του clawback να λαμβάνονται υπόψη οι δείκτες εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

loading...