Τάζουν αποζημιώσεις για την Μάνδρα ενώ το κράτος χρωστά ακόμα σε Σκόπελο και Κεφαλονιά

Την ώρα που η κυβέρνηση «μοιράζει» χρήματα στην προσπάθειά της να φανεί κοντά στους πολίτες, χρωστά ακόμη αποζημιώσεις για καταστροφικές πλημμύρες του 2015 στη Σκόπελο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο σκόπελος της γραφειοκρατίας φαίνεται ότι δεν ξεπερνιέται ούτε σε τόσο ακραίες συνθήκες, αφού και στη Λέσβο περιμένουν από το… 2011 να αποζημιωθούν για τις τότε πλημμύρες.

Παράλληλα, δεν έχουν πραγματοποιήσει βασικά έργα, όπως την αποκατάσταση σχολείων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Στην Κεφαλλονιά τα παιδιά κάνουν ακόμη μάθημα σε κοντέινερ, από το σεισμό του 2014.

Το νησί της Σκοπέλου επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες στις 22 Σεπτεμβρίου του 2015. Από τότε, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος του νησιού, Χρήστος Βασιλούδης, οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει ούτε ένα… ευρώ.

«Ηταν μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, έπρεπε να γίνουν εκτιμήσεις ώστε να βγουν τα ακριβή ποσά για την κάθε επιχείρηση, οι αποζημιώσεις να λάβουν υπογραφή από τρεις υπουργούς, να εκδοθεί ΦΕΚ. Περιμέναμε για όλα αυτά, ωστόσο ακόμη χρήματα δεν έχουν φανεί», αναφέρει ο κ. Βασιλούδης.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Σκόπελο υπολογίζονται σε περίπου 35 και η αποζημίωση από την Περιφέρεια ανέρχεται στο 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Στις ίδιες πλημμύρες υπήρχαν ζημιές ύψους 106.000 ευρώ και σε 32 νοικοκυριά, τα οποία -αρμοδιότητα του δήμου- έχουν δοθεί όλα, σύμφωνα με τον κ. Βασιλούδη.

Η Σκόπελος δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η Πολιτεία χρωστά ακόμη στους πολίτες για φυσικές καταστροφές. Καταγγελίες υπάρχουν και για τη Μυτιλήνη, η οποία «έζησε», επίσης, μεγάλες πλημμύρες το 2011.

Η διαδικασία αποζημιώσεων των επιχειρήσεων φέρεται να ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τα διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια να τις έχουν καθυστερήσει… έξι χρόνια.

Παιδιά σε κοντέινερ

Στοιβαγμένοι σε κοντέινερ παραμένουν οι μαθητές σε περιοχές που επλήγησαν στο πρόσφατο παρελθόν από φυσικές καταστροφές.

Η κατάσταση στην Κεφαλλονιά αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου στο Ληξούρι τέσσερα στα έξι σχολεία και στο Αργοστόλι άλλα τρία σχολεία στεγάζονται σε κοντέινερ, ενώ το παραθαλάσσιο προκάτ Λύκειο στο Ληξούρι, για το οποίο έχει γίνει αίτημα για ανέγερση νέου κτιρίου εδώ και χρόνια, «βυθίζεται» στις λάσπες κάθε φορά που βρέχει ενώ τα φύκια από τη θάλασσα φτάνουν μέχρι το προαύλιο.

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν το νησί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014, αφήνοντας τεράστιες ζημιές σε οικήματα και οδικό δίκτυο, υπενθυμίζουν καθημερινά στους κατοίκους του νησιού το πέρασμά τους, μιας και δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καμία ενέργεια αποκατάστασης.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, οι καθηγητές του νησιού καταγγέλλουν στον «Ε.Τ.» ότι πρόσφατα ενημερώθηκαν από την Περιφέρεια, σε επίπεδο δεσμεύσεων βέβαια, για έναρξη των διαδικασιών επιδιορθώσεων στα σχολεία που επλήγησαν από το σεισμό.

Εκπρόσωποι γονέων, μαθητών και καθηγητών (σ.σ.; η τοπική ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης) έχουν επισκεφτεί τις κατά καιρούς ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα πέραν δεσμεύσεων.

Στην Ιθάκη τα προβλήματα δεν είναι τόσο έντονα, ενώ στη Λευκάδα το Γυμνάσιο της Βασιλικής, μετά το σεισμό του 2015 (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν δύο χρόνια), μοιράζει τα μαθήματα σε σχολικές τάξεις και κοντέινερ, καθώς ένα μέρος του σχολείου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αντίστοιχα και το 5ο Νηπιαγωγείο αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς έχει μεταφερθεί στο κτίριο του 1ου Δημοτικού, με το «συνωστισμό» των μαθητών να προκαλεί προβλήματα.

Το υπουργείο Παιδείας ανταποκρίνεται πάντα στις φυσικές καταστροφές επιλέγοντας βέβαια την πιο «ανέξοδη» λύση, αυτή του ειδικού ποσοστού για εισαγωγή των υποψηφίων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Βέβαια, το πρόβλημα παραμένει για τους μαθητές που συνεχίζουν να φοιτούν στα κοντέινερ.

https://www.lykavitos.gr/archives/489892

loading...