Η Φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα. Δεν Ήταν όπως μας «Σερβίρουν»

Ένα από τα συνήθη επιχειρήματα των επαγγελματιών «φιλάνθρωπων», «ανθρωπιστών» και «αντιρατσιστών», όταν θέλουν να καταδείξουν την «ξενοφοβία» και τον «ρατσισμό» των σύγχρονων Ελλήνων,
που επιμένουν να αρνούνται την κατάληψη της Ελλάδος από τις ορδές των τριτοκοσμικών λαθρομεταναστών, είναι αυτό που κάνει επίκληση του θεσμού της φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα.

Υποστηρίζουν λοιπόν, πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν κατ’ εξοχήν φιλόξενοι άνθρωποι κι ότι ο θεσμός της φιλοξενίας, πέραν του ότι αποτελούσε ηθικό χρέος, προστατεύονταν κι απ’ τον Ξένιο Δία. Αυτό, σε πλήρη αντίθεση με τους «ρατσιστές» Νεοέλληνες, οι οποίοι αρνούνται -τι θράσος!- να «φιλοξενήσουν» μερικά εκατομμύρια λαθρομεταναστών.

Όμως, όπως και στην περίπτωση με την πετσοκομμένη ρήση του Ισοκράτη («Ἕλληνας καλεῖσθαι τοὺς τῆς παιδεύσεως τῆς ἡμετέρας»), έτσι κι εδώ προβάλλεται η μισή αλήθεια -και η μισή αλήθεια είναι χειρότερη απ’ το ψεύδος…

Πράγματι, ο θεσμός της φιλοξενίας στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ιερός και προστατεύονταν από τον Ξένιο Δία. Υπήρχε μάλιστα και συγκεκριμένο τυπικό, κατά την υποδοχή, διαμονή και αναχώρηση του φιλοξενούμενου, ενώ υπήρχε και η «δημοσία ξενία», όπου την φιλοξενία αναλάμβανε η πόλη, παρέχοντας στους ξένους διαμονή και τροφή στους «ξενώνες» της. Κάπου εδώ, σταματά η αλήθεια των «αντιρατσιστών» και συνεχίζει το ψεύδος διά της αποσιωπήσεως της υπόλοιπης αλήθειας…

Ως ξένος, στην κλασική αρχαία Ελλάδα, κατά κανόνα εννοούνταν, όχι ο αλλοδαπός κι αλλόφυλος, αλλά ο Έλληνας που κατοικούσε σε άλλη πόλη. Οι αλλόφυλοι, προσδιορίζονταν με τον πασίγνωστο περιφρονητικό όρο «βάρβαροι». Αλλά κι όταν ακόμη προσδιορίζονταν ως ξένοι, ο όρος λάμβανε και πάλι την αρνητική σημασία του βάρβαρου, του εχθρού (π.χ. οι Σπαρτιάτες «ξείνους γὰρ ἐκάλεον τοὺς βαρβάρους» [Ηρόδοτος, «Ιστορίαι – Καλλιόπη», 11]) και είναι επίσης γνωστό τι γνώμη είχαν οι αρχαίοι Έλληνες, για όσους δεν ανήκαν στη φυλή τους: «Πας μη Έλλην, βάρβαρος». Όπως δε αναφέρει κι ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός, Πολύβιος («Ιστορίαι», Θ’), οι Έλληνες πολεμούσαν «διαγωνιζόμενοι πρὸς τοὺς βαρβάρους ὑπὲρ τῆς τῶν Ἑλλήνων ἀσφαλείας». Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι οι αλλοεθνείς αποκλείονταν κι απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες («οὐ βαρβάρων ἀγωνιστέων εἶναι τὸν ἀγῶνα ἀλλὰ Ἑλλήνων» [Ηρόδοτος, «Ιστορίαι – Τερψιχόρη», 22]), όπου δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνον όσοι αποδείκνυαν ότι ήταν Έλληνες.

Η φιλοξενία λοιπόν, αφορούσε κατά βάση Έλληνες, ενώ δεν ήταν χωρίς όρους, περιορισμούς και υποχρεώσεις. Στην Σπάρτη μάλιστα, υπήρχε και νόμος περί «ξενηλασίας» (Ξενοφώντος «Λακεδαιμονίων Πολιτεία»), ενώ ο Ηρόδοτος («Ιστορίαι – Κλειώ», 65), αναφέρει ότι οι Σπαρτιάτες ήταν «ξείνοισι ἀπρόσμικτοι».

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα μέτρα και τα σταθμά των «αντιρατσιστών», οι αρχαίοι Έλληνες, όχι μόνο φιλόξενοι δεν ήταν έναντι των αλλοεθνών, αλλά «ρατσιστές» και «εθνίκια» του κερατά!

Υπάρχει όμως και συνέχεια…

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η φιλοξενία μπορούσε να αφορά και τους αλλοεθνείς, υπήρχε μια πολύ σημαντική παράμετρος, την οποία οι «ανθρωπιστές», παραβλέπουν: Η φιλοξενία δεν διαρκούσε επ’ αόριστον και για οποιονδήποτε. Αφορούσε μόνο τους περαστικούς, τους ταξιδιώτες, τους αγγελιαφόρους, τους εμπόρους και γενικότερα τους προσωρινούς επισκέπτες. Όχι τους μετανάστες. Οι Έλληνες που επιθυμούσαν να μετεγκατασταθούν μόνιμα ή επ’ αόριστον σε άλλη ελληνική πόλη-κράτος, δεν θεωρούνταν πλέον φιλοξενούμενοι, αλλά «μέτοικοι» -μέτοικοι θεωρούνταν επίσης και οι απελεύθεροι δούλοι. Στη Σπάρτη, ονομάζονταν «περίοικοι», καθώς δεν κατοικούσαν μέσα στην πόλη, αλλά σε πέριξ οικισμούς. Στην αρχαία Αθήνα, ο κάθε μέτοικος, ήταν υποχρεωμένος να επιλέγει έναν «προστάτη», δηλαδή κάποιον γηγενή εγγυητή, σε αντίθετη δε περίπτωση κινδύνευε να μηνυθεί, αντιμετωπίζοντας την δικαιοσύνη. Ως μέτοικοι, ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν ειδικό φόρο, το «μετοίκιον». Όσοι δε, δεν πλήρωναν το μετοίκιον, οδηγούνταν προσωρινά στη φυλακή κι αν δεν έβρισκαν χρήματα να πληρώσουν, απελαύνονταν. Οι μέτοικοι, παρ’ ότι είχαν αρκετά δικαιώματα, εν τούτοις δεν επιτρέπονταν να κατέχουν θέσεις εξουσίας και να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και τις αποφάσεις του δήμου.

loading...

7 thoughts on “Η Φιλοξενία στην αρχαία Ελλάδα. Δεν Ήταν όπως μας «Σερβίρουν»

  1. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΜΕΤΟΙΚΟΙ ΟΜΩΣ ΕΡΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΑ ΑΝΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2% ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 55% ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΕΤΟΙΚΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ…

    ΤΑ ΑΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΚΟ Η ΑΚΟΜΗ ΚΟΙΜΑΣΕ??
    ΣΕ ΞΥΠΝΗΣΑ ΜΩΡΕΕΕΕΕ ΓΜΤ??

    ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΚΟΜΗ,ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΙΣΩΣ ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΟΥ…

  2. Ο αρθρογράφος τα έθεσε όλα στην ιστορική βάση. Αν μπορεί ας αντικρούσει κάποιος αυτές τις ιστορικές αλήθειες αλήθειες.

  3. ………………………………………..
    1) Ο Ισοκράτης δεν έγραψε πουθενά στα κείμενά του ότι
    ''οι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας ε ί ν α ι Έλληνες''.
    Αυτή η φράση δεν είναι του Ισοκράτη, αλλά κάποιων νεοελλήνων.

    2) Ο Ισοκράτης είναι πεντακάθαρος, σαφέστατος και υπερήφανος, όταν ομιλεί για το ελληνικό γένος:
    Κατοικούμε αυτή τη χώρα, δεν εκδιώξαμε άλλους από αυτήν, δεν την καταλάβαμε έρημη, και δεν εγκατασταθήκαμε σ' αυτήν όπως οι οι ανάμεικτες ομάδες από διάφορα ανόμοια φύλλα,
    αντιθέτως το γ έ ν ο ς μας είναι ευγενές και γνήσιο.
    (Ισοκράτους Πανηγυρικός)

    3) Οι γενίτσαροι, μολονότι έτυχαν της Τουρκικής παιδείας, δεν έπαυσαν να είναι Έλληνες στην καταγωγή.

    4) Ο Έλληνας που γεννιέται στην Γερμανία και μετέχει στην γερμανική παιδεία δεν παύει να είναι Έλληνας στην καταγωγή.
    …………………………………………

  4. Όταν Ανάχαρσις, ο οποίος κατάγονταν από τη Σκυθία, ζήτησε να τον φιλοξενήσει ο Σόλων, ξέρετε τι του απάντησε ο Σόλων;;

    ''(οι άνθρωποι) στις δικές τους πατρίδες φιλοξενούνται)'' (Πατρίδα του Ανάχαρση ήταν η Σκυθία).

    Αρχαίο κείμενο:
    ''εν ταις ιδίαις πατρίσι ξένους ποιούνται''.

    Γνωρίστε την αλήθεια, μην ακούτε την προπαγάνδα.

  5. αντε πηδησου ρε τουρκοσπορε μογγολογυφτα.
    γυφτικο αρχιδι με τα τουρκικα πληρεξουσια θα σε πηδησουν οι ελληνες στη φυλακη

  6. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΞΥΠΝΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΥΠΝΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΟΥ…
    ΕΣΥ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΒΡΑΙΩΝ ΛΕΦΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ;
    ΑΣΕ ΤΑ ΣΑΠΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΕΒΡΑΙΟΠΡΑΚΤΟΡΑ ΛΩΠΟΔΥΤΗ
    ΑΝ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΝ ΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΩ ΕΓΩ ΑΥΤΑ. ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.ΣΥ. ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΣ Ο ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΤΑ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΤΟΥ ΑΓΓΛΟΥ ΕΒΡΑΙΟΥ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ…

    Evangelos Konstantakakos
    1 ώρα ·

    Θα το γράψω για άλλη μια φορά λίγο αργότερα σήμερα θα σας δημοσιεύσω το πληρεξούσιο του Άγγλου Εβραϊου στον Αρτέμη Σωρρα

    ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΦΤΥΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΛΛΗΝΑΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
    ΟΛΟ ΚΟ ΚΟ ΚΟ ΚΟ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΙΣΑΙ ΜΩΡΗ ΚΟΤΑ ΜΑΡΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΟ ΤΙΠΟΤΑ

    Panagiotis Apostolopoulos Εσύ πήγες να με μηνύσεις η ακόμα ? Αν δεν κάνεις πράξει όσα λες δεν είσαι άντρας για εμένα
    Θερμίδων την μήνυση σου κ που είπα επίσης ότι και χωρίς δραχμή μπορείς να μου κάνεις μηνυτήρια αναφορά
    Μέχρι να κάνεις στάνη όσα είπες δεν μιλάω ξανά μαζί σου
    Μιλάω μόνο με άντρες που κρατάνε λόγο κ απειλή

    https://www.facebook.com/evangelos.konstantakakos.9

  7. Τι σημαίνει η λέξη ''ξένος'' από την οποία προέρχεται η λέξη ''φιλοξενία''.

    Στον λόγο ''Κατά Μειδίου'' διαβάζουμε:
    ''α Πλούταρχος ξένος και φίλος διεπράξατο''.
    (Κατά Μειδίου 142)

    Δηλαδή ονομάζεται ''ξένος'', όχι κάποιος αλλοδαπός, αλλά ένας Έλληνας που κατάγεται από άλλη ελληνική περιοχή, από τη Εύβοια.

Comments are closed.