Η συλλογή ομφαλοπλακουντιακού αίματος μπορεί να σώσει ζωές

Τη χρησιμότητα της συλλογής ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά τη γέννηση επισημαίνει η καθηγήτρια Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κουζή-Κολιάκου έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τη φύλαξη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Πρωτοπόροι στις νέες θεραπείες με βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2016 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα υπέγραψε, έπειτα από απόφαση του κογκρέσου, τη δράση 21st Century Cures Act και διέταξε τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως τον FDA να διευκολύνουν και να επισπεύδουν τις εφαρμογές των βλαστοκυττάρων για τις οποίες υπάρχουν πιλοτικές κλινικές ενδείξεις ότι μπορεί να προσφέρουν στη θεραπεία σοβαρών και ανίατων μέχρι τώρα νοσημάτων.
Με την απόφαση αυτή, οι ΗΠΑ άνοιξαν νέους ορίζοντες στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ίδια απόφαση έχουν λάβει και άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Αγγλία, η Ρωσία, ο Καναδάς και η Κίνα, ενώ αναμένεται άμεσα σε αυτή να συνταχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα μπορεί να φανεί χρήσιμο για τη θεραπεία πάνω από 80 σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η λευχαιμία, το λέμφωμα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Επιπλέον, είναι χρήσιμο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής για την ενδεχόμενη αντιμετώπιση κακώσεων του νωτιαίου μυελού, της εγκεφαλικής παράλυσης, του αυτισμού, του διαβήτη τύπου 1 και πολλών ακόμα ασθενειών.
Δυνατότητα χορήγησης βλαστοκυττάρων από αδέλφια σε αδέλφια
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η καθηγήτρια αιματολογία στο Πανεπιστήμιο Duke  Johanna Κurtzberg και το Ίδρυμα Ένωση για το Ομφαλοπλακουντιακό Αίμα (Cord Blood Association Foundation), ενημερώνουν όλες τις οικογένειες που έχουν ήδη κάνει οικογενειακή φύλαξη αίματος ομφαλίου λώρου ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού στα ίδια τα παιδιά καθώς επίσης και στα αδέλφια τους, εφόσον είναι ιστοσυμβατά.
Όπως αναφέρει η κα Κurtzberg, για να γίνει χορήγηση βλαστοκυττάρων του ομφαλίου αίματος δεν χρειάζεται απόλυτη ιστοσυμβατότητα και επομένως σε μεγάλο βαθμό μπορούν να βοηθηθούν και τα αδέλφια.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]