Ντοκουμέντα Λοβέρδου για τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία

Οι Σαουδάραβες δήλωσαν άγνοια για τον μεσάζοντα – Η δήθεν διακρατική συμφωνία ήταν γραμμένη μόνο στα ελληνικά – Οι αξιωματικοί του Ριάντ διέψευσαν ότι είχαν επιθεωρήσει τα βλήματα που το Πεντάγωνο είχε επιδείξει στον δήθεν «αντιπρόσωπο»

Δύο έγγραφα-φωτιά τα οποία εκθέτουν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και απογυμνώνουν τους μέχρι προχθές ισχυρισμούς του Πάνου Καμμένου ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την περίεργη υπόθεση πώλησης βλημάτων από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού στο Ριάντ.

Τα νέα έγγραφα που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνουν πως στρατιωτικοί, επίσημοι εκπρόσωποι του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας επισκέφθηκαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της υπόθεσης, δήλωσαν άγνοια για την δραστηριότητα του ενδιάμεσου Βασίλη Παπαδόπουλου και αντι άλλων διευκρινίσεων σχεδόν εκδιώχθηκαν από το Πεντάγωνο!

Με τη δημοσίευση του πρακτικού της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 29/8/2017 στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων των δύο χωρών η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στους Σαουδάραβες λαμβάνει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, όταν οι Σαουδάραβες ζήτησαν να δουν την υποτιθέμενη Διακρατική Συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τον φερόμενο εκπρόσωπό τους Βασίλειο Παπαδόπουλο, η ελληνική πλευρά τους διαβίβασε τα σχετικά έγγραφα που ήταν όμως μόνο στην ελληνική γλώσσα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αφού μία διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε δύο χώρες είθισται να γράφεται στις γλώσσες και των δύο συμβαλλόμενων κρατών.

«Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη Διακρατική Συμφωνία που επιδείχθηκε στην Σαουδαραβική πλευρά ήταν συνταγμένη μόνο στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που παρατηρήθηκε από μέρους τους και εκφράστηκε η αδυναμία ανάγνωσης της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Λοβέρδος. Επίσης προκύπτει ότι οι Σαουδάραβες όχι μόνο δεν γνώριζαν τον φερόμενο εκπρόσωπό τους Β. Παπαδόπουλο αλλά εξήγησαν πως επιθυμούσαν την αγορά 100.000 βλημάτων αντί για 300.000 βλήματα που «ντίλαρε» ο ενδιάμεσος.

«Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς ανέφερε πως έχει την εξουσιοδότηση να αγοράσει 100.000 βλήματα 105 χιλ. επιδεικνύοντας σχετικό πιστοποιητικό. Για τις βόμβες ανέφερε πως δεν είναι εξουσιοδοτημένος να συζητήσει την παρούσα χρονική στιγμή και η επίσκεψη του αφορά αποκλειστικά την αγορά 100.000 βλημάτων 105 χιλ. Πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Άμυνας του ΒΣΑ και ότι αγνοεί την υπογραφή συμφωνίας για 300.000 βλήματα. Επιθυμεί την αγορά μέσω διακρατικής συμφωνίας 100.000 βλημάτων 105 χιλ. άμεσα αναφέροντας ότι έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση» αναφέρει το πρακτικό της σύσκεψης για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ο Πρόεδρος (σ.σ. ο ταξίαρχος εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς και επικεφαλής της σύσκεψης που την επομένη ημέρα δέχθηκε bullyingκαι απειλές από τον υπουργό Άμυνας) ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας των 105 χιλ. βλημάτων ΠΒ από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της χώρας του και επιδείχθηκε στον επικεφαλή της ξένης αντιπροσωπείας η σχετική υπογεγραμμένη συμφωνία μαζί με την εξουσιοδότηση του Έλληνα αντιπρόσωπου του ΒΣΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι γνησιότητα της εξουσιοδότησης πιστοποιήθηκε από το ΒΣΑ. Ο επικεφαλής της ξένης πλευράς είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτά. Πέραν των παραπάνω, επικέντρωσε το ενδιαφέρον του, ότι ο σκοπός της παρούσας συνάντησης είναι η άμεση αγορά 100.000 βλημάτων 105 χιλ. καθόσον διαθέτει το απαιτούμενο χρηματικό αντάλλαγμα. Επισήμανε ότι το τμήμα του είναι το μόνο που μπορεί να υπογράφει σχετικές Διακρατικές Συμφωνίες, καθόσον είναι απευθείας εξουσιοδοτημένος από τον πρίγκιπα της χώρας του και έχει στη διάθεση του το απαιτούμενο ποσό. Δήλωσε πως πέραν της συγκεκριμένης αγοράς, η χώρα του επιθυμεί την περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας και για λοιπά υλικά – πυρομαχικά των Ελληνικών Ε.Δ. Στη συνέχεια η υπογεγραμμένη Διακρατική Συμφωνία που επιδείχθηκε στην Σαουδαραβική πλευρά ήταν συνταγμένη μόνο στην ελληνική γλώσσα, πράγμα που παρατηρήθηκε από μέρους τους και εκφράστηκε η αδυναμία ανάγνωσης της».

«Εμείς δεν κατηγορούμε κανέναν» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος καταθέτοντας τα έγγραφα για να προσθέσει «όμως ο υπουργός, ο κ. Καμμένος πρέπει να πει την αλήθεια. Να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα. Να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί».

Επίσης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε και διαβαθμισμένα έγγραφα για τα οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να τηρηθεί το απόρρητο ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο σε βουλευτές.

«Ο πρέσβης μας τον Αύγουστο 24.8.2017 στέλνει τηλεγράφημα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Αμυνας» πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στην νέα αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή και συνέχισε «λέει ότι έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες και πως αν δεν επιθεωρήσουν τα βλήματα δεν θα δοθούν τα χρήματα. Έρχονται οι κανονικοί Σαουδάραβες γίνεται η σύσκεψη – καταθέτω τα πρακτικά – και τους διώχνουμε. Χάσαμε 66 εκατ ευρώ γιατί δεν εξυπηρετήθηκε ο μεσάζοντας. Παρακαλώ τον υπουργό να πει την αλήθεια με μια δήλωση. Είναι κρίμα σε αυτή την συγκυρία εμείς να συζητάμε για έναν τραγικού επιπέδου μεσάζοντα».

Διαβάστε το πρακτικό της επίσημης σύσκεψης μεταξύ των αξιωματικών της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και των επίσημων εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που έγινε στις 29 Αυγούστου 2017, μία ημέρα πριν το θερμό επεισόδιο του Πάνου Καμμένου με τον ταξίαρχο Παπαδάκη:

Διαβάστε τα emails με τα οποία οι Έλληνες στρατιωτικοί έδιωξαν τους Σαουδάραβες αξιωματικούς που είχαν έρθει Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης των βλημάτων 105mm:

loading...