Πρύτανης ΠΑΜΑΚ κατά Γαβρόγλου: Μόνο που δεν μου έχει ζητήσει να κάνω πηδηματάκια μπροστά από την πόρτα

«Μήπως να ζητάμε την άδεια του κ. Γαβρόγλου για να μιλήσουμε;», λέει στο protothema.gr ο Αχιλλέας Ζαπράνης, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τον όρκο που μοίρασε στους πρωτοετείς φοιτητές – Δεν κρύβει ότι σκέφτεται ακόμη και να παραιτηθεί, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές εκδικητικής συμπεριφοράς λόγω των δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου

Απάντηση στην -τουλάχιστον- προσβλητική προς το πρόσωπό του ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου δίνει μέσω συνέντευξής του στο protothema.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης με αφορμή τη συζήτηση που ανέκυψε αναφορικά με τον όρκο που διαβάστηκε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του.

Το κείμενο του πανεπιστημίου που μοιράστηκε στους πρωτοετείς φοιτητές και προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Παιδείας έχει ως εξής:

«Εμείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση, θα διατηρήσουμε τις αξίες του πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια, ήθος, και θα συμβάλλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».

Ο κ. Γαβρόγλου, απαντώντας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μέσω μιας πρωτοφανούς ανακοίνωσης, προτρέπει τον κ. Ζαπράνη να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών του το εξής κείμενο: «ΠΡΩΤΟΝ: Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια. ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο πανεπιστήμιό μου. ΤΡΙΤΟΝ: Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων. ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά, αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών. ΠΕΜΠΤΟΝ: Δεν θα καλώ κάθε λίγο την Αστυνομία στο πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές. ΕΚΤΟΝ: Τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια. ΕΒΔΟΜΟΝ: Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά, κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας “μαγαζί”».

Ως εκ τούτου ο κ. Ζαπράνης, αφού αναφέρει ότι σκέφτεται σοβαρά την παραίτηση εξαιτίας της συγκεκριμένης αντίδρασης του προϊστάμενου υπουργού, σημειώνει σχολιάζοντας εάν ο όρκος υπήρξε απλά αφορμή για την έκδοση αυτής της σκληρής ανακοίνωσης: «Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο υπουργός Παιδείας. Η ειδικότητά μου είναι τα Χρηματοοικονομικά και όχι η Ψυχολογία». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι ο κ. Γαβρόγλου το μόνο που δεν του ζητάει είναι «να κάνει πηδηματάκια μπροστά από την πόρτα» και διερωτάται: «Για ποιο άσυλο μιλάει ο υπουργός; Για το άσυλο των ροπαλοφόρων; Θα πρέπει να ρωτάμε πρώτα τον υπουργό και μετά να μιλάμε;».

Πώς σχολιάζετε την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας που στρέφεται εναντίον σας;

Είμαι σαστισμένος, ειλικρινά πάρα πολύ φορτισμένος. Δεν ξέρω σε τι αποσκοπεί και δεν έχει νόημα να τη σχολιάσω. Ο κ. Γαβρόγλου είναι πολιτικός μου προϊστάμενος. Σας ρωτάω: Εάν στη δουλειά σας ο προϊστάμενός σας σάς έστελνε ένα τέτοιο κείμενο, που το μόνο που δεν σας ζητάει είναι να κάνετε πηδηματάκια μπροστά από την πόρτα και προσπαθεί να σας εξευτελίσει με αυτό τον τρόπο, πώς θα αντιδρούσατε; Δεν θα είχατε καταφύγει ήδη δικαστικά εναντίον του; Δεν είμαι, όμως, άνθρωπος που λύνει τις διαφορές του στα δικαστήρια.

Υπάρχει κάποια προσωπική κόντρα με τον κ. Γαβρόγλου;

Η κόντρα χρειάζεται δύο ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν καταλαβαίνω τι το κακό έπραξα. Και από την άλλη, ειλικρινά σας λέω ότι έχω φτάσει σε ένα σημείο να σταματήσω να ασχολούμαι με το πανεπιστήμιο. Ναι, το εξετάζω σοβαρά. Προσπάθησα για δεύτερη φορά να κάνω μια τελετή με τα στάνταρ των μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Δέχτηκα αυτό που δέχτηκα από το υπουργείο Παιδείας. Προσπάθησα στα τριάμισι χρόνια να τιμήσω τον ρόλο μου ως πρύτανης και να κάνω ό,τι καλύτερο για τη λειτουργία του πανεπιστημίου στο πλαίσιο των κανόνων χωρίς παραβατικές συμπεριφορές. Από ό,τι φαίνεται οι καιροί ου μενετοί. Τα βέλη τα δέχομαι από παντού. Αρκετά πια.

Σκέφτεστε να παραιτηθείτε;

Σκέφτομαι σοβαρά το θέμα της παραίτησης. Ως εδώ. Δεν έχω κάνει κάτι. Ενας πανεπιστημιακός είμαι, ο οποίος θέλησε το καλύτερο για τη χώρα του και το πανεπιστήμιό του.

Θεωρείτε ότι ο όρκος αυτός ήταν η αφορμή για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης από το υπουργείο;

Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο υπουργός Παιδείας. Η ειδικότητά μου είναι τα Χρηματοοικονομικά και όχι η Ψυχολογία.

Στην ανακοίνωσή του υπουργείου γίνεται αναφορά σε κλήσεις σας προς την Αστυνομία για παρέμβαση στο πανεπιστήμιο.

Ενδεχομένως ο κ. υπουργός κάπου θα έχει καταγράψει κάποιες κλήσεις και θα τις παρουσιάσει. Εγώ μια φορά κάλεσα την Αστυνομία, τον περασμένο Απρίλιο, και από ό,τι φαίνεται έκανα πολύ κακώς. Ζητώ συγγνώμη. Μπήκε μια ομάδα στο πανεπιστήμιο και διέκοψε μια εκδήλωση για το Προσφυγικό. Έγραψαν συνθήματα, τρομοκράτησαν τον κόσμο και μας είπαν ότι θα ξανάρθουν. Θεώρησα ότι ήταν υποχρέωσή μου να προστατεύσω τη δημόσια περιουσία και πολύ περισσότερο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται μέσα στο πανεπιστήμιο. Ζήτησα τη συνδρομή της Αστυνομίας και αυτή αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα.

Όταν τελείται μια παράνομη πράξη στον χώρο του πανεπιστημίου πρέπει ο πρύτανης να καλεί την Αστυνομία να παρέμβει;

Εδώ ο κ. υπουργός μου λέει ότι θα πρέπει να βγω μπροστά στους φοιτητές και να χορέψω και ταυτόχρονα να τους λέω ότι δεν θα καλώ την Αστυνομία! Οσον αφορά στο άσυλο, θέλω να επισημάνω μια αντίφαση σε όλο αυτό το κείμενο που έχει γράψει για μένα ο υπουργός Παιδείας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τελειώνει αναφέροντας τον αντιπρύτανη του πανεπιστημίου μας, Ευτύχιο Σαρτζετάκη, και την άποψη που διατύπωσε για ένα ελάχιστο ποσό διδάκτρων. Αναρωτιέμαι, το άσυλο το οποίο ευαγγελίζεται ο κ. Γαβρόγλου δεν είναι ένα άσυλο ιδεών, ελεύθερης έκφρασης; Εάν ένας καθηγητής λέει την προσωπική του άποψη, που δεν συμφωνεί με την άποψη του υπουργού, τον κατακεραυνώνουμε υποδεικνύοντάς του «φτιάξε το δικό σου μαγαζί»; Για ποιο άσυλο μιλάει ο υπουργός; Για το άσυλο των ροπαλοφόρων; Θα πρέπει να ρωτάμε πρώτα τον υπουργό και μετά να μιλάμε;

Έχετε δηλώσει ότι δέχεστε προσωπικές απειλές. Σε τι αναφέρεστε;

Εχω δεχτεί απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Αλλά και όταν έχω βρεθεί κατά πρόσωπο με αυτούς τους ανθρώπους, που δεν ξέρω αν είναι φοιτητές, εκτός των βωμολοχιών μού έχουν πει: «Θα δεις τι θα πάθεις», «θα σε φτιάξουμε», «θα πεθάνεις». Η ανακοίνωση του υπουργείου με στοχοποιεί. Το ίδιο συνέβη με τον συνάδελφό μου, καθηγητή του Παντείου, Αγγελο Συρίγο, ο οποίος δέχτηκε επίθεση επειδή ακριβώς το υπουργείο δεν πήρε θέση τη στιγμή που έπρεπε.

Πώς σχολιάζετε τη φημολογία ότι η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη από τις δημοσκοπήσεις που διενεργεί το πανεπιστήμιό σας;

Πριν από δύο χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι υποκινούμενες. Αυτό που έκανα ήταν να διατάξω ένορκη διοικητική εξέταση με σοβαρές αντιδράσεις από τους καθηγητές του πανεπιστημίου γιατί θεώρησαν ότι είναι ένα καθαρά ακαδημαϊκό θέμα. Εξήγησα σε όλους τους τόνους ότι δεν μπαίνω στην επιστημονική μεθοδολογία, αλλά στο αν είναι νόμιμο όλο αυτό, εξετάζοντας αν δικαιούται να κάνει δημοσκοπήσεις η συγκεκριμένη μονάδα που ανήκει στο ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο, το οποίο είναι αυτοδιοίκητο. Ζήτησα από καταγγέλλοντες υπουργούς να μου καταθέσουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους. Το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα νόμιμο, το οποίο δικαιούνται να το κάνουν.

Πώς αντέδρασαν οι φοιτητές σας στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας;

Τα παιδιά που έρχονται στο πανεπιστήμιο θέλουν να σπουδάσουν, ειδικά σε ένα πανεπιστήμιο σαν το δικό μας με γνωστικά αντικείμενα που έχουν υψηλές βάσεις. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με τους 20-30 που δημιουργούν προβλήματα. Χαίρονται που σπουδάζουν σε ένα καθαρό και ευπρεπές περιβάλλον. Από όλους τους επισκέπτες μας εισπράττουμε το ευχάριστο ξάφνιασμα ότι εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν θα έπρεπε να είναι. Γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην υφήλιο που ασχολείται με το θέμα του ασύλου;

loading...