ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΡΑ- «Η Αλβανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται ως κατακτητής»

«Η Χειμάρρα σήμερα ήταν κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενη, λες και ήμασταν σε εμπόλεμη ζώνη. Εντελώς ξαφνικά και ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των ελληνικών περιουσιών,
η Χειμάρρα ξύπνησε πολιορκημένη», δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ο μειονοτικός βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, έσπευσε χθες το πρωί στη Χειμάρρα για να ενώσει τη φωνή του με εκείνες των κατοίκων.

Όσο για τις εικόνες που αντίκρισε… Εκατοντάδες αστυνομικοί, ματ και βαριά μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας έτοιμα για δράση.

Το βενζινάδικο που κατεδαφίστηκε χθες ήταν μεταξύ των ελληνικών περιουσιών για τις οποίες είχαν επιδοθεί ειδοποιητήρια εκκένωσης από τις Αρχές. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του είχε λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις λίγες ώρες νωρίτερα ότι η επιχείρησή του δεν επρόκειτο να κατεδαφιστεί.

«Μόλις χθες (σ.σ. Δευτέρα) το μεσημέρι, ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου ήταν στα Τίρανα και είχε επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό και τον διευθυντή του γραφείου του αρμόδιου υπουργού. Και πήρε εγγυήσεις ότι θα του εκδοθεί νέα άδεια, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για το επόμενο διάστημα ομαλά», εξηγεί στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ντούλες. «Όταν εκείνος ωστόσο επέστρεψε στη Χειμάρρα, βρήκε τους αστυνομικούς και τις μπουλντόζες να τον περιμένουν».

«Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ως κατακτητής. Από τη μια πλευρά υπόσχεται διάλογο, και από την άλλη πλευρά προχωρεί συνεχώς σε μονομερείς κινήσεις. Είναι απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι», δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ στο ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με τον κ. Ντούλε, πρόκειται για κεντρικά ενορχηστρωμένο σχέδιο που «στοχεύει στην απογύμνωση όλων των Χειμαρριωτών από τις ιδιοκτησίες τους».

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο έρχεται να συνδυαστεί, μάλιστα, πλέον και με το κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει την κυβέρνηση Ράμα. Ο εκλεκτός του πρωθυπουργού πρώην υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι βρίσκεται να κατηγορείται για συμμετοχή σε εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Για να θολώσει το τοπίο, ο ίδιος ο Ράμα ανακινεί μεταξύ άλλων και το χαρτί κατά των Ελλήνων της Χειμάρρας προς την πλευρά των οποίων υποτίθεται ότι είχε κάνει βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα (έπειτα από παρεμβάσεις-πιέσεις του διεθνούς παράγοντα). Πλέον ωστόσο «καταρρέουν όλες οι ψευδαισθήσεις που μπορεί να υπήρχαν ότι με αυτόν τον πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει διάλογος και διαπραγμάτευση», σημειώνει στο ΕΘΝΟΣ ο κ. Ντούλες.

Ως προς τις εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου, ο κ. Ντούλες εμφανίζεται επιφυλακτικός. «Μέχρι ποιου σημείου θα είναι διατεθειμένες οι ιταλικές Αρχές να παράσχουν επιπλέον στοιχεία στην Αλβανία για την υπόθεση; Και θα είναι διατεθειμένοι οι λειτουργοί της αλβανικής Δικαιοσύνης να πάνε μέχρι τέλους ή θα διαπραγματευτούν το δικό τους μέλλον με την κυβέρνηση;», διερωτάται ο μειονοτικός βουλευτής.

«Ένα είναι όμως δεδομένο», συνεχίζει ο κ. Ντούλες. «Μια τόσο μαζική και εντατική επιχείρηση “καναββοποίησης” της χώρας δεν θα μπορούσε να είναι υπόθεση μόνο ενός υπουργού και κάποιων δομών της αστυνομίας. Πολιτικά και ηθικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.»

Κατά τα λοιπά, τα ερωτήματα παραμένουν, με τις εξελίξεις παράλληλα να εμπνέουν ανησυχία: Θα προχωρήσουν οι αλβανικές Αρχές και σε άλλες κατεδαφίσεις; Μπορεί μια τέτοια κυβέρνηση να εξασφαλίσει την προοπτική της ενσωμάτωσης της Αλβανίας στην ΕΕ;

«Το πρώτο πράγμα που έκανα στη Χειμάρρα ήταν να ζητήσω από τον υπεύθυνο της επιχείρησης της πολεοδομικής αστυνομίας και από τον υπεύθυνο της αστυνομικής παρουσίας να μου δείξουν εάν έχουν τις απαραίτητες εντολές», σημειώνει ο κ. Ντούλες. «Η πολεοδομική αστυνομία δεν είχε στα χέρια της καμία εκτελεστική απόφαση, ενώ η αστυνομία μου παρουσίασε ένα έγγραφο ότι ο δήμος της Χειμάρρας και η πολεοδομική αστυνομία ζητούν υποστήριξη για επιχείριση που πρόκειται να λάβει χώρα στις 23 Οκτωβρίου. Χθες ωστόσο ήταν 31.»

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ

Στην συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Βλαβιανό του Star Channel για τις κατεδαφίσεις στην Χιμάρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Υπουργέ, να μιλά για προβλήματα στις μειονότητες στην Ευρώπη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως μας είπατε, θα συναντηθείτε με την ηγεσία του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα είχαμε στη Χειμάρρα κάποιες κατεδαφίσεις. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ” αυτού.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην απόδοση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία, δεν τέθηκαν όροι όπως έπρεπε να είχαν τεθεί. Στη διαδικασία αφετηρίας των διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή έθεσε έναν όρο, τη Δικαιοσύνη. Εμείς θέσαμε άλλους τέσσερις και υιοθετήθηκαν. Και μάλιστα είχαμε χαρακτηρίσει τότε τη διαπραγμάτευση ως ένα είδος «κεντήματος», γιατί ενώ η Επιτροπή επέμενε σε ένα και μοναδικό όρο, εμείς μαζί με όσους είχαν την ίδια αντίληψη, αλλά εμείς βασικά, θέσαμε πέντε όρους.

Σε αυτούς τους πέντε όρους περιλαμβάνεται το θέμα της ιδιοκτησίας και της προστασίας της, καθώς και το θέμα της προστασίας της μειονότητας. Είμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Συμβούλιο Σύνδεσης. Στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης που γινόταν κατά τη διάρκεια που ήμουν εδώ -αλλά παρακολουθώ όπως ξέρετε πάντα και δίνω οδηγίες- νομίζω ότι έχουμε καλές διατυπώσεις στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια επισημαίνουμε ότι πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της μειονότητας, όχι στη βάση των παλαιών πράξεων του καθεστώτος Χότζα που αναγνώριζε τη μειονότητα μόνο σε ζώνες, αλλά όχι εκτός αυτών των ζωνών, καθώς έπρεπε να είναι κανείς γραμμένος στο ληξιαρχείο αυτών των ζωνών.

Υπήρξε μια διάθεση στη γείτονα χώρα να παραμείνουν σε αυτό. Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάει καλά και θα υπερβούμε δημιουργικά αυτόν τον περιορισμό.

Ο δεύτερος όρος αφορά την ιδιοκτησία. Είχε γίνει η λεγόμενη τότε «κοινωνικοποίηση» από το καθεστώς Χότζα που συμπεριελάμβανε και τη μικρή ατομική ιδιοκτησία. Όταν έπεσε το καθεστώς Χότζα δεν αποδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Τους τελευταίους μήνες παλέψαμε να καθυστερήσει το όποιο πολεοδομικό σχέδιο υπάρχει από την πλευρά των αλβανικών Αρχών ώστε να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες.

Η απόδοση των ιδιοκτησιών έχει δυο αγαθά: Πρώτον, μπορεί να πάρεις ασφαλιστικά μέτρα για την προστασία της ιδιοκτησίας σου και δεύτερον, εάν το Δημόσιο κάνει απαλλοτρίωση, όπως σε όλο τον κόσμο, πρέπει να σε πληρώσει. Αλλά στην πραγματική αξία της ιδιοκτησίας, όχι σε ψεύτικη. Αυτά που κατεδαφίστηκαν σήμερα δεν αφορούν ιδιοκτησίες με διασφαλισμένους τίτλους ή για τις οποίες ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα. Είναι ιδιοκτησίες ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτήτες, ή που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν ασκήσει ασφαλιστικά μέτρα. Μία εξαίρεση είναι το βενζινάδικο από το οποίο άρχισαν οι κατεδαφίσεις. Για το βενζινάδικο έγινε μια συζήτηση στο Υπουργείο Ενέργειας και υπήρξε μια υπόσχεση από την πλευρά του Υπουργού Ενέργειας και του Υφυπουργού του, χτες το απόγευμα αργά, ότι θα δοθεί άδεια να ανοίξει βενζινάδικο αλλού. Εμείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε αυτή η υπόσχεση να υλοποιηθεί.

Εμείς δε μπορούμε να απαγορεύουμε την ανάπλαση μιας τρίτης χώρας. Θέλουμε όμως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της μειονότητας -συνδυασμός δυο παραγόντων- να προστατεύονται. Προς το παρόν έχουν σταματήσει τις εργασίες κατά τα άλλα. Προς το παρόν, εννοώ πριν είκοσι λεπτά που γνώριζα

Πηγή: himara.gr

loading...