Για πρώτη φορά μακριά: Η Κίνα στέλνει μεγάλες δυνάμεις στην Αφρική για να προστατέψει τον «δρόμο του Μεταξιού»

Για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία της η Κίνα θα αποστείλει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις πολύ μακριά από το έδαφός της για να προστατέψει τα συμφέροντά της στην μακρινή Αφρική δημιουργώντας μια βάση «μαμούθ» στο Τζιμπουτί

Άλλωστε οι ίδιες οι δηλώσεις του Κινέζου προέδρου Ξι Ζιπίνγκ (που αναδεικνύεται σε ηγετική μορφή ισάξιας περίπου αξίας με εκείνη του Β.Πούτιν και ίσως στο ίδιο επίπεδο να αποδειχθεί και αυτή του Ν.Τραμπ) αναφέρουν ότι «τα στρατεύματα θα έχουν σκοπό να προωθήσουν τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα».

Οι δορυφορικές εικόνες όμως δείχνουν ότι οι προθέσεις του Πεκίνου είναι μια ισχυρή προβολή ισχύος στην Αφρική όπου και έχει κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις τις οποίες και έχει κατανοήσει ότι θα πρέπει να τις προστατέψει καθώς καθεστώτα ανεβαίνουν και ανατρέπονται αναλόγως με τις θελήσεις των γαλλικών και των αμερικανικών υπηρεσιών

Άλλωστε η Γαλλία έχει την Λεγεώνα των Ξένων η οποία ανα πάσα στιγμή μπορεί να επέμβει σε κάθε σημείο της «μαύρης» ηπείρου επιβάλλοντας τα συμφέροντα του ΠαρισιούΗ κινεζική βάση στο Τζιμπουτί βρίσκεται νοτιοδυτικά του λιμένα του Ντοραλέχ και κατασκευάζεται από κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρεία ενώ απέχει μόλις μερικά μίλια από την αμερικανική βάση του Λεμονιέρ, τη μόνη αμερικανική βάση στην αφρικανική ήπειρο.

Η Κίνα άρχισε την κατασκευή της βάσης τον Μάρτιο του 2016 μετά από δεκαετή συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας. Η βάση θα αποτελεί, σύμφωνα με το Πεκίνο, σταθμό λογιστικής υποστήριξης για τα κινεζικά πλοία που θα μετέχουν σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές στο Άντεν και την Αραβική Θάλασσα.

Η βάση θα χρησιμοποιηθεί και για κοινές ασκήσεις, εκκένωση Κινέζων πολιτών, αν κριθεί αναγκαίο, αλλά και για ασφάλεια των διεθνών γραμμών θαλασσίων επικοινωνιών.Εδώ βρίσκεται και όλο το «ζουμί». Οι θαλάσσιες επικοινωνίες είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την Κίνα, η οποία ΔΕΝ τις ελέγχει. Όλες ελέγχονται από το πανίσχυρο αμερικανικό Ναυτικό.Για αυτό άλλωστε το Πεκίνο υλοποιεί ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αναβάθμισης των τριών Στόλων του ενώ είναι ήδη η δεύτερη δύναμη του κόσμου που ενέταξε στο οπλοστάσιό της μαχητικά 5ης γενιάς, προλαβάινοντας την Μόσχα και δημιουργώντας μεάλο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον καθώς το J-20 είναι κατά πολύ πιο «φρέσκο» του F-22 Raptor.

Ινδός αναλυτής που μελέτησε δορυφορικές φωτογραφίες αποκάλεσε τη βάση «τεράστιο φρούριο» όπου εύκολα μπορεί να σταθμεύσει δύναμη επιπέδου ταξιαρχίας.

H τοποθεσία της βάσης βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που να υπάρχει έλεγχος της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, επεκτείνοντας την κινεζική επιρροή στην Αφρική.

Στη βάση υπάρχουν αποθήκες και ελικοδρόμιο, ενώ η εξωτερική περίμετρος έχει υπερενισχυθεί με συμπληρωματικές και εναλλακτικές αμυντικές θέσεις, δείνοντας την εικόνα ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει να χαθεί ακόμα κι αν κτυπηθεί από πολύ μεγάλο αριθμό εχθρικών δυνάμεων.

Τουλάχιστον θα αντέξει μέχρι να καταφθάσουν ενισχύσεις από την Κίνα, κάτι που είναι ικανή να το κάνει.

Στο ελικοδρόμιο υπάρχει διάδρομος μήκους 400 μ. περίπου και κοντά υπάρχει ένα μεγάλο υπόστεγο και επτά μικρότερα.Έχουν εγκατασταθεί και συστήματα επιτήρησης UAV.

Θεωρείται βέβαιο ότι η ταξιαρχία που θα εδρέυσει εκεί θα είναι επιλεκτη.

Φαίνεται πως υπάρχουν έξτρα υπόγειες αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων και λιπαντικών και δύο μεγάλα γκαράζ.

Η βάση εγκαινιάστηκε την 1η Αυγούστου και εγκαταστάθηκε προσωπικό, με οχήματα και εξοπλισμό, όπως έξι θωρακισμένα οχήματα ZBD-09.

Ο δρόμος του «Μεταξιού» έχει δύο διόδους. Μία από ξηράς και μια από θαλάσσης. Είναι σαφές ότι πλέον η Κίνα θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το γεωστρατηγικό της όραμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της θα δράσει ως πραγματικά μεγάλη δύναμη επεκτείνοντας την ζώνη επιρροή της, κάτι που δεν έκανε ούτε στα χρόνια της Αυτοκρατορίας καθώς πάντα τηρούσε την φιλοσοφία του Κομφούκιου: «Δεν ανακατευόμαστε στις υποθέσεις των άλλων»

Μόνο που στον καιρό της Παγκοσμιοποίησης όποιος δεν ανακατεύεται, ριζώνει, βαλτώνει και πεθαίνει και ο Ξι Ζιπίνγκ το έχει κατάλαβει αυτο
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]