«Εμπάργκο» Της ΕΕ Στην Πώληση Όπλων Στη Σαουδική Αραβία

Πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας,αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα των Πρασίνων.


Το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να τεθεί αύριο, προς την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με το ψήφισμα «λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ).

Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία.

«Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα» επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. «Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι” αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο» τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μποντίλ Βαλέρο μίλησε για την κοινή θέση του Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και η οποία είναι, όπως είπε, «νομικά δεσμευτική» για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με όπλα δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο, αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές βασικών συμβατικών όπλων της Βρετανίας έχουν καταλήξει εκεί. «Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα μπλοκάρουν. Αλλά ας τους εκθέσουμε, ας αποκαλύψουμε την υποκρισία τους» υπογρεάμμισε η ίδια.

Τέλος, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό επισήμανε ότι το 2016 ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κατά την Προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία -παρότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε με αυτό το συμβόλαιο ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παραβιάσει τις αρχές της και την κοινή θέση- είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έκανε λόγο για «αντίφαση» μεταξύ των αρχών που υποστηρίζει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος και των πρακτικών που τελικά ακολουθούνται και κάλεσε τη Γαλλία να λάβει υπόψη της το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κατάσταση στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί.

Τζανακόπουλος: Θα κινηθούμε εντός  του πλαισίου της ΕΕ

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας το θέμα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξε πως αυτή την στιγμή η συμφωνία με την Σ. Αραβία έχει παγώσει. Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως εφόσον υπάρξουν σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε για εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία, τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου.

Όσον αφροά τις διαφορετικές στάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό, κατά την πάγια τακτική του, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο «είναι θεμιτό».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ,
  ΣΤΙΣ 3-4 ΔΕΚ.2017,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΙΘΑΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ,
  ΣΤΙΣ 7-8 ΔΕΚ.2017,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]