Γενοκτονία ρεμάτων διαχρονική – διακομματική, ακόμα και σήμερα, μπροστά στα άψυχα κορμιά και τον πόνο των πολιτών

Στις  15-11-17, που άρχισε να πνίγεται η χώρα, η Αττική, οι πολίτες και το βιός τους εκδικάζοντο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο ακόμα προσφυγές μελών – διασωστών* της ένωσής μας «ρέω φύση ζω» που επί 17 έτη έχουμε διασώσει το ρέμα Πικροδάφνης (αρχ. Νήριον) στην φυσική του μορφή, κυρίως με δίκαιες αποφάσεις του ΣτΕ, και με τις αιματηρές οικονομίες και αμέτρητο χρόνο, των φίλων του ρέματος.

Οι προσφυγές αυτές στρέφονται κατά 2 έργων – αποφάσεων των κ. Σγουρού – Δούρου – Βαλασσόπουλου και του Κράτους, που καταστρέφουν την φυσική μορφή του ρέματος Πικροδάφνης και θα προκαλούν πλημμύρες στο διηνεκές, γιατί στα ρέματα για πάντα αντιπλημμυρική είναι μόνο η φυσική μορφή, και κατά του ρεματοκτόνου Ν. 4258/14.

Το ένα έργο είναι στην Ηλιούπολη, χωρίς άδεια – αυθαίρετο, και με ψευδή στοιχεία, για δυο αγωγούς (Σ2 & Σ3) που κάνουν την αναιτιολόγητη Εκτροπή των όμβριων υδάτων της λεκάνης απορροής του ρέματος Τραχώνων, στο ρέμα Πικροδάφνης, στην διαφορετική λεκάνη του , και έτσι θα πνίξουν τους πολίτες και τις περιουσίες στους δήμους Αγίου Δημητρίου (ΔΑΔ), Π. Φαλήρου, Αλίμου. Το ΣτΕ με πρωτάκουστη στάση – αντιφατική προς την ιστορική στάση του και προς την φιλορεματική νομολογία του τ. Προέδρου του κ. Δεκλερή Μιχ. και πολλών άλλων δικαστών του – απέφυγε να κρίνει παράνομο αυτό το εγκληματικό έργο, που υπολείπονται για την εκ προμελέτης εγκληματική πλημμυρική λειτουργία του μόνο 60 κρίσιμα μέτρα κατασκευής του.

*Αριθμοί κατάθεσης Δικογράφων μας στο ΣτΕ/Ε΄: Ε34/9-1-17 και Ε1114/11-4-17

Το άλλο έργο το αποκαλούν ¨ Διευθέτηση ή Ανάπλαση ή Οριοθέτηση¨ μα πίσω από τις εύηχες λέξεις, η αλήθεια είναι – σύμφωνα και με μελέτη του καθηγητή ΕΜΠ κ. Λουπασάκη Κων. – ότι καταστρέφει τη φυσική μορφή του ρέματος στο σύνολο του μέχρι και την εκβολή του, παρόλο που η Πικροδάφνη είναι με τον Ν. 4277/14 ρέμα Α΄ Κατηγορίας και Υγρότοπος Β΄ Κατηγορίας.

Επειδή και σήμερα συντελείται με ένα καλυμμένο λεξιλόγιο η γενοκτονία των ρεμάτων της χώρας και της Αττικής με δήθεν αντιπλημμυρικά έργα που είναι στην αλήθεια πλημμυρικά γιατί κατά 90% αφορούν καταστροφές φυσικών ρεμάτων με κρατικά μπαζώματα, χτισίματα και οχετοποίηση, οδοποίηση και οικοπεδοποίησή τους, στην πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων και των αντιπολιτεύσεων πολλών δεκαετιών…

Επειδή δεν είναι τα ρέματα φονικά αλλά είναι φονικοί οι κρατικοί – εργολαβικοί καταστροφείς τους, που δεν χρησιμοποιούν τους όρους «αποκατάσταση – διάνοιξη ρεμάτων – αληθινή οριοθέτηση στα ιστορικά φυσικά του όρια – φυσική μορφή ρέματος»…

Επειδή πρέπει να διαφυλαχθεί ως Ανεπανάληπτο Εθνικό Κεφάλαιο, ότι έχει απομείνει από το Πρωτογενές Φυσικό Αντιπλημμυρικό Δίκτυο της χώρας και να αποκατασταθούν κατά το δυνατόν οι ήδη καλυμμένες φυσικές κοίτες όπως κάνουν ήδη σε πολλές χώρες :

Η κυρία Δούρου και όλοι οι άλλοι υπεύθυνοι, παράλληλα και εν μέσω του εθνικού πένθους, άμεσα οφείλουν να δώσουν σε εμάς, στην δημοσιότητα, και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίο, τον κατάλογο των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική για τα οποία έχουν εξασφαλισθεί ήδη 508 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε χθες στην τηλεόραση ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραμέρος. Μέσα σε αυτά εκτιμώ ότι θα δούμε να ¨καρατομούνται¨ κατά το πλημμυρικότερον, τα ρέματα Ραφήνας, Πικροδάφνης, Τραχώνων, Εσχατιάς, και πολλά άλλα φυσικά ρέματα Ιδιαιτέρου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος και μη.

Η κ. Ρένα Δούρου με τη Δύναμη Ζωής, μας παραπλάνησε και την εκλέξαμε ελπίζοντας να σώσει τουλάχιστον τα μη ελκυστικά για την Τρόϊκα ρέματα, αλλά απεδείχθη Δούρειος Ίππος για την αντιπλημμυρική μας ασφάλεια, το βιός μας , την ποιότητα ζωής μας, και για τα ρεματάκια μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που θα επιλέξουν άμεσα την επανόρθωση; Και … γνωρίζουν ένα πειστικό τρόπο επανόρθωσης;

Μετά τιμής

Μάνος Θεοδωρακόπουλος Μ.Α.

Πτυχ. Master of Arts (Antioch Univ. Ohio, Springs, U.S.A.) Ψυχολoγία Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική – Πιστ. Κρανιοϊερή Θεραπεία (R. CSTAss. U.K.)

Συντονιστής : ρέω φύση ζω (τ. ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Π. ΦΑΛΗΡΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ)

Ξάνθης 87, Άγιος Δημήτριος, Αττική, 17341
Τηλ .- Φαξ: 210 98 88 480, κιν.: 6974 65 56 38
e-mail : [email protected]

ρέω φύση ζω

(ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ,

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ)

Φαξ /Τηλ. Επικ.: 210-98 88 480, κιν. 6974 65 56 38 (κ. Μάνος Θεοδωρακόπουλος), Ξάνθης 87, 17341

remapikrodafnis.blogspot.com , e-mail: [email protected]

(https://www.facebook.com/reofisizo/?fref=ts)

Ρέμα Πικροδάφνης : Ένας αστικός Παράδεισος που σε οδηγεί ¨στο Έδεμ¨!

ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ – ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ

Α. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Το ρέμα της Πικροδάφνης (αρχαϊκά: Νήριον), που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως μικρός ποταμός, λόγω της συνεχούς ροής του, είναι ένας πρωτογενής φυσικός αντιπλημμυρικός σχηματισμός – οικοσύστημα με συνεχή ροή υδάτων, που καλύπτει τις ζωτικότατες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για αντιπλημμυρική προστασία, για περισσότερο οξυγόνο και για φυσική ομορφιά μέσα στην πόλη. Συντελεί δηλαδή, τόσο στην αντιπλημμυρική προστασία, όσο και στην παροχή ποιότητας ζωής στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Έχει μνημειακή αξία όντας το τελευταίο μεγάλο ρέμα στο νοτιοδυτικό λεκανοπέδιο της Αττικής (ένα από τα ελάχιστα ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική και έχουν χαρακτηρισθεί ως Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος ΥΠΕΧΩΔΕ αρ. 9173/ 1642 (ΦΕΚ 281Δ’ /1993), και ως Υδατόρεμα Α΄ Προτεραιότητας και ως Υγρότοπος Β΄ Προτεραιότητας, (ν4227/14 ΦΕΚ 156 Α, άρθρο 20, παρ. 3 παράρτημα ΙΧ). Όπου έκλεισαν τα ρέματα, οι κάτοικοι, κάθε τόσο ταλαιπωρούνται στα πλημμυρισμένα σπίτια τους.

Το ρέμα πηγάζει στις ανατολικές υπώρειες του Υμηττού. Διαπερνά τους Δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου. Το μήκος του κυρίως ρέματος είναι 9310μ. και καταλήγει στο Σαρωνικό. Είναι το κυρίως ρέμα που διατηρείται ακόμη φυσικό για 6000 μ.. Δυστυχώς, τις προηγούμενες δεκαετίες, ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν μεγάλο τμήμα στην Ηλιούπολη και τα παραρέματα Αμαλίας (οδός Όθωνος), Καλογραιών (οδός Βεργίνας) και Καλογήρων (οδός Σωκράτους), που έχουν μετατραπεί σε δρόμους, οικόπεδα, γήπεδα, πάρκα.

Το πράσινο του ρέματος ανέρχεται σε 400 τουλάχιστον στρέμματα. Η βλάστηση είναι πυκνή, με εναλλαγές πεύκων, ευκαλύπτων, διάφορων θάμνων, καλαμιών και πικροδαφνών. Το τοπίο έχει πολλές όψεις: Ψηλές/χαμηλές όχθες, ταμιευτήρες, πλημμυρικές ζώνες και μαιάνδροι που μειώνουν την ταχύτητα ροής των υδάτων.

Το 1997, η διοίκηση του ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργία Λαλιώτης Κ.) – αντιφάσκοντας προς εαυτόν – αγνοεί την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για Προστασία-Ανάδειξη του Ρέματος και της Παραρεμάτιας Περιοχής που συνέταξε η Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών/ΥΠΕΧΩΔΕ, ως προϋπόθεση για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το Ν. 1650/1986 (άρθ. 18,19,21), και ενώ ομιλεί περί προστασίας του οικοσυστήματος, στην πράξη, ξεκινά την καταστροφή του, μετατρέποντάς το σε τσιμεντένιο οχετό με μελέτες της ΕΥΔΑΠ.

Έτσι επαναλαμβάνεται η θλιβερή πρακτική κυβερνήσεων/Δήμων που μπάζωσαν 350 ρέματα της Αττικής, στηριζόμενοι σε παλιά και παρανόμως υφιστάμενα ρυμοτομικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, που προβλέπουν μπάζωμα, οδοποίηση, οικοπεδοποίηση, και χτίσιμο όλου, ή τμημάτων, του ρέματος με τσιμέντο ή πέτρα και σύρμα, και προχωρούν στα έργα ξεκινώντας από την Ηλιούπολη.

Το ρέμα Πικροδάφνης μετά και από πρωτοβουλία μας, συμπεριελήφθη στον Αττικό κατάλογο των τελευταίων υγροτόπων, βάσει προγράμματος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Οι εκβολές στο Έδεμ, και οι εκβολές του ρέματος Τραχώνων-Αγ. Νικολάου, Αλίμου, είναι τα μοναδικά οικοσυστήματα του Φαληρικού όρμου όπου βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες απειλούμενα πουλιά (Οδηγίες Ε.Ε. 79/409, για την διατήρηση των άγριων πτηνών και 92/43 για τους οικοτόπους) ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές τεχνικές παρεμβάσεις στα Δέλτα Ιλισσού και Κηφισσού.. Η Διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ) με το ΦΕΚ 254Δ/04 παρέλειψε περιέργως, να συμπεριλάβει τις εκβολές της Πικροδάφνης κ.α., ως ζώνη 1α, για την προστασία της αττικής χλωρίδας-πανίδας, ενώ αποτελούν νησίδα άγριας ζωής (ερωδιοί, γερακίνες, ασημόγλαροι, κ.α.) στην βαριά δομημένη πόλη, καθώς στις όχθες και εκβολές, διατηρείται πλούσια φυσική βλάστηση. Αυτό καθιστά το ρέμα και ιδιαίτερα τις εκβολές πολύ σημαντικά για τις ανάγκες των παραπάνω ειδών κατά την διαχείμαση, την αναπαραγωγή, την μετανάστευση. Υπάρχει πλήθος από βατράχους (Bufo-Bufo), σκαντζόχοιρους (Epinaceus Europaeus), χερσαίες χελώνες (Τestudo Hermani), κ.α.

Η Διοίκηση (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια, Δήμοι) από δεκαετιών, αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με την ελληνική/ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυστηρής προστασίας των ρεμάτων ως οικοσυστημάτων, (ΣτΕ/Ε’, 1242/08, κ.α.), και με βάση παράνομα παλιά ρυμοτομικά, μπαζώνει τα παραρέματα και πωλεί ρεματικές/παραρεμάτιες εκτάσεις σε όμορους ή άλλους ιδιώτες , εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι μία εξαιρετικά επικερδής δραστηριότητα αφού προσαυξάνει, με χαμηλό κόστος, ιδιοκτησίες που μετά, παραδίδονται βορά σε εργολάβους για ανέγερση πολυκατοικιών. Το πρόσκαιρο όφελος παραγόντων που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, είναι εις βάρος όλων των κατοίκων που βλέπουν να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους, και να απαξιώνεται η περιουσία τους, με την λεηλασία του διαχρονικού και ποιοτικού κοινόχρηστου φυσικού σχηματισμού της ρεματιάς, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους στις πλημμύρες.

Ουδείς φορέας ενδιαφέρεται για την ρίψη βρώμικων νερών στο ρέμα – ευτυχώς όχι εκτεταμένη – που ζημιώνει την πανίδα-χλωρίδα του οικοσυστήματος, τη δημόσια υγεία και αισθητική. Κανένας φορέας δεν ασκεί ποινικές διώξεις σε αυτούς που ρίχνουν μπάζα και σκουπίδια. Νομαρχία/Δήμοι, αρνούνται να καθαρίσουν το ρέμα με αποτελεσματικό, αλλά ήπιο, φιλικό προς το οικοσύστημα τρόπο (ομάδες εργατών με δια χειρός εργασία, κ.α.), όπως έχει εγγράφως προτείνει το 2003 η Διαδημοτική. Έτσι, μία φορά το χρόνο, σπαταλιέται δημόσιο χρήμα για ένα βαρύ εκσκαφέα που καταστρέφει τη βιοποικιλότητα, πετώντας στις όχθες τα σκουπίδια, χωρίς να τα απομακρύνει οριστικά. Σαν ¨λύση¨ στη σημειακή εικόνα σκουπιδότοπου και στην περιοδική δυσοσμία, διάφοροι «αρμόδιοι» και «ειδικοί», εξαπατώντας τους πολίτες, προπαγανδίζουν άλλοτε ολοσχερές μπάζωμα του ρέματος, άλλοτε εγκιβωτισμό της φυσικής κοίτης με τσιμέντο.

Β. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

2000 Καλοκαίρι: ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία, ΕΥΔΑΠ, Δημοτική Αρχή, ξεκινούν να κτίζουν με πέτρα/τσιμέντο τα εναπομείναντα 700 μ. φυσικής κοίτης Ηλιούπολης, και αποφάσισαν το μπάζωμά του στον Άγιο Δημήτριο. Παρατάξεις/κάτοικοι της Ηλιούπολης, παρά τις δραστήριες κινητοποιήσεις τους, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα έργα, γιατί δεν κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ στο Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Φθινόπωρο 2000: Νέοι από το «Στέκι» του Συλλόγου «Πικροδάφνη» Αγίου Βασιλείου, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου (ΔΑΔ), κάνουν αφισοκόλληση στο Παλαιό Φάληρο, ενημερώνοντας τους κατοίκους ότι ξεκίνησε η καταστροφή στην Ηλιούπολη. Έτσι ενημερώνεται ο Μάνος Θεοδωρακόπουλος. Αφού πρώτα, ερευνά συστηματικά για τα έργα και τη νομολογία περί ρεμάτων, βγαίνει στους δρόμους στις παραρεμάτιες γειτονιές του Π. Φαλήρου, με την κόρη του, και με ένα τηλεβόα στο χέρι (σύντομα ενώνονται η Catherine Simonnot και ο Νίκος Κ..), ξεσηκώνουν σε μικρές συγκεντρώσεις τους κατοίκους οι οποίοι ενδιαφέρονται. Σύντομα διοργανώνει και συντονίζει τον αγώνα των φίλων του ρέματος στους δήμους και δημιουργείται η απλή ένωση πολιτών, φίλων του ρέματος, με την επωνυμία «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, ΑΛΙΜΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ» δεδομένου ότι το ρέμα είναι ενιαίος φυσικός δυναμικός υδραυλικός – περιβαλλοντικός σχηματισμός, και κάθε τμήμα του επηρεάζει τη συμπεριφορά του στο σύνολο. Η Διαδημοτική Πρωτοβουλία … είναι μέλος του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Αποκατάστασης Ποταμών», Silkeborg, Δανία.

¨Σε μια περίοδο που πολίτες αδιάφοροι ή απογοητευμένοι και παθητικοί ζουν τη ζωή κυρίως μέσω της τηλεόρασης, εμείς αποφασίσαμε να έχουμε τη χαρά να σώσουμε το ρέμα και να δείξουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να δικαιωθούν όταν αγωνίζονται επίμονα και ειλικρινά για να ικανοποιήσουν τις πρωταρχικές ανάγκες τους και να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους. Η δράση μας είναι πολύχρονη, πολύμορφη, επίπονη, επιτυχημένη!

Ιούλιος 2001: Φίλοι της Διαδημοτικής με νέους από το ¨Στέκι¨ και Ηλιουπολίτες σταματούν τις εργασίες στον «τόπο του εγκλήματος», για 5 ημέρες. Συγχρόνως, με την συνεισφορά φίλων του ρέματος, καταθέτουμε προσφυγή στην Ε.Ε. για τις παράνομες ενέργειες της Πολιτείας.

11-9-2001: Φίλοι του ρέματος κάτοικοι Π. Φαλήρου καταθέτουν αίτηση ακύρωσης / αναστολής στο ΣτΕ και με την Προσωρινή Διαταγή ΣτΕ/16-10-2001, σταματάμε το τσιμεντάρισμα-χτίσιμο με πέτρα, της φυσικής κοίτης στην Ηλιούπολη σώζοντας από το χτίσιμο τα τελευταία 200 μ. φυσικής κοίτης. και αναστέλλονται και οι αποφάσεις/μελέτες για καταστροφή στον Αγ. Δημήτριο και στο Π. Φάληρο – Άλιμο. Μετά δεύτερη προσφυγή κατοίκων του Π. Φαλήρου, δικαιώνονται τελικά οι κάτοικοι με τις ΣτΕ/Ε΄ 1126, 1127/04 και ακυρώνεται η ΚΥΑ καταστροφής του ρέματος στον ΔΑΔ.

Από το 2001 και με έξαρση το 2008-9 μέχρι και σήμερα, κάποια πολιτικά πρόσωπα και δημοτικές παρατάξεις/κόμματα, δήθεν ή περιστασιακά οικολόγοι, κατά καιρούς ¨ενδιαφέρονται¨ για το οικοσύστημα, αλλά προτείνουν χτίσιμο των καταπράσινων οχθών με πέτρα – σύρμα και τσιμέντο (σαραζανέτι), αποκαλώντας αυτές τις παράνομες επεμβάσεις καταστροφής της φυσικής μορφής, «ανάπλαση» ή/και «διευθέτηση» επικαλούμενοι ενίοτε μία μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου. Πλην το τμήμα της μελέτης του ΕΜΠ, που αφορά χτίσιμο με σαραζανέτι, του Φαλήρου, ουδέποτε υιοθέτησε το ΥΠΕΧΩΔΕ/ΔΕΕΑνΠ/μελετήτρια Μιχαλολιάκου, στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, 1997, για την πραγματική προστασία και ανάδειξη του ρέματος, ενώ ομοίως διαφωνήσαμε και εμείς, και άλλοι επιστημονικοί περιβαλλοντικοί φορείς, , και τελικά συμφώνησε μαζί μας και ένας εκ των μελετητών του ΕΜΠ.

Μάρτιος – Απρίλ. 2002: Διοργανώσαμε επιτυχή διαμαρτυρία «Βάτραχοι και φίλοι του ρέματος στην Βουλή των Ελλήνων» με την παρουσία και μαθητών και ασκήσαμε κριτική για σημαντικότατες ελλείψεις-θέσεις στο υπό ψήφιση άρθρο 5 του Ν. 1650 (που τελικά ψηφίσθηκε και ισχύει ως Ν. 3010/2002) που λύνει τα χέρια στην Διοίκηση, να καταστρέφουν τα ρέματα. Καταθέσαμε σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Α80358/12.3.2002).

Απρίλιος 2003: Ο πολύμορφος αγώνας συνεχίζεται: ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργός Βάσω Παπανδρέου, Ροδούλα Ζήση) και ΔΑΔ (Ειρηνάκης, Γαβαλάς, με υποστήριξη Φώτη Κουβέλη), παρακάμπτουν τις προστατευτικές για το ρέμα αποφάσεις του ΣτΕ, επιχειρώντας πάλι να το καταστρέψουν, κάνοντας δύο ¨μαϊμού¨ οριοθετήσεις του ρέματος, που τις ακυρώνουμε με δύο επί πλέον προσφυγές μας που δικαιώθηκαν με την απόφαση ΣτΕ/Ε΄ 3849/2006.

Δεκέμβριος 2003 : Για να αναγκάσουμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να λειτουργήσει επιτέλους νόμιμα, καταθέτουμε το 2003 νέα προσφυγή στο ΣτΕ γιατί δεν μας απαντά στα αιτήματά μας για μια πραγματική οριοθέτηση στην ιστορική μορφή του φυσικού σχηματισμού, ανάκληση και τροποποίηση των παλαιών αλλά ισχυόντων παράνομων βλαπτικών για το ρέμα Ρυμοτομικών Σχεδίων (απεικονίζουν την Πικροδάφνη σαν δρόμο) για την θεσμοθέτηση δια Π.Δ. και ανάδειξη του φυσικού σχηματισμού λαμβάνοντας υπόψη την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ΔΕΕΑνΠ/ΥΠΕΧΩΔΕ. Δικαιωνόμαστε με την απόφαση 1242/08, ΣτΕ/Ε΄, αλλά μέχρι σήμερα η Διοίκηση δεν έχει συμμορφωθεί στην απόφαση αυτή του ΣτΕ.

2002 – σήμερα: Σταματάμε την ανέγερση δύο πολυκατοικιών σε ρεματική ιδιόκτητη έκταση του παραρέματος Καλογήρων και ακυρώνεται η άδεια πολλαπλώς με επανειλημμένες προσφυγές φίλων του ρέματος (Δ/κό Εφ. Πειρ. 1675/06, ΣτΕ/Ε΄899/11), ενώ εκκρεμούν κ.α. προσφυγή/εφέσεις.

2003 – σήμερα: Ο εργολάβος επιχειρεί να μας κάμψει εξαπολύοντας κύμα 140 μηνύσεων/αγωγών κατά 23 πολιτών και φίλων του ρέματος και απειλητικά εξώδικα επίσης σε δεκάδες φίλους του ρέματος κ.α. πολίτες. Η αήθης αυτή, πρακτική των μαζικών μηνύσεων /αγωγών είναι γνωστή διεθνώς και καταγεγραμμένη στο διαδίκτυο (www slapp) με τον όρο “SLAPP” που σημαίνει χαστούκι.. Στο Διαδίκτυο, φαίνεται ότι ο όρος προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων

Strategic Lawsuit Against Public Participation

δηλαδή, στρατηγική μηνύσεων/αγωγών κατά της συμμετοχής του κοινού/των πολιτών, και αφορά κατάθεση μήνυσης/αγωγής ή απειλή για την κατάθεση της, που δεν έχει κυρίως σκοπό να κερδηθεί αλλά κυρίως έχει σκοπό να τρομάξει, εκφοβίσει και φιμώσει τις κριτικές των πολιτών φορτώνοντάς τους με το κόστος της νομικής υπεράσπισης, μέχρι να εγκαταλείψουν την κριτική αντίστασή τους.

Ήδη αθωωθήκαμε σε όλες από αυτές που έχουν τελεσιδικήσει – εκτός μόνο μίας (εξ’όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) – ενώ στους αντιδίκους μας επεβλήθη να πληρώσουν ψηλές δικαστικές δαπάνες στους φίλους του ρέματος που εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν έχουν καταβληθεί. Έχουμε καταθέσει και εμείς 6 μηνύσεις/αγωγές. Οι δύο από αυτές έχουν τελεσιδικήσει και επεβλήθησαν ποινές σε πέντε αντιδίκους (με αναστολή) γιατί συκοφαντούσαν ως δήθεν εκβιαστή του εργολάβου, τον Μάνο Θεδωρακόπουλο, δικαιώνοντας τον εν τέλει.

Μάρτιος 2007 -2009, μια ακόμα επιτυχία : Στο Παλαιό Φάληρο με νέα προσφυγή μας στο ΣτΕ, παρά την άρνηση να μας βοηθήσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις/φορείς, ο Προεδρεύων του Ε’ τμ. του ΣτΕ με την από 16.3.2007 Προσωρινή Διαταγή απαγορεύει την εκτέλεση οιασδήποτε οικοδομικής εργασίας στην κοίτη και στα πρανή του ρέματος Πικροδάφνης στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου (γήπεδα μπάσκετ πριν την λεωφόρο Αμφιθέας) και διατάσσει την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των σχετικών αποφάσεων της Νομαρχίας Αθηνών.

Η πρόφαση Νομαρχίας/Δήμου Π. Φαλήρου, για το τσιμεντάρισμα και την καταστροφή της φυσικής όχθης με το χτίσιμο της με πέτρα και σύρμα με το σύστημα των συρματοκιβωτίων (σαραζενέτια) σε μήκος 150 μ., ήταν δήθεν «η ευαισθησία» τους να προστατεύσουν την εύρυθμη λειτουργία των δύο γηπέδων μπάσκετ του Αθλητικού Συλλόγου ΠΕΡΑ (που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 70 μ.) τα οποία είναι παράνομα και αυθαίρετα, χτισμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω σε ρεματικές εκτάσεις (όπως είναι γνωστό και θα δείξει και η μελλοντική οριοθέτηση του ρέματος). Το Στε μετά από πρότασή μας διέταξε/πρότεινε στον Δήμαρχο φιλικότερη και πρόσκαιρη για το ρέμα λύση που θα διασφαλίζει και την λειτουργία των γηπέδων τουλάχιστον μέχρι την οριστική οριοθέτηση, αλλά Σγουρός/Χατζηδάκης, δεν την υιοθέτησαν, γιατί δεν τους ενδιαφέρει η λειτουργία του γηπέδου αλλά μόνο να «εγκαινιάσουν» πιλοτικά την τμηματική κατάργηση της φυσικής όχθης, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά των φίλων του ρέματος.

Στο Π. Φάληρο, το 2009, ξαναρχίζουν τα ίδια έργα με απόφαση τώρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και τα σταματάμε αφού πήραμε στην Αστυνομία και καταθέσαμε μήνυση κατά υπευθύνων Νομαρχίας κλπ, και επιτύχαμε την επαναβεβαίωση του ΣτΕ ότι ισχύει η ως άνω αναστολή των έργων.

Μάϊος 2007 -2008 : Με πολυέξοδες παρεμβάσεις/μελέτες, καταγγελία στην Πολεοδομία, και αυτόφωρη μήνυση κατά του εργολάβου (που καταδικάσθηκε με αναστολή κλπ) σταματάμε βλαπτικά έργα του ΔΑΔ στον παραρεμάτιο λεμονόκηπο/οπωρώνα γιατί κόβει/ξεραίνει λεμονιές και κατεδαψίζει παραδοσιακό οικίσκο, επιδιώκοντας την κατασκευή «αναψυκτηρίου», που είναι ασύμβατο με το οικοσύστημα.

Ο ΔΑΔ – μιμούμενος τον εργολάβο – κατέθεσε το 2007, 5 μηνύσεις κατά φίλων του ρέματος που ξεσκεπάζουν τις παρανομίες, τις οποίες μετά από πίεση, απέσυρε το 2012-13 η νέα Δημοτική αρχή, και με αμοιβαία παραίτηση μας από δική μας μήνυση κατά αντιδημάρχου.

2010-2012: Αποκρούουμε με πολλές παρεμβάσεις μας την Μελέτη Αναγνωστόπουλου του Περιφερειάρχη Σγουρού που ήθελε να καταστρέψει το αντιπλημμυρικό οικοσύστημα της Πικροδάφνης με σαραζανέτι (δείτε σχετ. φωτογραφία στο τέλος) στους Δήμους αποκαλώντας ψευδεπίγραφα το έργο «Μελέτη Οριοθέτησης – Ανάπλασης του ρέματος Πικροδάφνης.

2014 : Η μνημονιακή κυβέρνηση ψηφίζει τι άλλο; Τον νέο μνημονιακό ρεματοκτόνο Νόμο 4258/14, ΦΕΚ 94Α, που επιτρέπει την τμηματική μελέτη και οριοθέτηση των ρεμάτων, και από ιδιώτες, καταπατώντας το κοινό αγαθό της κοινοχρησίας των ρεμάτων, και παραδίδοντας αυτά τα υψηλής προτεραιότητας αντιπλημμυρικά οικοσυστήματα στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.

16-9-2014 : Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, υπογράφοντος του Γ.Γ. της κ. Εμμανουήλ Αγγέλακα, αποφάσισε την καρατόμηση των 200 μ. φυσικής κοίτης της Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη, που τα σώσαμε με την απόφαση του ΣτΕ το 2001, αποκαλώντας ψευδεπίγραφα «Οριοθέτηση», το έργο χτισίματος της πανέμορφης φυσικής κοίτης με σαραζανέτι. Το πόσο υγιείς φρένας και συνείδηση, απαιτεί μια τέτοια απόφαση ας μας το απαντήσει ο ίδιος.

2014 Οκτώβρ : Στο κάλεσμα συσπείρωσης/συνεργασίας των ενώσεων των φίλων του ρέματος όλων των Δήμων με πρωτοβουλία φορέων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ Φαλήρου, (Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ηλιούπολης), συμμετέχουν και οι Νέοι από το «Στέκι» του Συλλόγου «Πικροδάφνη» Αγίου Βασιλείου, καθώς και η ένωσή μας, με σκοπό τον συντονισμό μας για την αληθινή οριοθέτηση/θεσμοθέτηση της Πικροδάφνης που ελπίζαμε ότι θα γίνει επιτέλους με την βοήθεια της νέας Περιφερειακής Αρχής του συνδυασμού ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, σε αντιδιαστολή με τους μέχρι τώρα δημόσιους φορείς που μονομανιακά και παράνομα εμμένουν να καταστρέψουν με ολικό ή μερικό χτίσιμο την ρεματιά μας. Η συνεργασία όλων μας ονομάζεται «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης» .

17-11-2014 Φίλοι του ρέματος κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της ως άνω απόφασης για το κτίσιμο 200μ. φυσικής κοίτης στην Ηλιούπολη, στο ΣτΕ/Ε΄και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης.

2014 Νοέμβρ.: Η Περιφέρεια Αττικής με την ηγεσία Δούρου, αρχίζει να υλοποιεί χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και οριοθέτηση, το δεύτερο και τώρα επικίνδυνο έργο στην Ηλιούπολη που μεθόδευσε η ηγεσία Σγουρού και ο Δήμος Ηλιούπολης υπό την ηγεσία Βαλασσόπουλου, δύο αγωγών Σ2, Σ3, Εκτροπής ομβρίων υδάτων της λεκάνης απορροής του ρέματος Τραχώνων στο ρέμα της Πικροδάφνης, χωρίς λόγο, που θα προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις μπαζοπρανών στα νότια, κατάντι της Λ. Βουλιαγμένης.

15-1-2015 κατατίθεται νέα αίτηση ακύρωσης / αναστολής κατοίκων των κάτω Δήμων και αναστέλλονται οι εργασίες της κατασκευής των αγωγών Εκτροπής, από το ΣτΕ για 7 μήνες.

Οκτώβριος 2015 ξαναρχίζουν οι εργασίες της Εκτροπής γιατί το ΣτΕ με την απόφ. 3314/15-10-15 έκρινε ότι κατετέθη εκπροθέσμως η αίτηση των κατοίκων και έτσι ξεφεύγει τον έλεγχο της νομιμότητάς του το παράνομο έργο.

11/20-11-15 Ανοικτή Επιστολή της ένωσής μας διά των μμε (για πρώτη φορά και με την νέα επωνυμία της «ρέω φύση ζω») προς: Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, Υπουργούς Περιβάλλοντος κ.κ. Παναγ. Σκουρλέτη και Ιωάν. Τσιρώνη, κ. Μπόμπολα Λεων., διευθύν. σύμβουλο της εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. που ζητάμε να σταματήσουν άμεσα το έργο της Εκτροπής.

Χειμώνας 2015 και αρχίζει να παρουσιάζει τα πιο σοβαρά προβλήματα η συνεργασία των μελών της ένωσής μας «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ…ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ..», με τα μέλη σύριζα που συντονίζουν το Δίκτυο πολιτών για την διάσωση.. , επειδή αφενός κάνουν κατάχρηση της αριθμητικής υπεροχής των και αρνούνται να λαμβάνονται αποφάσεις ομοφωνίας σε αυτή την κρίσιμη για το ρέμα και την αντιπλημμυρική ασφάλεια συγκυρία, και αφετέρου αρνούνται να οργανώσουμε αγωνιστικές διαμαρτυρίες των κατοίκων κατάντι δήμων, κατά της συνέχισης της Εκτροπής περιοριζόμενοι σε εκδηλώσεις ¨βιτρίνας – δράσης¨. Ο συντονιστής μας Μάνος Θεοδωρακόπουλος παύει σταδιακά να συμμετέχει στις διαδικασίες του Δικτύου μέχρι και σήμερα, αναπτύσσοντας αυτόνομη πολύπλευρη δράση με στόχο το σταμάτημα του παράνομου και επικίνδυνου έργου της Εκτροπής και την διάσωση της Πικροδάφνης και άλλων ρεμάτων από κάθε άλλη απειλή.

28-1-16 Η πρώτη Εισαγγελέας Περιβάλλοντος κ. Πετρούλα Μακρή, συντελεί ιστορικά στην διάσωση του ρέματος μας γιατί ορμώμενη από την Ανοικτή Επιστολή μας και έτερο άρθρο (Τάσου Σαραντή, Εφημερίδα των Συντακτών), ανοίγει αυτεπάγγελτα δικογραφία για τα δύο έργα στην Ηλιούπολη, και την στέλνει άμεσα στο Α. Τ. Ηλιούπολης που ουδέποτε μας κάλεσε για να καταθέσουμε.

Μάρτιος 2016 Εκτιμάται ότι κάτω από το βάρος της κρίσης της νομιμότητας του έργου και της πιθανής απαγγελίας κατηγοριών κατά παντός υπευθύνου, το ελληνικό κράτος σταματάει το έργο της Εκτροπής 70 μ. πριν ο αγωγός Σ3 να ενώσει παρά φύση τη λεκάνη απορροής Τραχώνων με την λεκάνη της Πικροδάφνης.

30/8/2016 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την απόφ. 279/2016 γνωμοδοτεί υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης από Λ Βουλιαγμένης έως εκβολή» που είναι διευθέτηση και χτίζει την φυσική μορφή του ρέματος με τσιμέντο πέτρα σύρμα.

9-11-2016 Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ενέκρινε άδεια για την εκτέλεση κτισίματος του ρέματος με τσιμέντο πέτρα και σύρμα από τη Λ. Βουλιαγμένης και κάτω μέχρι την θάλασσα, αποκαλούν παραπλανητικά αυτό το έργο ¨ανάπλαση¨, και ότι αυτό το έργο δήθεν θα βοηθήσει στην αντιπλημμυρική προστασία. Το χτίσιμο του φυσικού σχηματισμού είναι ο θάνατός του και μετά και δικός μας θάνατος: προσομοιάζει με το να σου βάλουνε στο φυσικό σου μέλος γύψο για πάντα, δηλαδή τέλος η κίνηση, τέλος η ζωή! Προσομοιάζει επίσης με το να πάψει να λειτουργεί το λεμφικό σύστημα στον άνθρωπο, που μας εξασφαλίζει αποχέτευση-καθαρισμό, άμυνα, θρέψη. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ¨επιτυχημένη ανάπλαση με σκοπό τον αντιπλημμυρικό στόχο¨ όταν μιλάμε για χτίσιμο φυσικών ρεμάτων. Το ίδιο το χτίσιμο αναιρεί την αποτελεσματική αντιπλημμυρική λειτουργία, και δεν θα τολμούσε να τολμάει η Πολιτεία να παρανομεί εγκληματικά στο διηνεκές – ατιμωρησία γαρ – με το να τα εγκιβωτίζει με τσιμέντο κλπ, αν ζούσαμε σε βαθύ κράτος δικαίου με ενεργούς και αυτεξούσιους ηθικούς πολίτες που σέβονται και προασπίζουν τις βασικές τους ανάγκες για ασφάλεια και ποιότητα ζωής.

9-1-2017 καταθέσαμε με τεράστια προσφορά μελών μας και φίλων του ρέματος και του δικηγόρου μας κ. Κλούρα, την προσφυγή μας, κατά του έργου αυτού στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

14-2-17 καταθέσαμε Υπόμνημα στην Εισαγγελέα κατά του έργου της εκτροπής.

11-4-17 καταθέσαμε με τεράστια προσφορά μελών μας και φίλων του ρέματος και του δικηγόρου μας κ. Κλούρα, νέα αίτηση Ακύρωσης / Αναστολής για να σταματήσουν άμεσα τα έργα της Εκτροπής αλλά ο Πρόεδρος του ΣτΕ την απέρριψε κατά την γνώμη μας με μη παραδεκτή αιτιολόγηση.

Απαιτείται αμεσότατα ένα σοβαρό ποσό για αμοιβές κλπ έξοδα καθώς και για την οργάνωση και στήριξη του αγώνα μας. Επίσης απαιτείται η εγρήγορση των πολιτών και η συντονισμένη δράση τους για να καταφέρουμε την ανάκληση ή ακύρωση αυτών των αποφάσεων καταστροφής του ρέματός μας.

,

Στόχοι μας:

– Να ακυρωθεί άμεσα το έργο των αγωγών Εκτροπής ομβρίων της λεκάνης απορροής του ρ. Τραχώνων στο ρέμα της Πικροδάφνης που θα προκαλέσουν πλημμύρες στα νότια.

– Να καταργηθεί ο Ν. 4258/2014 που καταργεί όλη την φιλορεματική Νομολογία του ΣτΕ/Ε΄

– Να ανακληθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια οι αποφάσεις οι σχετικές με την έγκριση ΑΕΠΟ για την ¨Διευθέτηση – Ανάπλαση – Οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης¨ που το καταστρέφουν.

– ΝΑΙ σε : ΝΟΜΙΜΗ – ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες ΄39, για την Διάσωση – Διατήρησή – Αποκατάσταση – Ανάδειξη – της πρωτογενούς αντιπλημμυρικής φυσικής μορφής του ρέματος.

– ΟΧΙ στα παραπλανητικά: ¨Ανάπλαση, Διευθέτηση¨ κ.α. που φέρνουν καταστροφή

– Εφαρμογή από ΥΠΕΚΑ και Περιφέρεια Αττικής της απόφασης ΣτΕ/Ε΄ 1242/2008 για Οριοθέτηση στην αρχική του κατά το δυνατόν μορφή και Ανάκληση των Ρυμοτομικών Σχεδίων όπου προβλέπουν το ρέμα να γίνει δρόμος κ.α. .

– Θεσμοθέτηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (σύμφ. με ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. 7098/9-4-1997) ¨Μέτρα για την Προστασία και Ανάδειξη του Ρέματος Πικροδάφνης και της Ευρύτερης Περιοχής με Βάση και Εφαρμογή της Μελέτης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ./Διεύθ/ση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών, ¨ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, 1997¨ (που ¨θάφτηκαν¨ επί υπουργίας Λαλιώτη Κ.) επικαιροποιημένου βάσει της ως άνω οριοθέτησης.

– Να γίνει Μελέτη για την Αντιπλημμυρική φιλοπεριβαλλοντική αποκατάσταση της ιστορικής ευρύτερης περιοχής του Δέλτα – εκβολών του στο Έντεμ Φαλήρου.

– Π. Φάληρο: Να γίνει άμεσα Μελέτη/Έργο Αποσυμφόρησης του υποσταθμού ΕΥΔΑΠ, με π.χ. κατασκευή δεξαμενής/ταμιευτήρα. για να πάψει περιοδικά να ρίχνει λύματα μέσα στην κοίτη . Το ίδιο να γίνει και στον ΔΑΔ.

– Μικρό τεχνικό έργο για αντιμετώπιση τυχόν προβλήματος, θα επιτραπεί να γίνει, μόνο αφού έχουν τεκμηριωμένα κριθεί ανεπαρκείς οι διαθέσιμες ήπιες φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις μετά από κοινή διαβούλευση των αρχών με τις από το 2001 επιτροπές κατοίκων φίλων διάσωσης του ρέματος

– Αληθινός ολόπλευρος καθαρισμός του ρέματος κυρίως με τα χέρια κ.α. ήπια κατά το δυνατόν μέσα.

– Να επιδιώξουμε την ποινική/αστική δίωξη αρμοδίων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που συμπράττουν με μελέτες και έργα στην καταστροφή του ρέματος της Πικροδάφνης παραβιάζοντας την Νομοθεσία/Νομολογία/Σύνταγμα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

– Οι αρχές σε τακτική/μόνιμη συνεργασία με τις ως άνω επιτροπές κατοίκων και στα πλαίσια των άνω αξόνων, θα καλέσουν και θα καταγράψουν προβλήματα που προκύπτουν ή θα προκύψουν σε κατοίκους για να εξευρεθούν δίκαιες λύσεις στα προβλήματά τους

– Αποκατάσταση φυσικής κοίτης Ηλιούπολης.

– Θέσπιση ήπιων όρων δόμησης και στοιχείων παραδοσιακών κατοικιών παραρεμάτιων περιοχών

– Ανάδειξη της Πικροδάφνης σε όαση φυσιολατρικής αναψυχής /επιμόρφωσης – πόλο έλξης επισκεπτών, με παρεμβάσεις: Δενδροφύτευσης ελληνικής χλωρίδας ( π.χ. πλατάνια) και φυτά συγκράτησης οχθών όπου χρειάζεται

– Περίπατοι σχολείων στην κοίτη

– Παρατηρητήρια πουλιών

– Υπαίθριο αμφιθέατρο εκδηλώσεων

– Έρευνα/έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων

– Ίδρυση Μουσείου Ιστορίας Ρέματος με προβολές/εκθέματα: πολυετών αγώνων των κατοίκων για την διάσωσή του, φωτογραφίες χλωρίδας/πανίδας, υδραυλικών στοιχείων, μακέττες αρχαίας/παρούσας/μελλοντικής μορφής του

– Δημιουργία μικρών λιμνών με πάπιες/άλλα υδρόβια

– Διατήρηση – αναπαλαίωση παραδοσιακών σπιτιών εφόσον δεν ενοχλούν την υδραυλική λειτουργία – δεν κινδυνεύουν οι κάτοικοι

– Κλήροι παραρεμάτιων εκτάσεων καλλιέργειας οπωροκηπευτικών από δημότες εκ περιτροπής σε μικρά μποστάνια

– Εκπαίδευση μαθητών σε καλλιέργειες αειφόρου ανάπτυξης

– Διάθεση καρπών σε άπορους

– Γεφυράκια που να είναι σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον

– Μελέτη αποκατάστασης στη φυσική τους μορφή τμημάτων των παραρεμάτων που έγιναν δρόμοι τις προηγούμενες δεκαετίες ή/και μερική πεζοδρόμησή τους με χώρους πράσινου, αναψυχής και παιχνιδιού.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΕΜΑΤΙΚΟ ¨ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ¨

ΤΟ ΡΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΑΤΡΑΧΩΝ

Σύνταξη – φωτογράφιση: Θεοδωρακόπουλος Μάνος , Κατρίν Σιμμονό

Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την Ελλ. Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δικηγ/κό Γραφείο του κ. Κλούρα Δημήτριου, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητος και όσους άλλους μας βοηθούν.

22-02-2017

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΙΝΚΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ  ΑΡΘΡΩΝ ΜΑΣ:
* 19-11-15 Ανοικτή επιστολή διά των μμε προς: Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου, Υπουργούς  Περιβάλλοντος κ.κ. Παναγ. Σκουρλέτη και Ιωάν. Τσιρώνη, κ. Μπόμπολα Λεων., Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. 

* 7 ΣΕΠΤ 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΝ Συνέντευξη Τύπου για   τον έλεγχο και την  προστασία του δομημένου περιβάλλοντος :
Η  Ελληνική Πολιτεία είναι η μόνη που μπορεί να δομεί και να καταστρέφει τα ρέματα ατιμώρητα, όλοι οι άλλοι θα τιμωρούνται ! … με  απόηχο τους πέντε πνιγμένους στην Μεσσηνία και μία αγνοούμενη στην Θεσσαλονίκη
* Ποιοι είναι ο Δούρειος Ίππος των ρεμάτων
http://www.ilioupoligiaolous.gr/article.php?id=13390
* 25-3-17  Κυρία και Κύριε Πρωθυπουργέ μπορείτε, αλλά μήπως θα θέλατε κιόλας, να παρέμβετε ώστε  να μην πλημμυρίζουν οι πόλεις και  τα σπίτια μας?
* 22-5-17 1η Συγκέντρωση ενημέρωσης και αναστοχασμού στο Γεφυράκι της οδού Έλλης Άλιμος – Π. Φάληρο
“Τα νερά σας στο δήμο σας και όχι στον δικό μας είσαστε παράνομοι και θέτε το κακό μας”
* 23, 24, 25-5-17 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Το ΣτΕ/Ε¨ απέρριψε το αίτημα για διακοπή της Εκτροπής υδάτων Ηλιούπολης στους κάτω Δήμους – ΕΓΙΝΕ η 1η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ :
 24-5-2017
 Το ΣτΕ/Ε απέρριψε το αίτημα για διακοπή της Εκτροπής 25-5-17  :
* βίντεο :  https://youtu.be/QfnABoXToTA                                          
11- 6 – 17 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αυτοκινητοπομπή μέλη της  συντονιστικής επιτροπής της  ρέω φύση ζω για την διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης έκαναν σήμερα Κυριακή 11- 6-17 την πρώτη δράση τους διασχίζοντας την Ηλιούπολη τις περιοχές των παράνομων έργων, καταλήγοντας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Αρσάκειο.

  1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :
Ούτε ένα ρεματάκι δεν θέλετε να σώσετε !…..
¨σύντροφοι¨ εμπρός, στο δρόμο που χάραξε, ο ¨σύντροφος¨ Σγουρός      
7,9 – 11- 17
Σχόλιο μας που αναρτήσαμε κάτω από   άρθρο πολιτών της Ραφήνας, που ενδιαφέρονται να διασωθεί το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας και που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα τοπική.

loading...

1 thought on “Γενοκτονία ρεμάτων διαχρονική – διακομματική, ακόμα και σήμερα, μπροστά στα άψυχα κορμιά και τον πόνο των πολιτών

  1. Θυμάσαι;…. ''Αν το πληρώσεις μπορείς να το σώσεις…!…., '' Αφελέστατε νεο-Έλληνα, μπορείς να το σώσεις, αλλά μόνο από το ανθελληνικό κράτος!… όχι καί από την βροχή!!!……………. …Ε.

Comments are closed.