ΔΝΤ: Δεν θέλουμε να φύγουμε από την Ευρώπη- Θα είμαστε χρήσιμοι μέσω της επιτήρησης

Η μόνη χώρα της Ευρώπη που εμφανίζει παραγωγικό κενό είναι η Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ίδια έκθεση διατυπώνονται συστάσεις για απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια.

«Εκτός από την Ελλάδα, στην αναπτυγμένη Ευρώπη, τα κενά παραγωγής εκτιμάται ότι είναι σχετικά μικρά, κλειστά ή θετικά. Το κενό παραγωγής στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να κλείσει το 2018», αναφέρει η έκθεση.

Απόσυρση τραπεζών από Βαλκάνια

Υπέρ της εξόδου των ελληνικών τραπεζών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τάσσεται ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του στην οποία περιλαμβάνει ένα ολοκλήρο κεφάλαιο για τις τραπεζικές εξελίξεις στη Σερβία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι μετά τα δύσκολα χρόνια της ευρω-κρίσης εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες όσον αφορά τις θυγατρικές ορισμένων ελληνικών ιδρυμάτων.

«Ενώ οι αναταραχές έχουν υποχωρήσει, το επόμενο βήμα θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια να διαχειριστούν την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή», αναφέρει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατάρτισαν τα ελληνικά ιδρύματα στο πλαίσιο των Μνημονίων ούτως ή άλλως προβλέπουν μεγάλη αποκλιμάκωση δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Ως παραδείγματα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Σερβία, ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν αποκλείεται να έχει πουλήσει έως τον Ιούνιο του 2018 τις θυγατρικές της σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων αυτών στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Η Εθνική έχει ήδη πουλήσει τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία στον ουγγρικό όμιλο OTP, ενώ εκτός Σερβίας βρίσκεται και η Alpha Bank, έχοντας συμφωνήσει τη μεταβίβαση του τοπικού βραχίονά της στην σερβική MK Group.

Στον πίνακα με κόκκινο χρώμα αποτυπώνεται το αρνητικό παραγωγικό κενό που καταγράφεται στην Ελλάδα

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνοντας λόγο για σημαντική ενίσχυση και διεύρυνση της ανάκαμψης στην περιοχή.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναβαθμίζει κατά 0,5% στο 2,4% την πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2017 έναντι ανάπτυξης 1,7% το 2016. Παράλληλα, τοποθετεί στο 2,1% την πρόβλεψη για ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018, αναβαθμίζοντας και πάλι τις αρχικές τις εκτιμήσεις κατά 0,2%.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή ανάκαμψη διαχέεται και στον υπόλοιπο κόσμο, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια ανάπτυξη. Σε μερικές ανεπτυγμένες και αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα επίπεδα ανεργίας έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Επίσης, οι περισσότερες αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες βιώνουν ισχυρές αυξήσεις μισθών. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ωστόσο, η αύξηση των μισθών είναι υποτονική παρά την μειούμενη ανεργία.

ΔΝΤ: Δεν θέλουμε να αποχωρήσουμε από την Ευρώπη

«Η ανάκαμψη αυτή φαίνεται όλο και πιο ανθεκτική», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Joerg Decressin, κατά την παρουσίαση της έκθεσης.

Το ΔΝΤ είναι υποστηρικτικό ως προς το σχέδιο της Ευρώπης για μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει ο αναπληρωτής επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Joerg Decressin.

«Είμαστε υποστηρικτικοί για το στόχο. Με την κατάλληλη δομή διακυβέρνησης και μια εντολή για ισχυρή επιτήρηση, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να ενισχύσει τις ικανότητες αποτροπής κρίσεων και τη διαχείριση στην ΕΕ», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ μετά και την εμπλοκή του με το ελληνικό πρόγραμμα και τις συγκρούσεις με Αθήνα και Βερολίνο, ο κ. Decressin ξεκαθαρίζει: «Δεν έχουμε στόχο να αποχωρήσουμε από τη στήριξη της Ευρώπης, το αντίθετο μάλιστα».

«Παραμένουμε στη διάθεση των ευρωπαίων μετόχων μας για να βοηθήσουμε με όποια κρίση ενδεχομένως προκύψει. Επίσης ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να διατελούμε χρήσιμο ρόλο μέσω της επιτήρησής», δήλωσε.

Oι προβλέψεις για την Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση του γενικότερα για την Ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 1,8%, με 2,6% το 2018 και κατά 1,9% του ΑΕΠ το 2019, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα επί τα χείρω τη δική της πρόβλεψη (ανάπτυξη 1,6% το 2017). Για τις καθαρές επενδύσεις το Ταμείο βλέπει αύξηση 10,8% εφέτος, κατά 11,8% το 2018 και κατά 13,1% το 2019.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμά πως θα ανέλθει σε 1,7% του ΑΕΠ εφέτος, σε 1,1% το 2018 και πως το 2019 θα υπάρξει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2%. Για το δημόσιο χρέος θεωρεί πως θα ανέλθει σε 180,2% του ΑΕΠ εφέτος, σε 184,5% του ΑΕΠ το 2018 και σε 177,9% του ΑΕΠ το 2019.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα φθάσει το 0,2% αυτό το έτος και το 0,1% το 2018 και το 2019. Για την καθαρή εξωτερική θέση της χώρας (καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) εκτιμά πως θα είναι αρνητική κατά 140,5% του ΑΕΠ εφέτος, κατά 130,8% του ΑΕΠ το 2018 και κατά 126,8% του ΑΕΠ το 2019.

Για την εγχώρια ζήτηση προβλέπει πως θα αυξηθεί κατά 0,6% εφέτος, κατά 2,4% το 2018 και κατά 1,9% το 2019. Το Ταμείο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί σε ετήσια επίπεδα στο 1,2% και θα αυξηθεί οριακά σε 1,3% το 2018 και στο 1,4% το 2019. Για την ανεργία το Ταμείο εκτιμά ότι θα μειωθεί από το 22,3% εφέτος στο 20,7% το 2018 και στο 19,5% το 2019.

loading...