Γ. Σταθάκης: «Αυτές είναι οι αλλαγές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το κοινωνικό μέρισμα»

Τις αλλαγές που προκύψουν τόσο στο τρόπο υπολογισμού της κιλοβατώρας όσο και στα λεγόμενα ΥΚΩ μετά την ψήφιση του κοινωνικού μερίσματος ανέλυσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Αρχικά δήλωσε πως τα περιβόητα ΥΚΩ είναι τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ακριβή παραγωγή ενέργειας στα νησιά (τη προσδιόρισε στα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο) που γίνεται με πετρέλαιο και μαζούτ. «Μέχρι στιγμής τα ΥΚΩ τα πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές, άρα αυτή η διαφορά του κόστους στα νησιά ενοποιούνται μέσω του λογαριασμού και αποδίδονται στο παραγωγό που είναι η ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «για πρώτη φορά μέρος του κόστους των ΥΚΩ θα το πληρώνει ο προϋπολογισμός! Ο στόχος είναι προφανής, καθώς υπάρχει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες επιμερισμός πληρωμής των ΥΚΩ από καταναλωτές και προϋπολογισμό! Αυτός ο επιμερισμός είναι επιβεβλημένος στη συγκεκριμένη συγκυρία γιατί διαφορετικά θα υπήρχε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ 7-10%».

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ακόμα ότι από τα 360 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στη ΔΕΗ πρόκειται για έλλειμμα που δημιουργήθηκε τη τριετία 2012-2014. «Τα ΥΚΩ τιμολογούνται από μια διαδικασία προοδευτικής φορολόγησης σαν απότομη σκάλα! Μέχρι 1.600 κιλοβατώρες ένα συγκεκριμένο ποσό. Αυτή τη σκάλα τη κάνουμε ευθεία ή με μια καμπύλη διατηρώντας τη προοδευτικότητα. Εξομαλύνουμε αυτή τη καμπύλη των ΥΚΩ για να γίνει δικαιότερη αποτίμηση και να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αυτό θα επηρεάσει απόλυτα δύο κατηγορίες καταναλωτών: όσους είναι μεταξύ 1600 και 2000 και κυρίως τη μεσαία τάξη που είναι λίγο πάνω από τις 2000! Σε αυτούς η διαφορά θα είναι σημαντική!».

loading...