ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ






3 ΒΙΝΤΕΟ

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που συνεδρίασε στο Φανάρι υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αποφάσισε χθες Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου
Τσαλίκη της Μονής Οσίου Δαυΐδ στην Εύβοια (1920-1991).

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Γέροντα από τον Μόρφου Νεόφυτο

Δείτε επίσης το ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας: Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης-

Ο γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, ο σύγχρονος γέροντας της Εύβοιας

Μόρφου Νεοφύτου*

Ο γέρο-Ιάκωβος εγεννήθη το 1920 στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας, εις το Λιβίσι της Μάκρης, απέναντι από τη γειτονική μας νήσο Ρόδο.

Ένεκεν αυτής της γειτονίας ένιωθε πάντοτε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Κύπρο. Η μάνα του Θεοδώρα, όταν ήθελε να παρακαλέσει την Παναγία, εγύριζε κατά τα βουνά του Κύκκου και φώναζε: «Παναγία του Κύκκου μου. Φύλαγε τα παιδιά του κόσμου και τα δικά μου».

Αυτή τη σχέση της μάνας του με την Παναγία του Κύκκου, με την Κύπρο, θα την κληρονομήσει ο γέροντας μαζί με όλη τη μικρασιατική παράδοση και θα τη μεταφέρει πρόσφυγας το 1922 στη βόρεια Εύβοια.

Όταν τα καράβια της προσφυγιάς έφτασαν το 1922 στον Πειραιά, με τους πονεμένους πρόσφυγες να παρηγορούνται με τη σκέψη ότι θα τους αγκάλιαζε η μητέρα Ελλάδα, τότε άκουσαν τους ανθρώπους του λιμανιού να βρίζουν τον Χριστό και την Παναγία: «Για τους δικούς μας ανθρώπους», έλεγε ο γέροντας, «ήταν πρωτάκουστα ακούσματα και όλοι φωνάξαμε, παρά να βρίζουν τον Χριστό και την Παναγία μας, καλύτερα πίσω στους Τούρκους».

Σε άλλη εκδήλωση υπό την Ι.Μ.Θεσσαλονίκης στον Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου Πανοράματος πριν από ένα χρόνο πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η σχετική εισήγηση του Μητροπολίτου Σιατίστης και Σισανίου εισήγησις π. Παύλου Ιωάννου, με θέμα: «ΓΕΡ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ : Σημείο του Θεού στην εποχή μας»

 
Οι κυνηγημένοι πρόσφυγες ήταν φορείς μιας άλλης παράδοσης, αυστηρής, καλογερικής. Και ο γέροντας ένιωθε πάντοτε ότι ήταν απόγονος αγίων ανδρών, αφού άκουε από τη μάνα του ότι καταγόταν από εφτά γενεές ιερέων.

Ένας από αυτούς ήτο ασκητής στα Ιεροσόλυμα, την ίδια δε τη μάνα του Θεοδώρα τη χαρακτήριζε ως ασκήτρια. Είχε τόση αρετή η ευλογημένη αυτή γυναίκα, που προείδε τον θάνατό της πολλές μέρες πριν και τον ανακοίνωσε στα παιδιά της, για να τα προετοιμάσει.

Την προσφυγική οικογένεια του Τσαλίκη τη δέχτηκαν τα φιλόξενα χώματα της βορείου Ευβοίας, συγκεκριμένα το χωριό Φαράκλα. Εκεί έμαθε τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού, τα οποία ήσαν και τα τελευταία. Δεν συνέχισε ο γέροντας στο γυμνάσιο. Ο πατέρας του ένεκεν της φτώχειας, που είχαν τότε, τον έβγαλε από το σχολείο και τον έπαιρνε μαζί του στα κτίσματα, για να τον βοηθά.

Ο γέροντας Ιάκωβος και η Αγία Παρασκευή

Τα βράδια, όταν όλοι κοιμόντουσαν στο σπίτι, έβγαινε κρυφά και πήγαινε σε ένα ξωκλήσι του χωριού, για να προσευχηθεί, στην Αγία Παρασκευή. Εκεί έκανε πολλές μετάνοιες, όπως τον συνήθισε η μάνα του Θεοδώρα, και προσευχόταν για ώρες πολλές. Μετά γύριζε στο σπίτι, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τίποτα.

Ένα βράδυ εκεί στο ξωκλήσι, που γονατιστός ο μικρός Ιάκωβος προσευχόταν, είδε μια σκιά μέσα στο ιερό. Αυτός φοβήθηκε και το πρωί το είπε στη μάνα του. Η διακριτική κυρία Δωρούλα του λέει: «Μη φοβάσαι, Ιακωβάκο μου, το ράσο του παπά θα είναι και το φεγγάρι του κάνει σκιά». Έτσι διασκέδασε το λογισμό του Ιακωβάκου της.

Το βράδυ πήγε πάλι ο μικρός μας γέροντας στο ξωκλήσι για τον κανόνα του. Όταν τέλειωσε και εξερχόταν από το ταπεινό ξωκλήσι, είδε κάτω από ένα μεγάλο δένδρο μια ψηλή μαυροφορεμένη γυναίκα να του κάνει νόημα να την πλησιάσει.

Πήγε κοντά της και τον ρωτά: «Τι θέλεις, Ιάκωβέ μου, να σου χαρίσω για τις τόσες προσευχές, που κάνεις στο σπίτι μου;».

«Ποια είσαι εσύ, καλή μου κυρία;»

«Εγώ είμαι η Αγία Παρασκευή και ό,τι μου ζητήσεις θα στο δώσω».

«Εγώ είμαι μικρός και δεν ξέρω τι θέλω, θα ρωτήσω όμως τη μάνα μου και ό,τι μου πει θα στο ζητήσω».

Το πρωί λέει στην ευλογημένη μάνα: «Μάνα, ψες έξω από το ξωκλήσι είδα την Αγία Παρασκευή και μου είπε, ό,τι της ζητήσω θα μου το δώσει. Τι να της ζητήσω, μάνα;». Άνοιξε τότε η μάνα τα δυο της χέρια διάπλατα, σαν να ‘θελε να χωρέσουν όλον τον ουρανό, και έκραξε φωνή μεγάλη: «Την τύχη μου, Αγία Παρασκευή, να μου δώσεις, την τύχη μου».

Την επομένη ο μικρός Ιάκωβος επανέλαβε, σαν γνήσιος υποτακτικός, τα λόγια της γερόντισσάς του στην αγία. Η Αγία Παρασκευή στην απλοϊκή απάντηση της μάνας Θεοδώρας απάντησε προφητικά: «Θα σου δώσω εγώ τύχη, να τη ζηλέψουν πολλοί».

Έλεγε αργότερα σ’ εμάς ο γέροντας: «Και μήπως ψέματα μου είπε, παιδάκι μου, η Αγία Παρασκευή; Μικρή τύχη μου έδωκε; Με έκαμε ιερέα των μυστηρίων του Θεού!». Και θυμόταν και μας διηγιόταν με το ιδιαίτερο γεροντικό του χιούμορ. «Όταν λειτουργούσε ο παπάς του χωριού, την ώρα, που οι ψάλτες έψαλλαν, «Οι τα Χερουβείμ μυστικώς εικονίζοντες…» εγώ άκουα φτερουγίσματα γύρω από την Αγία Τράπεζα. Ο παπάς ενόμιζα ότι δεν έχει σώμα. Είναι άγγελος. Έλεγα έχει δυο κόκαλα στους ώμους, σαν κρεμάστρα, και κρέμονται τα ράσα απ’ εκεί».

ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TΑ BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...

4 thoughts on “ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ

  1. Ολοι οι παπαδες ειναι ληστες και περισσοτερο ο Γαβριηλ Τσαφος με τη μαφια του Κλεβει παιδια απτα σπιτια τους και ζηταει λιτρα να τα αφησει Τα παει σε ενα ψυχιατρειο που λεγεται μοναστηρι

  2. Το όνομα Ιάκωβος αποτελεί την εξελληνισμένη απόδοση του εβραϊκού
    ονόματος
    Γιαακόβ (יעקב), που σημαίνει: ο κάτοχος της φτέρνας!

    Πολλά εβραϊκά ονόματα χρησιμοποιούν οι εβραιογενείς
    θρησκείες (Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός).
    Το Αβραάμ έγινε από τους Μουσουλμάνους Ιμπραήμ,
    το Ιωσήφ Γιουσούφ, το Μωυσής έγινε Μούσα…..

    Εβραϊκά ονόματα είναι:
    Αδάμ, Εύα, Άννα,
    Βαρνάβας, Γαβριήλ, Δανιήλ, Δαυίδ, Ελισσαίος, Εμμανουήλ, Εφραίμ, Ζαχαρίας, Ηλίας,
    Ησαϊας, Ιεζεκιήλ, Ιερεμίας, Ιορδάνης, Ιωάννης, Ιωνάς, Ιωσήφ, Λάζαρος, Μαρία, Μιχαήλ, Ναθαναήλ, Ραφαήλ, Σάββας, Σαμουήλ,
    Σάρρα, Σεραφείμ, Συμεών, Χερουβείμ, κ.ά.

    Δίνετε στα ελληνόπουλα ονόματα των ενδόξων προγόνων μας.
    Τώρα αν κάποιος Έλληνας έχει εβραϊκό όνομα δεν
    πρέπει να νιώθει ενοχές, γιατί άλλοι
    πιθανότατα από άγνοια, το επέλεξαν γι αυτόν.

    Η επιλογή όμως από ρασοφόρο
    εβραϊκού ονόματος ως "πνευματικού", όταν μάλιστα αυτός μισθοδοτείται και από το ελληνικό δημόσιο,
    είναι ηθικά και εθνικά απαράδεκτη.
    Ντροπή!

  3. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΟ,ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΕ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕ.
    ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Σ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΑΛΟΥΧΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΟΥ..!..ΑΓΙΟΣ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ,ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΚΗΝΟΎΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ Σ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..ΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΝ ΙΑΚΩΒΟ!..ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ..!

    Χανς Κριστιαν Αντερσεν

  4. LIGA GIA TON IAKOVO!!! EPIGE STO MONASTIRI GIATI IHE EGKLIMATISI KE THA PIGENE FILAKI, POTE DEN EPISTEPSE IS TON IISU HRISTO KE AGIUS!!!!!!!!! ITAN ROSIKIS KATAGOGIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O VARTHOLOMEOS PU TON AGIOPIISE INE KI AFTOS TO IDIO EGKLIMATIAS, EVREOMASONOS, SATANISTIS, ME AXIOMATA ANOTATIS MASONIAS, GENIKOS PATRIARHIS – PAPAS – TU GALAXIA MIKRI ELLAS! TO IDIO KE O ARHIEPISKOPOS TIS ELLADOS EVREOMASONOS,SATANISTIS, KE IPURGOS PEDIAS TIS ELLADOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O IDIOS KRATA KE TIN IKONOMIA TIS ELLADOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OLA INE 100% ALITHI KE OPIOS DEN PISTEVI!!! NA EREVNISI TAS GRAFAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! XIPNISTE GIDOPROVATAAAAAAAAAAAAAAAA EVREOLIKI STO MANDRI XIPNISTEREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Comments are closed.