Ν.Μαγγίτσης: Βάζουμε στόχους,όχι όνειρα του καναπέ-Έμπνευση μου το Πήλιο

Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη…
Αντισυμβατικός αναρριχητής στα κακοτράχαλα μονοπάτια της ζωής αποδεικνύεται ο Νίκος Μαγγίτσης… Μια προσωπικότητα ιδιαίτερη, ένας άνθρωπος που έχει μάθει να πραγματώνει τους στόχους του και συνάμα αφορίζει τα όνειρα του καναπέ!

Το όνομα του συνυφασμένο με 42 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και την απόλυτη πρωτιά, καθώς είναι ο μόνος Έλληνας που έχει ανέβει στις «7 summits», τις 7 κορυφές του κόσμου, καθώς και ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει πεζοπορικά στο Βόρειο και Νότιο Πόλο.

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ο ίδιος με μεταπτυχιακή διατριβή «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο», ζει στην Αγριά και προπονείται στο Πήλιο. Ο Νίκος Μαγγίτσης θα είναι ο οδηγός μας στην πεζοπορική εκδρομή των Outdoor Games το Σαββατοκύριακο 18 & 19 Νοεμβρίου και θα μας ξεναγήσει στο….δικό του “βουνό των Κενταύρων”.

Ο Νίκος Μαγγίτσης μίλησε αποκλειστικά στην σελίδα των Outoor Games και μοιράζεται στιγμές και εμπειρίες ενόψει της επερχόμενης εκδρομής.

“Το Πήλιο μου αρέσει πολύ, με εμπνέει να προπονήσω το κορμί μου και να δυναμώσω ψυχή και πνεύμα!” αναφέρει χαρακτηριστικά.»

Ανδρέας Βρόντος (υπεύθυνος Outdoor Games): Πρότυπο δυναμισμού και αποφασιστικότητας ο Νίκος Μαγγίτσης.
Τον θαυμάζουμε και τον ακολουθούμε πιστά!

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξή του:

-Νίκο Μαγγίτση, από το 2003, που έβαλες σκοπό της ζωής σου να αγγίξεις τις 7 Κορυφές του κόσμου («7 Summits»), μέχρι το σήμερα έχοντας φτάσει στο σημείο να είσαι ο πρώτος Έλληνας που το κατάφερε τι μεσολάβησε; Πόσο σε έχει σημαδέψει όλη αυτή η προσπάθεια και η συμμετοχή σε 42 ορειβατικές αποστολές σε όλο τον κόσμο;

Τον Ιανουάριο του1994 μαζί με 3 Αγριώτες αναρριχητές πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας ορειβατική αποστολή (ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ) στο Κιλιμάντζαρο της Αφρικής. Από τότε και μετά η ζωή μου μπήκε σε έναν ορειβατικό ρυθμό, σε αλληλουχία ορειβατικών αποστολών. Κάθε χρόνο οργανώναμε και πραγματοποιούσαμε νέες και δυσκολότερες αναβάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γής.

Μέχρι και σήμερα έχω την τύχη και την τιμή να είμαι ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που έχει ολοκληρώσει το project των “7 summits”, την ανάβαση στην ψηλότερη κορφή κάθε ηπείρου του πλανήτη μας. Επιπλέον θέλω να σταθώ και στις πρώτες πεζοπορικές προσπάθειες που έγινε από Έλληνα να φτάσει σε Βόρειο και Νότιο Πόλο με σκί. Τι μεσολάβησε; Μεσολάβησε όραμα, προγραμματισμός, προσπάθεια.

-Στα πρώτα σου βήματα, χρόνια πίσω όταν ανακάλυπτες το “βουνό των Κενταύρων”, το Πήλιο, ποιος ήταν ο δικός σου “Χείρωνας” που σε μύησε ούτως ώστε να φτάσεις στον δικό σου προσωπικό άθλο των «7 Summits»;

Ξεκίνησα την ορειβασία με τον «δάσκαλό» μας, γυμναστή τον Γιώργο Ευθυμίου στο Γυμνάσιο Αγριάς. Από εκεί και μετά η εξέλιξη των πραγμάτων πάντα σαν αθλητής του ΕΟΣ ΒΟΛΟΥ με τις σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με έφεραν πιο κοντά σε μια εμπεριστατωμένη και επιστημονική προσέγγιση της ορειβασίας και της αναρρίχησης. Όλα ξεκίνησαν από το Πήλιο που είναι βουνό μοναδικής ομορφιάς με δυνατότητες για μεγάλες και μικρές πεζοπορικές διαδρομές αλλά και πολλές και δύσκολες αναρριχήσεις σε βράχους. Το Πήλιο μου αρέσει πολύ, με εμπνέει να προπονήσω το κορμί μου και να δυναμώσω ψυχή και πνεύμα!

-«7 SUMMITS» Ασία: Έβερεστ, 8.850 μ. Νότια Αμερική: Ακονκάγκουα, 6.962 μ. Βόρεια Αμερική: Μακ Κίνλεϊ, 6.194 μ. Αφρική: Κιλιμάντζαρο, 5.895 μ. Ευρώπη: Ελ Μπρους, 5.642 μ. Ανταρκτική: Βίνσον, 4.897 μ. Ωκεανία: Κάρστενζ, 4.884 μ. Ποια αποστολή μπορείς να ξεχωρίσεις και γιατί;

Έχω να ξεχωρίσω την ανάβαση μας στο Έβερεστ το 2004, και τη μοναδική Ελληνική και ανεπανάληπτη αναρρίχηση στο Κάρστενζ της Δυτικής Παπούα. Στο Έβερεστ μαζί με τον φωτογράφο και φίλο Βασίλη Οικονόμου από την Αγριά Μαγνησίας, έκανα πολύ καλούς φίλους, Robert Huygh (Βέλγιο και σήμερα κουμπάρος μας) , Rupert Heider (Ελβετία), ενώ στη Δυτική Παπούα ταξιδέψαμε 5 φορές για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο απρόσιτο βουνό, που τελικά ανεβήκαμε τον Μάρτιο του 2008. Τότε ολοκληρώσαμε και τον στόχο των 7 summits.

-Υπήρξαν στιγμές όλα αυτά τα χρόνια κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αποστολών που φοβήθηκες για τη ζωή σου ή για τη ζωή των συντρόφων σου;

Ως εμπνευστής και οργανωτής ορειβατικών αποστολών, είχα και έχω τον πλήρη έλεγχο με κύριο γνώμονα την ασφάλεια την δική μου και των συντρόφων μου. Σε πολύ δύσκολες στιγμές και σε μοναδικές αναβάσεις είχα φώτιση για το αν έπρεπε να συνεχίσω ή να επιστέψω στη βάση. Συχνά η λογική υποτάσσεται από το συναίσθημα και αυτό είναι επικίνδυνο. Περισσότερο ανησυχούσα για τους συντρόφους μου, παρά για μένα τον ίδιο. Η εμπειρία μας και οι γνώσεις μας πλέον, μας οδηγούν σε μια πιο ασφαλή και ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση που η ασφάλεια η δική μου και των συντρόφων μου είναι προτεραιότητα.

-Τι σημαίνει για εσένα το βουνό; Ποια εφόδια πρέπει να έχει κάποιος για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του;

Για μένα και τους συντρόφους μου, βουνό σημαίνει ο χώρος που περνάμε όμορφα σε ότι και να κάνουμε (τρέχουμε, περπατάμε, κάνουμε αναρρίχηση κλπ). Βάζουμε στόχους (όχι όνειρα, γιατί τα όνειρα είναι για τους οκνηρούς λάτρεις του καναπέ) και «παλεύουμε» να τους πετύχουμε. Για να πετύχεις τον στόχο σου στο ψηλό βουνό πρέπει να είσαι αποφασισμένος. Πρέπει να το αγαπάς το βουνό. Πολλές φορές κουραστήκαμε, πονέσαμε, κρυώσαμε, λυπηθήκαμε. Πότε όμως δεν μετανιώσαμε γι’ αυτό που κάναμε, γιατί το κάνουμε με αγάπη…

-Υπάρχει μαγική συνταγή για όσους βάζουν τόσο ψηλούς στόχους σαν τους δικούς σου;

Μαγικές συνταγές υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Στα βουνά υπάρχει στόχος, δουλειά, προσπάθεια. Εκεί βέβαια ο καθένας ζει το παραμύθι του, και η κάθε κορφή είναι η δική του πριγκίπισσα…

loading...