ΜΙΑ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΥ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!

ΚAI ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ!
ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΜΟΥ- ΑΘΗΝΑΣ

Είναι να απορεί κανείς! Έλληνας Χριστιανός να αναμασάει προτεσταντικές τσιχλόφουσκες, που παρουσιάζουν την οντολογική επανάσταση (στην κυριολεξία της) της παρουσίας και διδασκαλίας του Χριστού σαν μια κοινωνική καρικατούρα, παθητική, απολιτική, που έχει μια...
ειρηνιστική διάθεση "καθίστε στον καναπέ σας", ωφέλιμη για τους τραπεζίτες όπως τους περιγράφει ο μεγάλος Πεσόα στον " Αναρχικό τραπεζίτη"  (Αλήθεια γιατί ατάλαντοι προτιμήσατε το ημιτελές και ακίνδυνο "η ώρα του διαβόλου" από τον επικαιρότατο " Αναρχικό τραπεζίτη" που προλέγει και   αποκαλύπτει τραπεζίτες τύπου Σόρος;).


Το αναδημοσιεύουμε ως ιδεολόγημα προς αποφυγήν!
Η Ορθοδοξία έχει γεννήσει μόνο επαναστάτες! Καραισκάκηδες, Κολοκοτρώνηδες, Μακρυγιάννηδες, Τον Σολωμό  τον Παύλο Μελά και πάνω από όλους τον Καποδίστρια!

Και πάντως από τον Τολστόι εμείς προτιμούμε τον αναρχισμό του Ντοστογιέφσκυ!

Ο Αλέξανδρος Χριστογιαννόπουλος είναι Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Loughborough της Μεγ. Βρετανίας. Στα επιστημονικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται ο χριστιανισμός (κυρίως), ο αναρχισμός και ο πασιφισμός αλλά και η πολιτική σκέψη του Λέοντα Τολστόι, η θρησκεία, η πολιτική, η πολιτική βία και η μη βία αλλά και η πολιτική θεολογία.

Συζήτησε με τη Φωτεινή Μαστρογιάννη για τον αναρχισμό και τον Χριστιανισμό.


Φωτεινή Μαστρογιάννη: Αλέξανδρε, τι είναι ο Χριστιανικός αναρχισμός;


Αλέξανδρος Χριστογιαννόπουλος: Ο Λέων Τολστόι είπε :«Ο Χριστιανισμός στην αληθινή του έννοια βάζει τέλος στο κράτος. Αυτό ήταν κατανοητό από την αρχή του και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός».


Η βασική ιδέα πίσω από τον χριστιανικό αναρχισμό είναι, όσον αφορά την πολιτική, ότι ο «αναρχισμός» είναι αυτός που ακολουθεί (ή πρόκειται να ακολουθήσει) τον «Χριστιανισμό».

Ο «αναρχισμός» εδώ μπορεί να σημαίνει, για παράδειγμα, την καταγγελία των καταπιεστικών πολιτικών θεσμών όπως είναι το κράτος (διότι μέσω αυτού γινόμαστε βίαιοι, γινόμαστε ειδωλολάτρες κοκ), το όραμα μίας κοινωνίας χωρίς κράτος ή / και τη θέσπιση μια αποκλειστικής κοινωνικής ζωής από τη βάση προς την κορυφή. 

Ο «Χριστιανισμός» μπορεί να γίνει κατανοητός, για παράδειγμα, με τον πολύ ορθολογιστικό τρόπο που τον ερμηνεύει ο Τολστόι, μέσα από το Ρωμαιοκαθολικό πλαίσιο προσέγγισης της Ντόροθυ Ντέι ή μέσω των διαφόρων Προτεσταντικών θεωρήσεων ανθρώπων όπως είναι ο Ζακ Ελλύλ, ο Βέρναρντ Ελλερ, ο Ντέιβ Αντριους ή ο Μάικλ Ελιοτ. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξουν διαφορετικοί τρόποι ερμηνείας του «Χριστιανισμού» και να υπάρχουν εξίσου πολλές πιθανές θεωρήσεις του «αναρχισμού». Αλλά ούτως ή άλλως, ο Χριστιανικός αναρχισμός είναι ένας όρος για την άποψη που υποστηρίζει ότι ο Ιησούς, όσον αφορά το πολιτικό πεδίο, είναι κάποιο είδος αναρχικού.


ΦΜ: Γιατί υπήρξε η ανάγκη συσχέτισης μίας πολιτικής ιδεολογίας, όπως είναι ο αναρχισμός, με τη θρησκεία;


ΑΧ:Τόσο οι πολιτικοί επιστήμονες όσο και το ευρύτερο κοινό χρησιμοποιούν ιδεολογικές ταμπέλες για να περιγράψουν πληθώρα ιδεών που εκτιμούνται και ασκούνται από πολλούς, με άλλα λόγια ταξινομούν και κατανοούν τα διαφορετικά πολιτικά ιδανικά και πρακτικές. 

Αυτές οι πολιτικές ιδεολογίες εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, παίρνουν διαφορετικές αποχρώσεις σε διαφορετικά πλαίσια, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν περαιτέρω υποκατηγορίες. 

Αυτές οι ετικέτες συχνά τείνουν να υπεραπλουστεύουν την πλούσια ποικιλία των αποχρώσεων των διαφορετικών ιδεολογικών θέσεων αλλά βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη μιας καλύτερης και βαθύτερης κατανόησης της τεράστιας ποικιλίας απόψεων που υπάρχουν.


Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]