Γυαλίζει το μάτι τους για χρήμα

Τη συνεχιζόμενη υπερ-συσσώρευση του πλούτου της Γης στα χέρια μερικών εκατομμυρίων κεφαλαιοκρατών -πιθανότατα ψυχασθενών- δείχνει ακόμη μία έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Η μελέτη (Global Wealth Report 2017) επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή το πλουσιότερο 1% της ανθρωπότητας -περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι- κατέχει σήμερα τον μισό πλούτο του κόσμου.

Στην «απέναντι όχθη» βρίσκονται 3,5 δισεκατομμύρια ενήλικες κάτοικοι αυτού του πλανήτη που αποτελούν το 70% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού. Εχουν ο καθένας τους περιουσιακά στοιχεία μικρότερα των 10.000 δολαρίων και συνολικά όλοι μαζί μόλις το… 2,7% του παγκόσμιου πλούτου.

Η πλειονότητά τους βρίσκεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων και σε Ινδία, Αφρική όπου πάνω από το 90% των ενηλίκων εκεί έχει σήμερα περιουσία μικρότερη των 10 χιλιάδων δολαρίων.

Σε κάποιες φτωχές χώρες της Αφρικής το ποσοστό του πληθυσμού που ανήκει σε αυτή την εισοδηματική ομάδα αγγίζει μάλιστα σχεδόν το 100%. Εκατοντάδες εκατομμύρια από αυτή την εισοδηματική ομάδα φυτοζωούν καθημερινά, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ.

Αντίθετα η κορυφή της πυραμίδας -τα 36 εκατομμύρια άνθρωποι κατέχουν τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια έκαστος- συνεχίζει να συσσωρεύει αμύθητα και σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστα πλούτη.

Το κραχ του 2008 και η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε όχι μόνο δεν μείωσαν τον πλούτο αυτής της ομάδας, αλλά αντίθετα της προσέφεραν ευκαιρίες για αβγάτισμα.

Συγκεκριμένα από 42,5% στην κορύφωση της κρίσης το 2008 το μερίδιό της στον παγκόσμιο πλούτο αυξήθηκε στο 50,1% φέτος. Οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη κατέχουν έτσι συνολικά όλοι μαζί περί τα 140 τρισ. δολάρια.

Στην ομάδα αυτή υπάρχει μάλιστα και μια υποομάδα παρά πολύ πλούσιων ανθρώπων η οποία πενταπλασιάστηκε σε σχέση με τις αρχές της χιλιετίας. Καθένας από αυτούς τους super πλούσιους έχει περιουσία μεγαλύτερη των 50 εκατ. δολαρίων.

Η υπερσυσσώρευση αυτή αντικατοπτρίζει αναμφίβολα τη ματαιοδοξία -και ενδεχομένως την… ανασφάλεια και τη διαστροφή- αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουν να μαζεύουν υλικά αγαθά τα οποία πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ στον πεπερασμένο βίο τους, στερώντας την ίδια στιγμή ζωτικής σημασίας πόρους από δισεκατομμύρια συνανθρώπους τους οι οποίοι καταδικάζονται σε εσαεί φτώχεια και εξαθλίωση.

Δείχνει όμως και ότι έννοιες όπως η αναδιανομή πλούτου και η δικαιοσύνη είναι πλέον άγνωστες για την πλειονότητα αυτών που διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού.

Η έρευνα της Credit Suisse υπογραμμίζει ότι οι μεγαλύτεροι χαμένοι του διευρυνόμενου εισοδηματικού χάσματος στην ανθρωπότητα είναι οι νέοι. Ελάχιστοι από αυτούς θα καταφέρουν, σύμφωνα με την έρευνα, να κάνουν κάποια περιουσία στη διάρκεια του βίου τους.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης

http://www.efsyn.gr

loading...