ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΥΦΛΕΚΤΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ ΠΕΔΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ; +

ΛΙΒΑΝΟΣ, ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ






Γράφει ο Αλέξης Ζακυνθινός

Κανένας πόλεμος δεν διεξάγεται για ιδεολογικούς λόγους αλλά, σχεδόν πάντοτε, για οικονομικούς –

όπου οι φυσικοί πόροι και η ενέργεια διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Άρθρο

Σύμφωνα με τις διεθνείς αναλύσεις, ο μεγάλος πόλεμος του φυσικού αερίου έχει ήδη δύο διαφορετικά μέτωπα: ένα ήσυχο βόρειο μέτωπο στην Ουκρανία, ισορροπημένο μέχρι στιγμής, καθώς επίσης ένα ταραχώδες νότιο μέτωπο στη Συρία – όπου η Δύση φαίνεται να χάνει.

 Με βάση όμως τις πρόσφατες εξελίξεις, πιθανολογείται το άνοιγμα ενός τρίτου μετώπου στο Λίβανο, μέσω του οποίου η Δύση ελπίζει να ανακτήσει τις απώλειες της – κρίνοντας από τις ειδήσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Λίβανος, η HEZBOLLAH καλύτερα (=το κόμμα του Αλλάχ ή του Θεού, σιίτες), κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας(σουνίτες).

Υπενθυμίζουμε εδώ πως προηγουμένως το Ισραήλ έκανε γνωστή την προετοιμασία του για τη διεξαγωγή ενός πολέμου με τη HEZBOLLAH στο Λίβανο– με μία οργάνωση που είναι μέρος της λαϊκής κυβέρνησης του Λιβάνου, με έδρες στο Κοινοβούλιο του, έχοντας χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική από τις Η.Π.Α., τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Ισραήλ, τη Μ. Βρετανία και την ΕΕ.

Περαιτέρω, είναι γνωστό πως κανένας πόλεμος δεν διεξάγεται ποτέ για ιδεολογικούς λόγους αλλά, σχεδόν πάντοτε, για οικονομικούς – όπου οι φυσικοί πόροι και η ενέργεια διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Στα πλαίσια αυτά μπορεί μεν ως εχθρός να αναφέρεται η HEZBOLLAH, αλλά ο πραγματικός αν και έμμεσος στόχος είναι ο Λίβανος – ως εκείνος ο σύνδεσμος, μέσω του οποίου θα μπορούσε να μεταφερθεί φυσικό αέριο από το Ιράν στην Ευρώπη (τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως – γράφημα).

Προηγουμένως ήταν η Συρία, την οποία προσπάθησε δήθεν να «απελευθερώσει» η Δύση – ενώ σήμερα ίσως επιβληθεί η ίδια «σωτηρία» στους πολίτες του Λιβάνου.

Ειδικά όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησε τον πόλεμο στην Υεμένη και στη Συρία, «επιτέθηκε» εναντίον του Κατάρ απομονώνοντας το και σήμερα σχεδιάζει κάτι ανάλογο με το Λίβανο – ενώ από το Σάββατο, αφού είχε ηττηθεί το ισλαμικό κράτος στα τελευταία προπύργια του στο Ιράκ και στη Συρία, ακολούθησε μία σειρά πολιτικών γεγονότων, όπου εν πρώτοις ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανακοίνωσε από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, την παραίτηση του.

Σε κάθε περίπτωση η Σαουδική Αραβία έχει εξελιχθεί από ένα κράτος που περιβαλλόταν από συμμάχους, σε ένα Έθνος που είναι περικυκλωμένο από εχθρούς – όπως κατά κάποιον τρόπο το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...