Ο Πάνος Σκουρλέτης για ευρωεκλογές, εκλογικό νόμο και το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς

«Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές υπογράμμισε πως «προσανατολιζόμαστε σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη “μερίδα του λέοντος” ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τα Τοπικά Συμβούλια – αντιθέτως, μελετούμε την ενδυνάμωσή τους».
Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι «η απλή αναλογική για τις βουλευτικές εκλογές είναι ήδη νόμος του κράτους. Δυστυχώς, δεν θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, επειδή δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία λόγω της στάσης συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης» και υπογράμμισε «αν έχουν μετανιώσει για τη στάση τους, ας το δηλώσουν κι εμείς εδώ είμαστε.
Ο υπουργός Εσωτερικών σε ερώτηση για το χρόνο των δημοτικών εκλογών υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος οι ευρωεκλογές διά νόμου να γίνονται την ίδια μέρα με τις αυτοδιοικητικές. Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτισή τους λειτουργεί παραμορφωτικά για την Αυτοδιοίκηση. Επομένως, μια ολιγόμηνη μετάθεσή τους θα βοηθήσει».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά εκτίμησε ότι «δεν δεσμεύονται ότι θα ενοποιηθούν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν έχουν διαμορφώσει ένα στοιχειώδες προγραμματικό πλαίσιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ποιου κόμματος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα εκλεγεί» και τόνισε «αν όλα αυτά δεν είναι βαθιά απολιτικά και υποτιμητικά, πρώτα απ’ όλα γι’ αυτούς που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο χώρο, τότε τι είναι; Πρόκειται για την αποθέωση της μεταδημοκρατίας και της μεταπολιτικής ή απλώς για μια αστεία υπόθεση».

loading...