Μιράντα Ξαφά: Οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν κι άλλο

«Η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, αλλά η κυβέρνηση η σημερινή επιμένει σε τόνωση της ζήτησης», είπε η οικονομολόγος, συγγραφέας και μέλος της Δ.Ε. της «Δράσης»,
Μιράντα Ξαφά, παρουσιάζοντας το βιβλίο της, με τίτλο : «Δημόσιο Χρέος», σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του γραμματέα της Δράσης Γιάννη Ανδρουλάκη.
Η κ. Ξαφά υποστήριξε ότι «η διαδικασία προσαρμογής σε χαμηλότερα επίπεδα δανεισμού, θα ήταν λιγότερο επίπονη, αν αυξάνονταν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές για να αντισταθμίσουν την αναπόφευκτη μείωση της κατανάλωσης» και πρόσθεσε :
«Αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι η λιτότητα. Ανυπομονεί να αυξήσει μισθούς και συντάξεις, δηλαδή να επιστρέψει στις πολιτικές που προκάλεσαν την κρίση. Επιδιώκει και επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αντί για το σημερινό σύστημα που σε επίπεδο επιχείρησης αποφασίζονται οι μισθοί».
Υποστήριξε, επίσης, ότι η σημερινή προσαρμογή βασίστηκε σε «υπερφορολόγηση» και πρόσθεσε ότι οι δημόσιες δαπάνες δεν έχουν επιστρέψει, ως ποσοστό, σε σχέση με το ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης και παραμένουν υψηλές.
«Δηλαδή, το δημόσιο δεν έχει συρρικνωθεί, με άλλα λόγια, όσο το ΑΕΠ» είπε η κ. Ξαφά και πρόσθεσε : «Η αναπτυξιακή προοπτική, λοιπόν, δε βελτιώνεται με κοινωνικά μερίσματα, βασισμένα σε υπερφορολόγηση, αλλά με αύξηση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών που παράγουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού, καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη για τα δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και τη μετανάστευση ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό, η κ. Ξαφά απάντησε :
«Δυστυχώς, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε συνταξιούχους 40 και 50 ετών. Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, διότι δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ». Η κ. Ξαφά σημείωσε, ότι στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, τάχθηκε υπέρ του κεφαλαιοποιητικού και πρόσθεσε : «Δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, να το πω έτσι. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί τόσο, όσο το ΑΕΠ. Σας έδειξα την πτώση του ΑΕΠ, είναι 25%. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί 25% . Και δυστυχώς πρέπει να περικοπούν κι άλλο».
Η κ. Ξαφά, μιλώντας για το χρέος, υπενθύμισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι με το PSI, το 2012, «διεγράφη ένα κονδύλι 126 δισεκατομμυρίων μαζί με την επαναγορά, που αντιστοιχούσε στο 65% του ΑΕΠ της Ελλάδος» και πρόσθεσε ότι «ήταν η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και σαν απόλυτο μέγεθος και σαν ποσοστό του ΑΕΠ στην παγκόσμια ιστορία». Πρόσθεσε ότι «ύστερα από τρία μνημόνια το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να λύσει τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα» και ότι «ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση και ΜΜΕ επιδίδονται στο λαϊκισμό, αναζητώντας υπευθύνους εκτός Ελλάδας για την κρίση».
Η κ. Ξαφά επιχείρησε να ανασκευάσει την άποψη ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση, λέγοντας ότι, αντίθετα, επέτρεψαν ομαλότερη προσγείωση σε ένα χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης, χωρίς χρεοκοπία. Πρόσθεσε, ότι η «λιτότητα προήλθε από την εξάλειψη του πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 25 δισ.(10% ΑΕΠ)» ακόμη και προ κρίσης, καθώς “η χώρα κατανάλωνε το 2007, 15% περισσότερο απ’ ότι παρήγαγε”, ενώ πάντα εξυπηρετούσε συνεχώς το χρέος της μόνο με δανεικά. Επίσης, πρόσθεσε, ότι δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί «αντικυκλική» πολιτική, γιατί μόνο χώρες που έχουν «συσσωρευμένα πλεονάσματα» μπορούν να το κάνουν.

loading...

10 thoughts on “Μιράντα Ξαφά: Οι συντάξεις πρέπει να περικοπούν κι άλλο

  1. τραβα πλυνε κανα πιατο μωρη πατσαβουρα μη σε πεταξω απο το παραθυρο

  2. αρχισε πρωτα απο σενα στραβοχυμενη ανυπομονω να σου κοψω το κεφαλι παλιο βρωμα καπου θα σε πετυχω . δωρα .

  3. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΧΟΥΝ- ΠΡΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ,
    ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΡΕ ΠΑΛΙΟ- ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ ?

    ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΤΟ-ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΟΥ, ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΕΤΣΙ
    ΒΡΩΜΙΑΡΑ ?

    ΤΟΝ ΑΛΗΤΟ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΗΤΟ-ΜΠΟΥΤΑΡΗ….

    " ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ, ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ… " ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ.

    ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΛΙΟ- ΣΦΟΥΓΓΑΡΟΠΑΝΟ. ΟΥΣΤ !

    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  4. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

    ΓΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 20%.
    ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ 15%.
    ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ.

    ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ (ΣΕΠ)

  5. "Αληθεια φιλει κρυπτεσθαι"κατα τον Αριστοτελη.Και δεν μπορουν ολοι να την σηκωσουν….. Ειναι ευκολοτερες οι υβρεις και οι καταφορες!!Θα πρεπει να μαθετε ομως να ακουτε και αποψεις που δεν ειναι δημοφιλεις η δεν σας συμφερουν!!Αν εχετε επιχειρηματα γραψτε τα.Αλλιως σωπαστε!!Απο οτι καταλαβαινω οι περισσοτεροι βγηκαν στην συνταξη απο τα 40-50 και ΑΝΕΚΚΛΗΤΑ Και ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ θελουν να συνεχισουν να ζουν εις βαρος των αλλων και των παιδιων τους που εργαζονται οταν εργαζονται με 300-400€.Συνεχιστε οπως ξεκινησατε!!Μην αλλαξετε καθολου!!Ειστε στον σωστο δρομο!!

  6. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΒΡΩΜΑ

  7. Η πατσαβούρα δεν λέει τίποτα για το ποιος έφαγε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

  8. Άθλια συριζαια που το μόνο που κάνει είναι να δικαιολογεί τα εγκλήματα των αναρχοφασιστων συντρόφων της.
    Φορέσαν τα γυαλιά στον Γκέμπελς.

  9. Μιράντα η Σαβουροκωλόγρια : «Κόψτε συντάξεις και όποιος δεν μπορεί να ζήσει να πάει να αποδημήσει…

    Το γερασμένο Ντοροκοπρόσκυλο καθημερινά βγάζει χολή εις βάρος όλης της κοινωνίας…

    Τώρα την Ξαφά την χρησιμοποιούν τα Μητσοτακοειδή σαν «λαγό» για να προετοιμάσουν τον Έλληνα να αποδεχθεί τις αναπόφευκτες εξελίξεις…

    Αυτό το βαμπίρ του Μιζοτακισμού και της Ντοροφαυλοκρατίας μου τεντώνει τα νεύρα μόλις την βλέπω.

  10. Δεν χρειάζονται συστάσεις για την Μιράντα Ξαφά. Πρόκειται για το γνωστό νεοφιλελεύθερο φερέφωνο υπερεθνικών κύκλων, για πρώην στέλεχος του ΔΝΤ που συμμετείχε στην καταστροφή των λατινοαμερικάνικων οικονομικών, για πρώην σύμβουλο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και νυν μυστικοσύμβουλο του ανίκανου επίγονου Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Αυτή την φάτσα που έχει η παλοπατσαβούρα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, του Μιζαρπαχτικού Μητσοτακισμού , αξίζει μόνον για τα Κασιδοσκάμπιλα του Ηλία …

    Χαζό-Κούλη βαλε την κωλό-γρια στην Βουλή, να έχει θέμα η Χρυσή Αυγή

Comments are closed.