Ξεπουλήθηκαν στον Τραμπ… και οι Τούρκοι αλωνίζουν

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει: Ο Τούρκος αντιπρόεδρος έρχεται στην Αθήνα για να προετοιμάσει την επίσκεψη Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν τον συναντά. Προφανώς εκείνη την ώρα είχε σύσκεψη με τον Καρανίκα.

Ο αντιπρόεδρος πάει σαν κύριος στη Θράκη όπου μιλά ξεκάθαρα για τουρκική μειονότητα που περνά δύσκολα υπό τον… ελληνικό ζυγό. Προκλητική εμφάνιση, συνέχεια της δουλειάς που γίνεται υπογείως στα σύνορά μας. Κι όχι μόνο υπογείως αφού ουκ ολίγες φορές με τον πιο επίσημο τρόπο οι Τούρκοι προκαλούν και εγείρουν πολύ σοβαρά θέματα.

Τις ημέρες αυτές, πέραν των γνωστών παραβιάσεων στο Αιγαίο, είχαμε υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια που για την Άγκυρα είναι Καρντάκ και μπορούν να πηγαίνουν όποτε γουστάρουν.

Είχαμε επίσης τουρκική διαμαρτυρία γιατί οι Έλληνες τόλμησαν να κάνουν ναυτική άσκηση στη Ρόδο χαρακτηρίζοντας «απόβαση» τα όσα έγιναν εκεί.

Και τέλος είχαμε διάσωση μεταναστών από τουρκικά σκάφη, λίγα μέτρα από τα Ίμια.

Όλα αυτά λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν, αν αυτή γίνει βεβαίως, αν κι έχει ανακοινωθεί επίσημα. Θα έρθει να συνομιλήσει με τον Τσίπρα για εξωτερική πολιτική, να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίες, μπορεί να ανακοινώσουν και μεγάλες επενδύσεις, τώρα που το Μαξίμου έχει πάρει φόρα.

Πραγματικά, αναρωτιόμαστε τι νόημα έχει όλο αυτό το σόου που θα στηθεί. Τι νόημα έχει να συνομιλείς με τους Τούρκους οι οποίοι είναι φανερό ότι συνεχίζουν να προκαλούν και να δημιουργούν σκηνικά θερμού επεισοδίου.

Εντάξει, να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, μπας και τα ελληνικά σύνορα γίνουν ευρωπαϊκά και δεν τολμήσει κανένας Τουρκαλάς να τα παραβιάζει.

Εντάξει, να στηρίξουμε τη συμφωνία για το προσφυγικό γιατί αν καταρρεύσει ο Σουλτάνος θα μας γεμίσει με Αφγανούς, Σύρους και Πακιστανούς.

Αλλά όχι να μας μπούνε και καβάλα. Όχι να πρέπει να ανεχόμαστε τα τερτίπια τους και τις κατάμουτρα προκλήσεις τους.

Και πόσο τυχαίο είναι όλο αυτό το κρεσέντο προκλήσεων όταν μιλάμε για αναβάθμιση F- 16 ή για αγορά νέας γενιάς αεροσκαφών; Μας βάζουν στο τριπάκι να ξοδέψουμε ένα σκασμό λεφτά;

Άραγε η περήφανη εξωτερική πολιτική που έδωσε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ που είναι; Ο Τσίπρας και η παρέα του ξεπουλήθηκαν στον Τραμπ; Ποια είναι άραγε η ανταπόδοση; Δώσαμε τη Σούδα, δώσαμε 2,5 δις, δώσαμε ποιος ξέρει τι άλλο για να μην έχουμε ούτε τη στοιχειώδη προστασία;

Υποτίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι στα μαχαίρια με τον Ερντογάν κι ότι η Ελλάδα είναι σε στρατηγικό σημείο. Πώς εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση αυτή την χρονική στιγμή; Τι κάνει με τους Αμερικανούς και γιατί δεν ασκείται πίεση στην Τουρκία;

Μήπως τελικά δεν υπάρχει περήφανη κι ευέλικτη εξωτερική πολιτική εξαιτίας του Τσίπρα και των Καρανίκων του Μαξίμου να αντιληφθούν τι συμβαίνει; Μήπως είναι πιο εύκολο να βάζεις τα troll να κάνουν πόλεμο στο διαδίκτυο από το να είσαι υπερασπιστής των εθνικών θεμάτων χωρίς εκπτώσεις;

Και μήπως το δόγμα «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του» που είχε κάποτε η Αριστερά έχει αρχίσει να δυναμώνει ξανά;

πηγη

loading...