Διοικητής των αμερικανικών πυρηνικών δυνάμεων: «Εάν ο πρόεδρος μου δώσει παράνομη διαταγή δε θα υπακούσω»

Ο διοικητής της αμερικανικής στρατηγικής διοίκησης πτέραρχος John Hyten δήλωσε πως εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του δώσει «παράνομη» εντολή για χρήση πυρηνικών όπλων τότε θα αρνηθεί θα την εκτελέσει.

«Νομίζω πως κάποιοι μας θεωρούν χαζούς. Δεν είμαστε όμως χαζοί. Σκεφτόμαστε αυτά τα θέματα αρκετά. Όταν έχεις την ευθύνη για αυτά πως είναι δυνατό να μην τα σκέφτεσαι» είπε.

Στη συνέχεια ο Hyten εξήγησε τη διαδικασία βάσει της οποίας θα πρέπει να υπακούσει σε μια εντολή χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Εγώ προσφέρω συμβουλές στον πρόεδρο και αυτός μου λέει τι να κάνω. Εάν αυτό που μου  πει είναι παράνομο, μαντέψτε: Θα πάω να το κάνω; Όχι. Αντίθετα θα πω κύριε πρόεδρε αυτό είναι παράνομο. Και μαντέψτε τότε τι θα πει: Θα πει και τι είναι νόμιμο; Τότε θα σκεφτούμε όλες τις εναλλακτικές για να ανταποκριθούμε στην εκάστοτε κατάσταση. Και έτσι δουλεύει η διαδικασία. Δεν είναι τόσο περίπλοκο» είπε για να καταλήξει:

«Εάν εκτελέσετε μια παράνομη διαταγή θα πάτε στη φυλακή. Μπορεί και για το υπόλοιπο της ζωής σας».

Ο Αμερικανός πτέραρχος έκανε τις δηλώσεις αυτές αναφερόμενος σε άλλες δηλώσεις του Ντ.Τραμπ αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα αναφερόταν και στην ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας για τη χρήση πυρηνικών από τον πρόεδρο.

Μάλιστα ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ed Markey είχε πει:

«Ο Ν.Τραμπ μπορεί να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους με την ίδια ευκολία που χειρίζεται τον λογαριασμό του στο Twitter».

Πάντως ο Hyten δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν κατάλληλα στην Βόρεια Κορέα την κατάλληλη στιγμή.

loading...