Τούρκος παράγοντας των ΜΜΕ συνελήφθη στην Άγκυρα για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη και σχέσεις με τον Γκιουλέν

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο πρόεδρος τουρκικού ομίλου μέσων ενημέρωσης «Guru Media Broadcast Group», Hayreddin Aydinbas,συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Αντέι Πεσκόφ τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και σχέσεις με την οργάνωση FETÖ του ιεροκύρηκα Φετουχάχ Γκιουλέν.

Ο επιχειρηματίας κλήθηκε σε ανάκριση την περασμένη Τετάρτη, με τον Γενικό Εισαγγελέα να ανακοινώνει την Παρασκευή τη σύλληψή του για την υπόθεση όπως αναφέρει και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από Τούρκο αστυνομικό στην Άγκυρα στις 19 Δεκεμβρίου 2016 μπροστά στα μάτια έντρομων θεατών κατά την διάρκεια εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων».

Ο Aydinbas ομολόγησε ότι είχε δεσμούς με την οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκύρηκα Φετουχάχ Γκιουλέν αλλά υποστήριξε ότι είχε κόψει κάθε επαφή από το 2008.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Hayreddin Aydinbas είχε ενεργήσει επίσης ως γενικός διευθυντής της οργάνωσης «Eurasian House» η οποία είχε πραγματοποιήσει μια διάσκεψη για τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας το 2016 στη Μόσχα, στην οποία παρέστη ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Ρωσία Χουσέιν Ντιριόζ.

Ο δράστης όμως που πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα αποδείχθηκε ότι υπηρετούσε στην τουρκική Αστυνομία. Μάλιστα φορούσε κοστούμι, και είχε μπει ανενόχλητος στο χώρο της ομιλίας και μόλις ανέβηκε ο Αντρέι Καρλόφ στο βήμα έβγαλε όπλο και πυροβόλησε εναντίον του. Ο δράστης είχε επιδείξει κανονική αστυνομική ταυτότητα για να εισέλθει στο κτίριο.

Τούρκος δημοσιογράφος της Hurriyet, ο οποίος βρισκόταν εντός του κτιρίου κατά τη διάρκεια του συμβάντος, είχε αναφέρει πως ο ένοπλος αρχικά πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα προκειμένου να προκαλέσει πανικό στην αίθουσα και στη συνέχεια έστρεψε το όπλο του και πυροβόλησε τον Ρώσο πρέσβη.

Ο δράστης έπεσε νεκρός μετά την ανταλλαγή πυρών με τις τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.

Ο δράστης της επίθεσης, όπως είχε αποκαλύψει ο δήμαρχος της Άγκυρας, ήταν αστυνομικός και μπήκε στη γκαλερί με την αστυνομική του ταυτότητα. Πριν πυροβολήσει τον Καρλόφ, φώναξε: “Μην ξεχάσετε το Χαλέπι, μην ξεχάσετε τη Συρία”.

Η αδερφή του Τούρκου εκτελεστή, Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, υποστήριξε σε δηλώσεις της στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ότι ο αδερφός της υπέστη «πλύση εγκεφάλου» από τη Ρωσίδα ερωμένη του, η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι πιθανόν να ήταν «διπλή πράκτορας», έχοντας σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών ή το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οργάνωσε το εναντίον του πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Σεχέρ Οζέρογλου, μίλησε στη μεγάλη τουρκική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ένα στοιχείο, που σίγουρα θα απασχολήσει τις αρχές στην έρευνά τους. Η αδερφή του δράστη αποκάλυψε ότι ο αδερφός και δολοφόνος του Αντρέι Καρλόφ είχε αναπτύξει ερωτική σχέση με μία Ρωσίδα που διέμενε στην Τουρκία. Ένα 24ωρο πριν τη δολοφονική ενέργεια του Αλτιντάς, η Ρωσίδα αναχώρησε για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με την Οζέρογλου, ο 22χρονος αδερφός της υπέστη «πλύση εγκεφάλου» από τη γυναίκα, προκειμένου να προβεί στη δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία.

Όπως αποκάλυψε, ο αδερφός της γνώρισε τη Ρωσίδα, την οποία ανέφερε ως «S» και λίγο αργότερα εγκατέλειψε το πατρικό του, καθώς διέμενε μαζί της.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας, η γυναίκα αυτή είχε εντοπιστεί από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και υποβλήθηκε σε ανάκριση, προκειμένου να ομολογήσει ή να δώσει πληροφορίες για όσα γνωρίζει γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρωσίδα ενδεχόταν να έπαιζε το ρόλο του «διπλού πράκτορα», κάνοντας λόγο για σχέσεις είτε με μυστικές υπηρεσίες δυτικού κράτους, είτε με το δίκτυο Γκιουλέν.

Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης

Ο Καρλόφ Αντρέι Τζεναντβγεβιτς γεννήθηκε στην Μόσχα το 1954 και αποφοίτησε επί σοβιετικού καθεστώτος από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας, στο τμήμα των Διεθνών Σχέσεων.

Το 1992, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Διπλωματική Ακαδημία.

Ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία το 1976, εργαζόμενος σε σειρά από πόστα στο υπουργείο Εξωτερικών της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας και λαμβάνοντας μέρος σε αναρίθμητες αποστολές στο εξωτερικό.

Υπήρξε επί σειρά ετών πρέσβης στο Βόρεια Κορέα. Το 2007 ανέλαβε γενικός διευθυντής προξενικών υποθέσεων, ως και το 2013 οπότε και του ανατέθηκε το πόστο του πρέσβη της Ομοσπονδίας της Ρωσίας στην Τουρκία.

loading...