Η ισχυρή γερμανική οικονομία ενισχύει ευρώ και μετοχές

Τα στοιχεία που έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς έδωσαν ώθηση την Τρίτη στο ευρώ, η ισοτιμία του οποίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των
τελευταίων τριών εβδομάδων έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άλλων νομισμάτων. Νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα.

Η ενθαρρυντική για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είδηση έδωσε επίσης ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες φαίνεται ότι τερματίζουν ένα πενθήμερο απωλειών που συμπίεσε τους γενικούς δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ ήταν 0,8%, ταχύτερος από τις προβλέψεις της αγοράς. Οι εκτιμήσεις, πλέον, ανεβάζουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 3% το τρέχον έτος. 

Η είδηση εκτίναξε το ευρώ στα 1,1696 δολάρια. «Την εβδομάδα αυτή δεν είναι το δολάριο αδύναμο, είναι το ευρώ ισχυρό», δήλωσε στο Reuters ο Τζον Χάρντι της Saxo Bank.

Σε συνδυασμό με τις ενδείξεις περαιτέρω ενίσχυσης των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, η ισχυρή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας προοιωνίζεται τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Απογοήτευσε η Κίνα

Τα νέα από την Ασία, πάντως, δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά. Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν «μόνο» κατά 10% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 6,2%. Αμφότερα τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είδηση έπληξε το δολάριο της Αυστραλίας, καθώς η χώρα αυτή της Ωκεανίας συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλυτέρων προμηθευτών της Κίνας με πρώτες ύλες.

loading...