ΗΠΑ προς Σκόπια: «Αλλάξτε το όνομά σας με κάτι που να αρέσει στην Ελλάδα για να μπείτε στο ΝΑΤΟ»

Οι ΗΠΑ έλαβαν θέση στο Σκοπιανό και για πρώτη φορά δείχνουν να πιέζουν προς την σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να αναγκαστούν τα Σκόπια να αποσύρουν τις ψευδοϊστορικές απαιτήσεις τους και να αλλάξουν το όνομά τους σε κάτι που θα είναι αποδεκτό από την Ελλάδα

«Η ασφάλεια των Σκοπίων εξαρτάται από την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος και την ένταξη της χώρας στο ΝΑTO», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ –αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας- Χόιτ Μπράιαν Γι στέλνοντας μήνυμα στη κυβέρνηση Ζάεφ, πως θα πρέπει να  κινηθεί συναινετικά προς την Ελλάδα για να έχει ελπίδες ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την «Φωνή της Αμερικής» ο Αμερικανός αξιωματούχος, από το Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, εκτίμησε πως :

«Η διάθεση για επίλυση της διαφωνίας της ονομασίας βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια» εκφράζοντας την ελπίδα πως θα βρεθεί σύντομα λύση.

«Πρέπει να γίνουν πολλά και από τις δύο πλευρές. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση, επειδή η διάθεση τόσο της Ελλάδας όσο και της FYROM, βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από πριν» δήλωσε.

Όμως τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν πλέον αλλάξει. Η Αθήνα γνωρίζει ότι μπορεί πλέον να λύσει το πρόβλημα μια και καλή χωρίς σύνθετες ονομασίες που από μόνες τους ήταν λαθεμένες καθώς δημιουργούσαν μελλοντικά ζητήματα

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χόιτ Μπράιαν Γι, που στο παρελθόν διατέλεσε πρόξενος των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη, θα είναι ο νέος πρέσβης της υπερδύναμης στα Σκόπια. O ίδιος δεν διέψευσε, αλλά ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.

Σημειώνεται ότι:

Mετά τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ Ν.Ντιμιτρόφ προχώρησε σε απάρνηση της «αρχαίας ταυτότητας» των Σκοπίων καθώς «εξαιτίας της η θέση μας έχει καταταστραφεί» ενώ για πρώτη φορά ανώτατο σκοπιανό πολιτικό στέλεχος παραδέχεται ότι «η πολιτική παρεμβαίνει και γράφει τα βιβλία της Ιστορίας»

«Η πολιτική δεν μπορεί να παρεμβαίνει για το πώς γράφονται τα βιβλία της ιστορίας μας. Δυστυχώς η πολιτική έχει αναμειχθεί τα τελευταία χρόνια στα δικά μας ιστορικά βιβλία»

Εν ολίγοις ο Ν.Ντιμιτρόφ κατηγόρησε το Νίκολα Γκρουέφσκι, τον πρώην πρωθυπουργό ότι έγραψε τα ιστροικά βιβλία των Σκοπίων δημιουργώντας μια ψευδοιστορία με την οποία σφετερίστηκε αρχαίες ελληνικές προσωπικότητες

«Πιστεύω ότι η Ιστορία πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς και γιατί πρέπει να φοβόμαστε,  εάν η Ελλάδα δεν φοβάται να ανοίξει τα δικά της βιβλία», είπε ο Νίκολα Ντιμίτροφ σήμερα σε συνέντευξή του στο Κανάλ 5 των Σκοπίων όπως αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο

«Εάν θέλουμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν πρέπει να βιαστούμε να περάσουμε αυτό το κατώφλι, πρέπει να συζητήσουμε», είπε.

«Και αν μετά από τους μεγάλους πολέμους με τόσο θύματα, η Γαλλία και η Γερμανία κατάφεραν να δημιουργήσουν τέτοια συνεργασία και επιτροπές, το ίδιο η Γερμανία και η Πολωνία, εμείς γιατί δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε την ιστορία. Πρέπει να αποβάλουμε αυτόν τον φόβο και να δούμε. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για έτσι είναι τα πράγματα», είπε ο Ντιμίτροφ.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πρόσθεσε ο υπουργός, επειδή οι θέσεις μας έχουν καταστραφεί δραματικά με την αναζήτηση της απόκτησης μιας αρχαίας ταυτότητας. Κατά τη γνώμη μου, ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Ντιμίτροφ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι είναι οι Σκοπιανοί αυτοί που βιάζονται και θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ… χθες. Η Αθήνα έχει την ευκαιρία για την τέλεια λύση, κάτι ας πούμε σαν το… Βαρντάσκα

loading...