Επενδύσεις: Κάποιοι χρειάζονται εντατικά μαθήματα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη...

Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννούν οι κότες.

Όπως έγινε γνωστό το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο ανήλθε σε υψηλό δεκαετίας και διαμορφώθηκε στις 29,7 μονάδες από τις 28,2 μονάδες του Σεπτεμβρίου. Περισσότερο από το
αναμενόμενο, αφού οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 28,5 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο υποδείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 41,8 από τις 39,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, επενδύσεις ακούμε και επενδύσεις δεν βλέπουμε.

Παρά τις υποσχέσεις, τις εξορμήσεις, τα ταξίδια και τις… απειλές τύπου Φλαμπουράρη, που στις 29 Ιανουαρίου 2017, μας έλεγε πως «από τα μέσα του 2017 και όλο το 2018 θα βλέπουμε μια ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας»!

Και τύπου Τσίπρα βέβαια, που μας απειλεί ήδη πριν από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με… επενδυτικό τσουνάμι (22 Μαΐου, επιστρέφοντας από την Κίνα).

Για να μην μιλήσουμε για τον Παππά! Αυτός πλέον το έχει τερματίσει υποστηρίζοντας πως οι επενδύσεις… έχουν έλθει!

Στη συνέντευξή του στο «Νέα Σελίδα» (19 Νοεμβρίου), αφού μας είπε ότι «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια θα είναι καθαρή από νέα μέτρα» (λες και δεν έχουν προνομοθετηθεί τα μέτρα για το 2019 και το 2020), υποστήριξε ότι «τα προβλήματα στις επενδύσεις βρίσκονται στο φαντασιακό της ΝΔ. Τα στοιχεία όμως δεν λένε ψέματα. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ξέρετε πόσο ήταν στο σύνολο του 2014; Μειωμένες κατά 4,6% σε σχέση με το 2013».

Και πράγματι. Τα στοιχεία δεν λένε ψέματα. Αρκεί να μην τα χρησιμοποιείς επιλεκτικά. Να μην χρησιμοποιείς δηλαδή το πρώτο τρίμηνο που σε βολεύει, αλλά το δεύτερο τρίμηνο (που δεν σε βολεύει, αλλά είχαμε μείωση επενδύσεων της τάξης του 17,4%.

Και να μην αποσιωπάς όλα όσα δεν σε βολεύουν. Όπως, για παράδειγμα, ότι το 2016 οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις επέστρεψαν στα 3,4 δις ευρώ (όσα και τις χρονιές 2013 και 2014), αλλά το 2015 είχαν πέσει στο 1,9 δις ευρώ. Δηλαδή, στη διάρκεια του καταστροφικού 2015 χάθηκαν επενδύσεις 1,5 δις!

Και να μην αποσιωπάς επίσης ότι το 2016 είχαμε αρνητικό ρεκόρ 20ετίας από πλευράς δημοσίων επενδύσεων – 30%! Και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016  είχαμε μείωση ιδιωτικών επενδύσεων της τάξης του 13,8%.

Επίσης, όταν μιλάς για την οικονομία, πρέπει κάτι να σκαμπάζεις. Διότι η μείωση των επενδύσεων στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Παππάς σχετίζεται κυρίως με την από-αποθεματοποίηση (δηλαδή τον περιορισμό των αποθεμάτων) και όχι από μείωση σχηματισμού παγίου κεφαλαίου. Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο του 2014 σημειώθηκε και διεύρυνση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (1%) για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Και βέβαια, αυτό το 4,6% στο οποίο αναφέρεται ο κ. Παππάς για να πει ότι το 2014 είχαμε μειωμένες επενδύσεις σε σχέση με το 2013, δεν αναφέρεται στην πτώση των επενδύσεων, αλλά στην επιβράδυνση της συρρίκνωσης των επενδύσεων από το 11,9% στο 4,1% (και όχι 4,6%).

Στο τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου 2014, η καθαρή εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων έφθασε τα 790,6 εκατ. ευρώ, έναντι €228,6 εκατ. στο αρχικό τετράμηνο του 2014. Και στο σύνολο του πρώτου επταμήνου οι ΞΑΕ διαμορφώθηκαν σε 1,02 δις ευρώ, σχεδόν τετραπλάσιες από ότι πριν ένα χρόνο (235,4 εκ. ευρώ).

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2014, είχαμε άνοδο των συνολικών επενδύσεων κατά 36,4% - έφθασαν στα 5,8 δις ευρώ από 4,2 δις ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Επίσης, πρέπει κανείς και να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα από κανονικές επενδύσεις και στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις – καθώς αυτά τα τελευταία πηγαίνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο βαθύ πηγάδι του χρέους (το οποίο θα έσβηναν, θα έσχιζαν και τα λοιπά).

Και βέβαια, ο κ. Παππάς και ο κάθε κ. Παππάς οφείλει να θυμάται ότι οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν κατά 11,6% στην περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2015, έναντι αύξησης στην αντίστοιχη περίοδο του 2014 (+2,2%).

Και να θυμάται επίσης ότι στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, σημειώθηκε μείωση των συνολικών επενδύσεων και του ΑΕΠ, της τάξης των 2,3 δις ευρώ.

Και ότι στο σύνολο των τριών πρώτων τριμήνων του 2016 οι επενδύσεις ήταν 10,2% υψηλότερες από ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, όταν υποχωρούσαν κατά 13,2%.

Και ότι οι επενδύσεις σημείωσαν εκτεταμένη υποχώρηση και στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 αν και μικρότερης έκτασης από ότι στα δύο προηγούμενα, με αποτέλεσμα να μειωθούν στο σύνολο της χρονιάς – ενώ το 2014 είχε ανακοπεί η πολυετής υποχώρησή τους.

Και η κατά 13,2% πτώση των επενδύσεων το 2015 προήλθε αποκλειστικά από περιορισμό των αποθεμάτων, σε αντίθεση με το 2014, όταν η δημιουργία αποθεμάτων οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων κατά 9,8%.

Αφού λοιπόν ο κ. Παππάς αποφάσισε εκτός από καναλάρχης να γίνει και οικονομολόγος, καιρός είναι να παρακολουθήσει μερικά εντατικά μαθήματα Οικονομίας…
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. ΚΥΡΑ ΜΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ TOY ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΛΟΓΟ ΜΠΑΜΠΑ ΣΕ ΦΟΡΤΩΘΗΚΑΜΕ, ΠΟΥ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟ ΕΠΑΙΖΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΓΛΕΙΦΕ TOΝ MHTΣΟΤΑΚΗ ΜΑΦΙΟΖΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μωρή παλιόψωλα τσατσογρια όταν ψήφισες το μνημόνιο δεν έλεγες τίποτα τώρα μωρή πουτανα μιλάς γάμω το Μουνι που σε πέταγε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΤΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΣΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΑΤΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤO OFFSHORE ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρακρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. -Κουμπαροι
  -OFFSHORE!
  -grampofski
  -aleksia
  2 ΔΑΝΕΙΑ:Kηρυκαs Χανιων-2.500.000 εκ ευρω απληρωτα!
  -7.000.000 εκ ευρω στο μπατηρημενο Ωνασειο!
  -Ερυθροs Σταυροs και τα κληροδοτηματα!
  -Ερρικοs Ντυναν-τo ξεπουλημα!
  -Novartis MIZES!
  -ΚΕΕΛΠΝΟ-Προσληψειs!
  -Αρθροσκοπησειs!
  Τα Μπουμπουκοπροιοντα θεραπευουν πασαν νοσον και πασαν μαλακιαν!
  ixnos.blogspot.gr/2017/11/blog-post_49.html
  TA<< ΔΩΡA >> Αδειαζει τον Μητσοτακη για την Siemens η(ευρωβουλευτηs ΝΔ)Βοζενμπεργκ!
  Βοζεμπεργκ:"Προσωπικο θεμα τα δωρα Χριστοφορακου σε Κυριακο"
  press-gr.com/2017/11/siemens_4.html
  Σαμαραs-Γεωργιαδηs:Τα Συνεταιρακια απο την Πολιτικη Ανοιξη και το ΛΑ.Ο.Σ Ετοιμα για Νεεs Ανακατωσουρεs!
  kentrodexios.wordpress.com/2017/10/29/
  μπουμπουκοs του πλανωδιου γαλατα-σανοπωλη καταδικασμενου ΜΙΖΑ-ΝΟΝΟΥ


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μωρο...αααχχχχ τςςςςςςςς αναμνησεις πολλες...σοφακι θυμασαι;........

  Θυμασαι 'κει ψηλα στον Ολυμπο που'χει 2 μετρα χιονι
  σε γ@μαγα και μου 'λεγες η τρυπα μου κρυωνει
  και οταν σου τον εβαλα τον π@υτσαρο στον κ@λο
  εποναγες και εβλεπες απεναντι τον
  Βολο;;;

  filaki;

  Mitsos



  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]