Παραμένουν προβληματικές οι συντάξεις χηρείας

Μπορεί η κυβέρνηση μετά από μάχη με τους δανειστές για τη συναίνεση να κατάφερε να απαλείψει από τις συντάξεις θανάτου (ή χηρείας) το δυσμενές σενάριο να λαμβάνουν οι επιζώντες χήρες/οι συντάξιμο μισθό της τάξης των 70-150 ευρώ, ωστόσο
οι υπόλοιπες δυσμενείς διατάξεις που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία παραμένουν.

Πρόκειται για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και στέλνει στα Τάρταρα τις συντάξεις χηρείας.

Κάποιοι συνταγματολόγοι δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου ως ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς θεωρούν ότι προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οποία περιγράφεται ευθέως και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι διατάξεις του άρθρου 12 οι οποίες αφορούν τις συντάξεις θανάτου που θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά την τροπολογία της κυβέρνησης μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Α. Οριο ηλικίας:

Για τον επιζώντα σύζυγο σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) θεσπίζεται το 55ο έτος, ώστε να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης της χήρας/ου. Δηλαδή για να έχει δικαίωμα ο επιζών σύζυγος να λάβει τη σύνταξη χηρείας θα πρέπει κατά τη χρονική στιγμή του θανάτου να έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του.

Σ’ αυτή την περίπτωση η σύνταξη χορηγείται εφ’ όρου ζωής και αυτή διακόπτεται:

1. με τον θάνατο του δικαιούχου,

2. με την τέλεση γάμου του δικαιούχου ή τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης.

Βέβαια αν ο επιζών συζυγος είναι ανίκανος προς εργασία ή έχει τέκνο ή τέκνα που είναι ανίκανα προς εργασία (αναπηρία άνω του 67%) τότε δεν χάνει τη σύνταξη, εκτός και αν αποφασίσει κάτι άλλο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στις περιπτώσεις που ο θάνατος θα επέλθει και ο δικαιούχος θα είναι κάτω από 55 ετών (συμπληρωμένα).

Σ’ αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο, η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο για μία τριετία.

Σύμφωνα λοιπόν με τον νόμο, όταν παρέλθει η τριετία αν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικιακά, τότε διακόπτεται η παροχή συνταξιοδότησης και ξαναρχίζει στα 67!

Δηλαδή μία χήρα που δεν εργάστηκε ποτέ στη ζωή της μέχρι το 53 έτος της ηλικίας της και ο σύζυγος της απεβίωσε, τότε θα λάβει τη σύνταξη μέχρι τα 56 της και μετά θα κληθεί να βρει (στην Ελλάδα της μνημονιακής ανεργίας) εργασία για το διάστημα από τα 56 έως τα 67 της!

Ομως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για όσες δεν συμπληρώσουν το 55ο έτος μέσα στην τριετία, καθότι διακόπτεται η σύνταξη και δεν επαναχορηγείται!

Β. Υπολογισμός σύνταξης:

Πλέον μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου ο επιζών σύζυγος θα λαμβάνει ως σύνταξη θανάτου το 50% της σύνταξης που θα ελάμβανε ο θανών (από 70% που ήταν με βάση τις προηγούμενες διατάξεις).

Ομως για να κάνει ακόμη πιο αναξιοπρεπή τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων ο νόμος Κατρούγκαλου αυστηροποιεί και άλλο τα κριτήρια.

Ετσι εάν ο γάμος έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, τότε μειώνεται περαιτέρω η καταβαλλόμενη σύνταξη.

«Εμπαιγμός»

«Είναι ο απόλυτος εμπαιγμός από τη σημερινή κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, χιλιάδων οικογενειών που είχαν την ατυχία να χάσουν τον προστάτη τους είτε σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, επαγγελματική ασθένεια, αναπηρία, είτε από άλλο ατύχημα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της για τις συντάξεις χηρείας η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους.

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος

efsyn.gr

loading...

1 thought on “Παραμένουν προβληματικές οι συντάξεις χηρείας

  1. ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ…ΑΓΑΜΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ (ΤΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ),ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΤΟΥΣ.

    ΑΙΣΧΟΣ..!

Comments are closed.