Πόσο επικίνδυνη είναι η τρέλα των γυναικών με τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής;

Οι επιστήμονες προειδοποιούν το γυναικείο φύλο ότι ο καθαρισμός με ειδικές συσκευές διπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών

Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι κάνουν συστηματικές πλύσεις στην ευαίσθητη περιοχή με ειδικές συσκευές και φαρμακευτικά σαπούνια έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη στις ΗΠΑ.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κολπική πλύση με συσκευή, μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις, φλεγμονώδεις νόσους της πυέλου και εκτοπικές εγκυμοσύνες.

Οι ερευνητές έχουν βρει επίσης συσχετισμό μεταξύ των κολπικών πλύσεων και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μειωμένη γονιμότητα, HIV και άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες.

Το νέο Εθνικό Ινστιτούτο μελέτης Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας είναι ο πρώτος φορέας που συνδέει επίσημα τον καρκίνο των ωοθηκών με τις παραπάνω διαδικασίες.

Η Joelle Μπράουν, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι αν και γνώριζε για άλλα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την πλύση, η σχέση αυτή της προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

«Ενώ οι περισσότεροι γιατροί και το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστούμε στις γυναίκες τις απλές πλύσεις με ένα απλό σαπούνι, πολλές είναι οι γυναίκες που επιμένουν να κάνουν κολπικές πλύσεις, επειδή αντιλαμβάνονται λανθασμένα το douching και πιστεύουν ότι καθαρίζουν καλύτερα την ευαίσθητη περιοχή τους. Λέμε στις γυναίκες ότι οι κολπικές πλύσεις είναι απαραίτητες μόνο όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή οι γυναίκες συχνά δεν βιώνουν συμπτώματα μέχρι να εμφανιστεί η νόσος η οποία όταν διαγνωσθεί είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Εκτιμάται ότι 20.000 Αμερικανίδες διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 14.500 πεθαίνουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Επιδημιολογίας συμμετείχαν περισσότερες από 41.000 γυναίκες από τις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο από το 2003 μέχρι και σήμερα. Οι συμμετέχοντες ήταν από 35 έως 74 ετών, και η κάθε μία είχε μια αδελφή, που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

loading...