Ο Δεκάλογος του πατριωτισμού… (Αυστηρώς ακατάλληλο για κομματόσκυλα)

Όποιος είναι αληθινός πατριώτης, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει Ελλάδα, τι σημαίνει πατρίδα, τι σημαίνει Έθνος…

Από το 1911 μας το έχει διευκρινίσει ένας μεγάλος της λογοτεχνίας μας, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, όταν έγραψε και δημοσίευσε το δεκάλογο του πατριωτισμού. Ο Δεκάλογος του Πατριωτισμού*

1. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος βρίσκεται πολύ μακριά από τους λόγους, τα ζήτω, τις σημαίες, τις μουσικές, τα κανόνια.

2. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος δεν είναι η συγκίνηση της στιγμής, που σβήνει σαν την σπίθα. Είναι ένα βαθύ ποτάμι, που κυλάει βουβό.

3. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι – σαν κάθε αγάπη – έργο, θυσία. Σκοπός της είναι να κάμει την πατρίδα σου μεγάλη.

4. Το μεγαλείο της πατρίδος δεν το κάνουν ούτε οι πολλοί τόποι, ούτε τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων της. Το κάνουν η μόρφωση, η εργατικότητα, η ευτυχία και το μεγαλείο των ανθρώπων της.

5. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος όχι μόνο δεν γεννά μίσος για τις άλλες πατρίδες, αλλά και ζητεί πρώτα απ” όλα να σέβεσαι και το ξένο πατριωτισμό. Καμία πατρίδα δεν είναι απολύτως ανώτερη από τις άλλες. Για σένα είναι ανώτερη η δική σου, για τον ξένο η δική του. Όπως για τον εαυτό σου, έτσι και για την πατρίδα σου, ποτέ μην επιδοκιμάζεις να αδικεί τις άλλες πατρίδες.

6. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος – δηλαδή ενός μικρού μέρους της ανθρωπότητος – υποχωρεί όπου έρχεται εις σύγκρουσην με την αληθινή αγάπη όλης της ανθρωπότητος. Όπως δεν σ” εμποδίζει να εκτιμάς ή να αγαπάς ξένους, έτσι δεν σ” εμποδίζει – σε συμβουλεύει μάλιστα να πολεμάς και να μισείς πολλούς ανθρώπους της πατρίδος σου αν είναι κακοί. Και την πατρίδα σου να την φαντάζεσαι πώς την αποτελούν πολύ περισσότερο οι πολλοί, οι πτωχοί, ο λαός, όσοι εργάζονται και υποφέρουν πολύ και απολαύουν λίγο ή διόλου, παρά οι ολίγοι, εκείνοι που απολαύουν χωρίς να εργάζονται.

7. Πολύ μεγαλύτερη αγάπη για την πατρίδα από το να σκοτωθείς γι” αυτή, είναι να ζήσεις γι” αυτή. Ν” αφιερώσεις όσο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου μπορείς (όλο είναι αδύνατο) γι” αυτή.

8. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος αρχίζει από την αγάπη του εαυτού σου, την αγάπη που σε κεντρίζει να γίνεσαι ολοένα καλύτερος και ανώτερος, ν” ανεβαίνεις ολοένα περισσότερο στο ψηλό και απότομο βουνό του μεγαλείου.

9. Το φύτευμα δένδρων ωφελεί την πατρίδα σου και σένα. Το ξερίζωμα, όμως, της αμαθείας, της κουταμάρας, των σκουριασμένων ιδεών ακόμα περισσότερο ωφελεί την πατρίδα σου, σένα μπορεί συνήθως να σε βλάψει. Όσο πόλεμο κι αν σου κάνουν η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι να ξεριζώνεις, όπου χρειάζεται.

10. Η αληθινή αγάπη της πατρίδος είναι ένα από τα πιο ευγενικά αισθήματα της καρδίας. Γι” αυτό ίσως και σπάνιο. Η ψεύτικη αγάπη της πατρίδος είναι από τα πιο πρόστυχα. Γι” αυτό ίσως και πολύ συχνό.

loading...

9 thoughts on “Ο Δεκάλογος του πατριωτισμού… (Αυστηρώς ακατάλληλο για κομματόσκυλα)

  1. Ειναι σχετικα δυσκολο να δωσει κανεις τον ορισμο του πατριωτισμου οταν ζει και αναπνεει καθημερινα μεσα σε μια θαλασσα αμοραλισμου,απληστιας και ωχαδερφισμου.Μια μαθηματικη σταθερα στο χαος και στην κινουμενη αμμο των ιδεων ειναι η ρηση του Πλατωνα.ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ ΚΑΙ ΣΕΜΝΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΤΕΡΟΝ!!!! Ομως υπαρχουν παρα πολλοι που δηλωνουν πατριωτες ενω ταυτοχρονα ζημιωνουν την χωρα αυταποδεικτα.Κατεληξα οτι ο πατριωτισμος οριζεται ως η αδολη, αυθορμητη και ανεπιφυλακτη ψυχοτροπικη διαθεση ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΟΦΕΛΗΜΑΤΩΝ.Ακομα καλυτερα οριζω ως πατριωτισμο την προαγωγη ,υπερασπιση και αναδειξη καθε εθνικα επωφελους σκοπου ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΚΟΜΑ και των προσωπικων οφεληματων καθε ειδους.Επικαιρος ειναι παντα και ο αφορισμος ενος σπανιου και γνησιου Ελληνα του Π.Γιαννοπουλου………… «Πας παπάς αισθανόμενος ότι είναι πρώτα χριστιανός και δεύτερα έλλην ΞΟΥΡΑΦΙΣΘΗΤΩ»Θα ελεγα οτι η ρηση αυτη ειναι ισχυρη και ακλονητη σε σχεσει με καθε ιδεολογικη προτεραιοτητα πλην της Πατριδος.Νομιζω τελος οτι αν μετρηθουμε οι Νεοελληνες με τα παραπανω μετρηδια του Πατριωτισμου τα αποτελεσματα θα ειναι ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ.

  2. Σύμφωνα μ' αυτά που λέγεις αποδεικνύεται ότι ο Κολοκοτρώνης δεν ήταν Έλληνας !!!
    Μήπως θέλεις να μας τρελάνεις ; ; ;
    Κολοκοτρώνης:
    "Πρέπει να φυλάξετε την π ί σ τ η σας και να
    τη στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε
    π ρ ώ τ α υπέρ Πίστεως
    κι ύστερα
    υπέρ Πατρίδος".

    Θα τον ξυρίσεις τον Κολοκοτρώνη ; ; ;

  3. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτης

  4. ΤΙΜΑΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ,ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ ΠΟΥ Η ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΦΑΡΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ,ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ,ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ…

    ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΜΗΠΩΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΥΜΑΤΑ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΕΒΡΑΙΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ??

    ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΧΕΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ??

  5. Από δω το είχες, από κει το είχες κύριε Thales πέταξες την παπά-ρα σου!

  6. ΌΛΟΙ ΓΝΩΡΊΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΡΆΣΗ «ΠΑΠΆΣ ΠΙΆΣΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΟΥ» .

    ΠΡΟΈΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΧΑΊΑ ΕΛΛΆΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΠΟΥ ΜΠΉΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΌΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΉ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΣΠΑΖΑΝΕ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΆ ΌΡΓΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΆΤΩΝ.

    ΈΠΕΙΤΑ ΣΠΆΣΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΒΈΒΑΙΑ.ΑΓΆΛΜΑΤΑ,ΝΑΟΎΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ.

  7. ΣΚΥΘΟΠΟΛΙΣ,ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΡΕΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ

    https://3.bp.blogspot.com/-NrmmStOHsD4/UMt1i8vctCI/AAAAAAAAALU/ZLYPMOHO2J0/s1600/!!!!!!6767_4330631008878_1257044876_n.jpg

    Οι περισσότεροι Έλληνες μέσα από την παραπληροφόρηση τής εκκλησίας και της ανθελληνικής πολιτικής εξουσίας, αγνοούν παντελώς το τρόπο επιβολής του χριστιανισμού στην πατρίδα μας..

    Αν τύχει και ρωτήσεις κανένα πιστό θα σου πει ότι οι "ειδωλολάτρες" Έλληνες έγιναν χριστιανοί με τον λόγο του Ιησού και με την διδασκαλία του Σαούλ!!

    Αυτό είναι μεγάλο ψέμα γιατί ο χριστιανισμός αφού κοπτοράφτηκε απτις Εβραϊκές διαδόσεις κι επιβλήθηκε δια τής βίας στους Έλληνες και τους Ρωμαίους πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού τους ο οποιος -λενε- σταλθηκε για να σωσει τα πλάσματα του απτην κατάρα του πατέρα του!!
    Θα δούμε παρακάτω τα ιστορικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν όλη την αλήθεια..

    Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι πολλά στοιχεία αποδείχνουν την άποψη είναι ότι ο Ιησούς είναι ένα μυθικό κατασκεύασμα του Ρωμαίου μαμόθρεφτου Αυτοκράτορα Βασιλιά Φλάβιου Βαλέριου Κωνσταντίνου που υπηρξε πατροκτόνος και συζυγοκτόνος κι ο οποίος διέταξε την Α' Οικουμενική Σύνοδο 325μχ προκειμένου να αποφασισει και να κοπτοράψει στοιχεία των Εβραιων και να καθορίσει την Χριστιανική θρησκεία..

    https://siriusanews.blogspot.gr/2016/04/blog-post_281.html

  8. ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ
    ΝΕΚΡΟΦΙΛΟ ΠΤΩΜΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΟΥ

Comments are closed.