Μπεν Γκόλντσμιθ: Βρετανός billionaire αναλαμβάνει δράση για την προστασία των Κυκλάδων

Της Μαριάννας Τζάννε..


Για τα βρετανικά ταμπλόιντ ο Μπεν Γκόλντσμιθ δεν είναι ένας απλός δισεκατομμυριούχος. Το διαζύγιο με την Κέιτ Ρότσιλντ της γνωστής οικογενειακής δυναστείας και ο γάμος του με το…

πρώην μοντέλο Τζεμάιμα Τζονς προ διετίας γέμισαν πολλές σελίδες στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Παρόλο που η προσωπική του ζωή γίνεται θέμα από τα αδηφάγα media, ο 36χρονος Γκόλντσμιθ (αδελφός του βουλευτή των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ) και η οικογένειά του είναι κάτι παραπάνω από ένα σύμβολο της αγγλικής επιχειρηματικότητας.

Ως συνεχιστής μιας οικογενειακής αυτοκρατορίας και πρεσβευτής του κινήματος της οικολογίας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ο Λονδρέζος επιχειρηματίας κατάφερε την τελευταία δεκαετία να απασχολεί τους ειδικούς από τη λεκάνη της Μεσογείου μέχρι την Καραϊβική xάρη στις πρωτοβουλίες του για το περιβάλλον. Το πάθος του για την προστασία κοσμοπολίτικων νησιών και ο κύκλος γνωριμιών του με την ελίτ της επιχειρηματικότητας και της ναυτιλίας έχουν βρει διέξοδο σε ποικίλες δράσεις φιλανθρωπίας για την προστασία και την υποστήριξη ευαίσθητων οικοσυστημάτων, στις οποίες σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά νησιά. Ως λάτρης των ελληνικών ακτών και με ευρύτατο κύκλο γνωριμιών στην Ελλάδα, ο Μπεν Γκόλντσμιθ έχει αρχίσει να αποκτά μια σαφή εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός μας χώρος, ενώ δράση αναμένεται να αναλάβει και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως κυρίως εκείνες που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Μπεν Γκόλντσμιθ μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με υψηλό το αίσθημα της οικολογίας. Ο θείος του, σερ Τζέιμς-Εντουαρντ (Τέντι) Γκόλντσμιθ, ήταν αναμφισβήτητα μια μεγάλη δύναμη επιρροής. Ως ιδρυτής του περιοδικού «The Ecologist», ο σερ Γκόλντσμιθ ήταν πρωτοπόρος σε θέματα κλιματικής αλλαγής αλλά και αποψίλωσης των τροπικών δασών πολύ πριν οι επιστήμονες συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Ο σερ Τζέιμς μίλησε από νωρίς για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η γεωθερμική, η αιολική και η ηλιακή. Μάλιστα πολλές από τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την πυρηνική ενέργεια ήταν προφητικές πολύ πριν από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986 και την κατάρρευση του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα το 2011.

Το ελληνικό ραντεβού στη «5 Hertford Street»

Στην πρόσκληση που απηύθυνε τις προηγούμενες εβδομάδες στο Λονδίνο ο Βρετανός αριστοκράτης σε περίπου 50 προσκεκλημένους του εφοπλιστικού, του επενδυτικού και του τουριστικού τομέα παρουσιάστηκε με γλαφυρό τρόπο το έργο αλλά και η νέα του προσέγγιση. Επιλέγοντας μία από τις πιο ακριβές ιδιωτικές λέσχες του Λονδίνου που είναι ιδιοκτησίας του, την «5 Hertford Street», με μέλη το πριγκιπικό ζεύγος Γουίλιαμ και Κέιτ, τον Tζορτζ και την Αμάλ Κλούνεϊ αλλά και πολλούς μεγιστάνες, ο κ. Γκόλντσμιθ δεν δίστασε να μοιραστεί με τους καλεσμένους του το νέο όραμα για τα ελληνικά νησιά. Στόχος του, όπως εξηγεί στο «business stories» η κυρία Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης & Τεχνολογίας, η οποία έχει άμεση επαφή με το νέο πρότζεκτ, είναι η δημιουργία ενός νέου εργαλείου χρηματοδότησης για περιβαλλοντικά και κλιματικά έργα στην Ελλάδα, του Ταμείου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας για τις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund – CPF).

Ποια όμως είναι η φιλοσοφία αυτών των επενδυτικών πρωτοβουλιών; Οι δράσεις χρηματοδότησης επικεντρώνονται σε κοσμοπολίτικα νησιά που επισκέπτονται μέλη του διεθνούς τζετ σετ ώστε να μπορούν να αναζητηθούν πιο εύκολα οι χορηγίες. Αφού γίνει καταγραφή και αξιολόγηση των σοβαρότερων περιβαλλοντικών κινδύνων και προβλημάτων, τοποθετείται ένας επικεφαλής του έργου (για την Ελλάδα είναι η κυρία Τζέιντ Μπράντενελ) και στη συνέχεια επιλέγονται οι τοπικοί συνεργάτες που θα αναλάβουν να συντονίσουν τις δράσεις. Το fund αναζητά κεφάλαια από ένα ευρύ δίκτυο χορηγών και φίλων που έχει αναπτύξει η ομάδα του κ. Γκόλντσμιθ, ενώ επιλέγονται τομείς που συνδέονται κυρίως με την προστασία της βιοπικοιλότητας, των θαλάσσιων πόρων, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ηδη στα reports που έχουν σταλεί για τις Κυκλάδες φιγουράρουν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την εκτίναξη της τουριστικής ανάπτυξης, όπως η διαχείριση του νερού, των λυμάτων και των στερεών αποβλήτων, η διάβρωση των ακτών, η ανάγκη για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά.

Το εγχείρημα υποστηρίζουν ισχυρά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας του Λονδίνου όπως ο κ. Αναστάσιος Λεβέντης και ο κ. Πίτερ Νομικός, ενώ στην πρόσφατη συνάντηση παραβρέθηκαν, εκτός από την κυρία Αυγερινοπούλου, η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, εκπρόσωποι της Deutsche Bank και της Fraport, η τέως επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο κ. Ιάσων Τσάκωνας της εταιρείας Oliaros από τον τομέα των επενδύσεων ακινήτων και η κυρία Ναυσικά Γεωργιάδου από το πολυτελές «Skinopi Lodge» στη Μήλο.  «Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τυπικές διαδικασίες για να μπορέσει να ξεκινήσει το νέο fund», αναφέρει η κυρία Κράτσα, από τους ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου, η οποία ενθαρρύνει τη δημιουργία συνεργιών με αξιόπιστους τοπικούς φορείς προκειμένου να ενισχυθούν τομείς που σήμερα δεν μπορούν να αναπτυχθούν ελλείψει πόρων ή άλλων αδυναμιών.

Ο κ. Γκόλντσμιθ είναι ιδρυτής της WHEB, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων που επενδύουν σε περιβαλλοντικές δράσεις. Η WHEB διαχειρίζεται πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε private equities, εισηγμένες εταιρείες και υποδομές πράσινης ενέργειας. Συμμετέχει μάλιστα ενεργά στην περιβαλλοντική φιλανθρωπία μέσω του Ιδρύματος JMG, το οποίο χρηματοδοτεί εκστρατείες για την υπεράσπιση μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων. Το 2003 συγκρότησε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο για επενδύσεις στο περιβάλλον καθώς συγκέντρωσε περισσότερους από 80 οργανισμούς, ενώ διαθέτει ετήσιο μπάτζετ άνω των 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της WHEB, πέρσι για κάθε 1 εκατ. λίρες που επενδύθηκαν στην εταιρεία παρήχθησαν 1.200 MWh από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 1.600 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απομακρύνθηκαν, ενώ επεξεργάστηκαν 1,6 εκατομμύρια λίτρα αστικών λυμάτων, 30 εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού και 140 τόνοι αποβλήτων ανακυκλώθηκαν ή ανακτήθηκαν. Ο κ. Γκόλντσμιθ έχει αφιερώσει τη διεθνή του δραστηριότητα στη δημιουργία Ταμείων για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας (Preservation Fund) σε θαλάσσιες περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, παντρεύοντας τις αρχές της αειφορίας με την πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων. Μαζί με την ομάδα του και σε συνεργασία με τοπικές περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο κ. Γκόλντσμιθ έχει συστήσει αντίστοιχα Ταμεία Διατήρησης της Βιοποικιλότητας στην Ιμπιζα (Ibiza Preservation Fund), στον Αγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες Νήσους, στη Μαγιόρκα, στη Μινόρκα, στην Τζαμάικα και τη Σρι Λάνκα, ενώ το προτελευταίο του εγχείρημα αφορά τα Αιόλια νησιά στην Ιταλία.

Μόνο στην Ιμπιζα -από το 2008 που ιδρύθηκε το fund- υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί περίπου 3,5 εκατ. ευρώ σε δράσεις όπως η διατήρηση και η διαχείριση πόσιμου νερού, ενώ πρόσφατα συνήφθη μεγάλη συμμαχία για την προστασία των ακτών (Alianza Mar Blava) μετά την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να ανάψει το πράσινο φως για έρευνες υδρογοναθράκων στον κόλπο της Βαλένθια, κοντά στην Ιμπιζα, και το νησί Φορμεντέρα.

loading...

1 thought on “Μπεν Γκόλντσμιθ: Βρετανός billionaire αναλαμβάνει δράση για την προστασία των Κυκλάδων

  1. ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΕΤΣΙ?

Comments are closed.