Η φυλή Τarahumara και οι μοναδικές ικανότητές της στο τρέξιμο!

Όταν ξεκινάτε για ένα τρέξιμο, τι κάνετε; Φοράτε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, που θα σας βοηθήσουν στην προσπάθειά σας. Αλλά η φυλή Τarahumara που ζει στο Copper Canyon του Μεξικού είναι η απόδειξη ότι δεν χρειάζεστε ειδικά ρούχα και παπούτσια για να τρέξετε ικανοποιητικά. Αυτοί δρομείς, μάλιστα, διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους εδώ και αιώνες επιλέγοντας να τρέχουν φορώντας κάποια αυτοσχέδια σανδάλια και αντλώντας ενέργεια από ένα ρόφημα Pinole (μείγμα καρβουδισμένου καλαμποκιού με σοκολάτα, ζάχαρη κανέλα) και σπόρους Chia.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος μαραθώνιος του Μεξικού είναι το 1926, όταν τρεις άντρες Rarámuri ξεκίνησαν να τρέξουν μια διαδρομή 96,5 χιλιομέτρων προς την Πόλη του Μεξικού. Ο ένας σταμάτησε κατά μήκος της διαδρομής, αλλά οι άλλοι δύο έφτασαν στην πόλη σε μόλις δέκα ώρες. Στην πραγματικότητα, η αντοχή των μελών της φυλής αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό για την επιβίωσή τους, καθώς ήταν σε θέση να προστατευτούν από τους Ευρωπαίους εισβολείς του 17ου αιώνα, υποχωρώντας στα μονοπάτια του Χάλκινου Φαραγγιού.

Το 2009, η ιστορία των Τarahumara προσέλκυσε την προσοχή του κόσμου γενικότερα μετά το βιβλίο του Christopher McDougall “Born To Run”. Ο συγγραφέας επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι αυτοί οι δρομείς έτρεχαν (και τρέχουν) με μεγάλη ευκολία χωρίς να φοράνε σύγχρονα υποδήματα. Πράγματι, φορούν μόνο ένα λεπτό δερμάτινο σανδάλι που προσφέρει ελάχιστη υποστήριξη, ενισχύοντας την άποψη πως ίσως είναι αλήθεια ότι το τρέξιμο του ξυπόλυτου ή με σανδάλια είναι καλύτερο.

loading...

1 thought on “Η φυλή Τarahumara και οι μοναδικές ικανότητές της στο τρέξιμο!

Comments are closed.