Χάθηκαν… 36,4 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το ΤΧΣ, όπως αναφέρει η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δημοσιεύτηκε χθες, διοχέτευσε στις ελληνικές τράπεζες 45,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, λόγω λάθος χειρισμών και
αποφάσεων, ανακτήσιμα είναι μόλις τα 5,7 δισ. ευρώ! Τονίζεται πως, συνολικά, μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αναμενόμενων ζημιών θα μπορούσε δυνητικά να ανακτηθεί σε βάθος χρόνου από πιθανή αύξηση της τιμής των μετοχών των συστημικών τραπεζών και τα περισσότερα κεφάλαια του προγράμματος για τις εγχώριες τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Επικριτικό είναι το ΕΕΣ και στο θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών, αναφέροντας ότι στο πρώτο και δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν προβλέφθηκαν όροι για τη βελτίωση της αδύναμης διακυβέρνησης των τραπεζών. Έτσι, όπως αναφέρεται στην Έκθεση… “…τραπεζίτες που λάμβαναν δάνεια από τις τράπεζές τους με όρους ευνοϊκότερους από εκείνους της αγοράς, δεν αντικαταστάθηκαν. Επιπλέον, οι ιδιοκτησιακές μεταβολές, που οδήγησαν το 2013 στην σχεδόν πλήρη εθνικοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, δεν συνοδεύθηκαν από αντίστοιχες αλλαγές στα περισσότερα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. …η διοίκηση παρέμεινε στους ιστορικούς μετόχους και το ΤΧΣ δεν είχε δικαίωμα να την αξιολογήσει από άποψη πείρας, φήμης και ανεξαρτησίας”.

Το ΕΕΣ διαπιστώνει ασυνέχεια στο ΤΧΣ και αδιαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Το πρώτο πρόγραμμα -αναφέρεται- δεν εξασφάλιζε αυξημένη ανεξαρτησία από τις αρχές, ενώ οι λύσεις που προτείνονταν.
Στο δεύτερο και το τρίτο πρόγραμμα δεν διασφάλιζαν επαρκώς την αποδοτική διάκριση αρμοδιοτήτων και εξουσιών μεταξύ των δύο οργάνων λήψης αποφάσεων (Εκτελεστική Επιτροπή, Γενικό Συμβούλιο).

ΣΧΟΛΙΟ “ΙΣΧΥΣ”: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ. ΔΙΝΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΤΕΛΙΚΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ !!!
ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ. ΣΥΝΕΒΕΙ ΔΙΟΤΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΛΗΡΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΤΟΥ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΦΙΚΤΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ (Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΛΑΜΒΑΝΕ ΥΠΟΨΙΝ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΣΕ ΓΑΙΕΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΑΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !!! ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΔΩΣΕ (ΧΡΕΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΣ) ΧΡΗΜΑΤΑ  ΣΤΗΝ ΠΕΙΤΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΗΔΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ !!!

Υ.Γ: ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ, ΑΠΟΛΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ, (ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΥΞΗΣΑΝ ΚΙΟΛΑΣ) ΤΑ “ΜΠΟΝΟΥΣ” ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΜΕΣΩΝ (ΟΙΚΙΩΝ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ) ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. ΚΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

https://isxys.blogspot.com/2017/11/364.html

loading...