Πλήρως ηλεκτρονική Εφορία έως το 2020 εξήγγειλε ο Γ. Πιτσιλής

«Blue Print» είναι ο κωδικός της νέας «επιχείρησης» που ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο, έως το 2020, να έχουν ηλεκτρονικοποιηθεί οι επαφές των συναλλασσόμενων με την ΑΑΔΕ.

Βασική επιδίωξη είναι όπως με την πλήρη υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, που προβλέπει και τη συστηματοποίηση εγκυκλίων και φορολογικών διατάξεων, οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται πλέον να πηγαίνουν για καμία υπόθεσή τους στην Εφορία, αφού όλα θα μπορούν να γίνουν μέσω email, τηλεφώνου κ.λπ.
Το νέο σχέδιο της ΑΑΔΕ για μια πλήρως ηλεκτρονικοποιημένη φορολογική διοίκηση έως το 2020 που δεν θα απαιτεί από τον φορολογούμενο να την επισκέπτεται και να ταλαιπωρείται παρουσίασε ο διοικητής της Γ. Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο Athens Law Forum On Taxation.
Ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε ότι το μεγάλο «στοίχημα» θα είναι όλα να γίνονται ηλεκτρονικά, οι επαφές φορολογουμένων – φορολογικής διοίκησης να γίνονται μέσω email ή τηλεφωνικά και εάν εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, ο φορολογούμενος να γλιτώνει από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας με επίσκεψη μόνο σε έναν φορέα.
Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι προωθεί και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών, δίνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, που αποσκοπεί στο να βελτιωθεί ουσιαστικά η αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ, ενώ θα διευκολύνει και τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη στο Δημόσιο από τον εμπλεκόμενο πολίτη.
Επίσης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ εξέφρασε την ανησυχία που υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ότι αν αποτύχει η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο νομοταγής πολίτης θα αναρωτηθεί γιατί πληρώνει φόρους. Ένας βασικός, άλλωστε, λόγος για τον οποίο, όπως επεσήμανε, η ΑΑΔΕ προχωρά στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της φορολογικής διοίκησης, ενώ παράλληλα προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες, που θα ολοκληρωθεί έως το 2018, με ταυτόχρονη ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις 90 ημέρες που προβλέπει η νομοθεσία.

loading...